dav

 

 Vitamina D este o vitamină extrem de importantă pentru organismul uman, dar se găseşte în foarte puţine alimente, fiind greu de obţinut doar prin dieta. Deoarece un procent mare din populaţia lumii este expus riscului de deficit de vitamina D,  aceasta se regăseşte în foarte multe suplimente nutritive.Chiar şi atunci când sunt administrate suplimente de vitamina D, acestea nu dau întotdeauna randamentul dorit, deoarece există mulţi factori ce le pot influenţa eficacitatea, inclusiv perioada şi modul de administrare a dozei zilnice.

 Modul ideal de administrare

Luarea suplimentelor de vitamina D în timpul mesei poate spori absorbţia şi poate creşte eficient nivelurile sangvine de vitamine. Cu toate acestea, cercetările sunt limitate cu privire la eficacitatea acestora în asociere cu micul dejun sau cina.Totuşi, se recomandă ca acestea să fie luate alături de micul dejun pentru a nu interfera cu somnul. Cel mai important aspect de care trebuie ţinut cont constă în adaptarea suplimentelor în funcţie de rutina proprie a fiecărui individ. Acestea trebuie luate consecvent pentru a avea o eficienţă maximă. Cheia este ca fiecare persoană să îşi găsească propriile modalităţi prin care să îşi satisfacă necesarul de vitamina D. Din punct de vedere al cantităţii necesare de vitamina D au existat unele controverse. Cercetările cele mai recente au constatat că nivelul necesar al vitaminei D trebuie adaptat astfel:

  • In cazul copiilor şi adolescenţilor – 600 UI;
  • Adulţi cu vârste mai mici de 70 de ani – 600 UI;
  • Adulţi cu vârste mai mari de 70 de ani – 800 UI;
  • Femeile însărcinate  sau care alăptează – 600 UI.

Alimente indicate

Nu toate alimentele conţin vitamina D în mod natural. Din acest motiv, multe dintre acestea sunt fortificate cu această vitamină. Pentru creşterea nivelului de vitamina D se recomandă consumul următoarelor alimente:

  •  Somon, sardine şi ton;
  •  Creveţi şi scoici;
  •  Gălbenuş de ou;
  •  Ciuperci;
  •  Lapte şi iaurturi fortificate;
  •  Cereale fortificate;
  •  Sucuri  fortificate.

Chiar şi prin consumul alimentelor de acest tip poate fi dificilă obţinerea unei cantităţi zilnice suficiente de vitamina D. Suplimentele sunt, aşadar, metodele cele mai sigure prin care această vitamină poate fi administrată în dozele necesare.

Concluzii

Suplimentele de vitamina D reprezintă o modalitate excelentă prin care nivelul acestei vitamine poate fi crescut în sânge. Vitamina D este esenţială în menţinerea unei sănătăţi optime, iar  alimentaţie necesarul zilnic nu este acoperit. Utilizarea suplimentelor de vitamina D împreună cu alimente ajută la amplificarea absorbţiei şi eficacităţii sale, deoarece această vitamină este solubilă în grăsimi. Astfel, se recomandă ca suplimentele de acest tip să fie luate zilnic, împreună cu micul dejun.

(Dr. Mihaela Pandrea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here