Consiliul Local Victoria va cheltui din bugetul local suma de  143.400 lei pentru evenimentele culturale ce se vor desfăşura în acest an în oraş. Banii vor asigura desfăşurarea proiectelor iniţiate de licee, de biserici şi de administraţia publică.  Plenul legislativului întrunit în şedinţa extraordinară din data de 13 mai  a aprobat toate proiectele de hotărâtre  privind finanţarea acţiunilor culturale, dar şi a lucrărilor de reparaţii la bisericile din urbe.

Bani pentru lucrări la biserici

Aleşii locali au fost darnici cu cele 4 biserici din oraş, cărora le-a alocat suma de   35.000 lei pentru lucrări de reparaţii. Preotul Magda Adrian de la Parohia Ortodoxă nr. 1 cu hramul ,,Sfântul Ilie” a solicitat sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor la pictura din interiorul bisericii. Preotul Daniel Smădu de la Parohia Ortodoxă nr. 2, ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”,  a solicitat ajutor bănesc pentru reabilitarea termică a lăcaşului de cult. Preotul Mihai Fogoroş de la Parohia Ortodoxă nr. 3  ce poartă htamul ,,Sfânta Cuvioasa Paraschiva” a solicitat bani pentru reabilitarea instalaţiei electrice a lăcaşului de cult. Pentru a evita unele discuţii consilierii locali au repartizat pentru cele trei biserici aceeaşi sumă, adică 10.000 lei pentru fiecare.  Şi Biserica Creştină Baptistă ,,Sfânta Treime” a solicitat fonduri de la bugetul local pentru lucrări de restaurare, reabilitare şi consolidarea lăcaşului de cult, iar  suma aprobată a fost de 5.000 lei.

Bani pentru evenimentele culturale ale bisericilor

CL Victoria este coorganizator pentru trei manifestări culturale organizate de bisericile ortodoxe din oraş. Evenimentele  au devenit o tradiţie, iar suma aprobată a fost de 16.000 lei. Manifestarea ,,Fii bun de Crăciun” este organizată de preotul Adrian Magda de la Parohia Ortodoxă ,,Sfântul Proroc Ilie”, iar fondurile strânse în urma acţiunii au ajuns la persoanele nevoiaşe din oraş. Evenimentul are loc în luna decembrie, iar aleşii locali au alocat suma de 4.200 lei. Pentru Festivalul Internaţional de Toacă şi Clopote denumit ,,Cântecul care zideşte” s-a alocat de la bugetul local suma de 10.000 lei. La acest eveniment participă peste 100 de copiii din ţară şi străinătate, iar  organizatorul evenimentului este preotul Octavian Smădu. Un alt proiect finanţat din bugetul local  este ,,Drumul icoanei pe sticlă”,  care a ajuns la a XIV-a ediţie. Pentru această manifestare s-a alocat suma de 1.800 lei şi este organizată tot de preotul Octavian Smădu.

Multe proiecte şcolare

Nouă proiecte şcolare vor fi  finanţate de CL Victoria, suma alocată de la buget fiind de 13.100 lei. Elevii de la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat” din Victoria vor participa la concursul judeţean ,,Tehnologii vechi şi noi descoperite în şcoli cu tradiţie tehnică”, unde vor prezenta lucrări cu diverse teme. 2.400 lei au aprobat consilierii locali pentru desfăşurarea acestui proiect. Un alt proiect al elevilor de la colegiul tehnic  este ,,Natura, viaţa mea şi a noastră”. Suma alocată pentru acest proiect este de 1.200 lei. Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” din Victoria a depus patru cereri de finanţare pentru proiectele proprii. Primul proiect este ,,Noi prin strămoşii noştri”, care are ca scop promovarea tradiţiilor şi obiceiurile strămoşeşti. Acest proiect a primit de la buget suma  de 1.000 lei. Al doilea proiect este ,,Şcoala de vară”, iar  suma alocată este de 1.500 lei. ,,Călătorie în lumea ştiinţei, popas la porţile artei”, este un alt proiect pentru susţinerea căruia au fost alocaţi  1.500 lei. Şi proiectul  ,,Învierea Domnului prin ochi de copil” a primit fnanţare de  1.000 lei. Pe lista proiectelor finanţate de Primăria Victoria se află şi Festivalul naţional de teatru ,,Bona Fortuna”, concursul naţional ,,Floare de colţ” şi expoziţia foto denumită ,,Muntele, eterna pasiune”. Pentru cele trei proiecte s-a alocat suma de 4.500 lei.

81.300 lei pentru alte evenimente

Pentru alte  manifestările culturale organizate în oraşul Victoria,  consilierii locali au aprobat suma totală de 81.300 lei.

  •   Zilele eroilor (2.000 lei)
  •  Zilele oraşului Victoria (70.800 lei)
  •  Sărbătorile de iarnă (1.500 lei)
  •  Patronul Spiritual al oraşului Victoria,  Sf. Ştefan (1.500 lei)
  •   Victoria jazz festival (5.500 lei)

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here