•  Investiţii în valoare de 173 milioane de lei în industria de apărare, din care la Făgăraş 27 milioane de lei pentru o linie de fabricare pulberi şi o linie pentru trotil

 

Investiţiile propuse pentru Fabrica de Pulberi din Făgăraş  vor fi analizate de ministrul Economiei Nicoale Bădălău şi conducerea fabricii, luni, 20 mai, a.c., începând cu ora 16.00. Atunci va sosi la Făgăraş ministrul Bădălău însoţit de staff-ul tehnic al ministerului şi de directorul general de la Romarm, Claudiu Cucu. Întîlnirea a fost programată cu cel puţin o lună în urmă, fiind inclusă în calendarul lunar al ministrului.  Delegaţia de la centru a mai vizitat astăzi şi fabrica de pulberi de la Zărneşti. Vizita de la intreprinderea făgărăşeană  a ministrului  Bădălău coincide  şi  cu evenimentele înscrise în calendarul electoral al PSD. Deşi ua fost anunţaţi la Făgăraş premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, aceştia doi nu vor mai vizita Ţara Făgăraşului.

Două linii de producţie noi pentru Fabrica de Pulberi

Angajaţii de la Fabrica de Pulberi, 190 la număr,  speră ca prezenţa ministrului Economiei în mijlocul lor să le aducă şi aprobarea bugetului pentru investiţiile propuse pentru 2019. Este vorba despre emiterea unei Hotărâri de Guvern care să prevadă finanţarea investiţiilor din industria de apărare la nivelul a 173 milioane de lei.  Pentru intreprinderea de la Făgăraş sunt prevăzute două instalaţii noi pentru fabricarea de pulberi explozive şi de trotil. Pentru aceste instalaţii au fost realizate şi aprobate de minister şi Romarm studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice. Surse din Romarm susţin că  pentru linia de fabricare a pulberilor  costurile sunt prevăzute la valoarea de 8 milioane de lei, iar pentru instalaţia de trotil alte 19 milioane de lei. Aceste investiţii se vor  întinde pe o durată de 3 ani, aşa cum stipulează proiectul. Tot în proiect pentru Fabrica de Pulberi există studii în vederea construirii a încă două instalaţii pentru fabricarea de explozivi militari.  Personalul de la Fabrica de Pulberi Făgăraş speră ca ministrul Nicolae Bădălău să urgenteze aprobarea finanţării pentru investiţiile din industria de apărare.

Salarii asigurate pentru 2019

Dacă în primele 2 luni din acest an, angajaţii de la Fabrica de Pulberi  au primit salariile cu întârziere,  începând cu această perioadă  plata lefurilor nu ar mai fi o problemă. Oficial a fost aprobat fondul  de nucleu, acesta însemând bugetul de salarii pentru 2019. Angajaţii sunt sceptici şu spun  că  teoretic s-a aprobat bugetul de salarii, dar până banii nu ajung în contul societăţii, ei nu pot sta liniştiţi chiar dacă îşi respectă programul de lucru. În prezent la Fabrica de Pulberi se derulează doar activităţi de reparaţii şi de conservare a instalaţiilor. Cu toate că  încă de anul trecut,  existau promisiuni pentru repornirea instalaţiilor existente şi producerea de exoplozivi. ,,Cererea este foarte mare, dar fabrica n-a fost pornită. Dacă s-ar da drumul la producţie, societatea s-ar susţine singură, fără ajutor financiar de la Guvern.  Pornirea instalaţiei  ar însemna noi angajări, iar dacă se realizează şi investiţiile noi propuse, s-ar ajunge la vreo 500 de angajaţi” au spus  salariaţii.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here