• dav

      În TOP se află şi bulevardul ce traversează Făgăraşul

Două ambulanţe  din 12 au ajuns în Ţara Făgăraşului din lotul nou al Ministerului Sănătăţii repartizat judeţului Braşov , una la staţia Făgăraş şi alta la staţia Victoria. S-a întâmplat în luna februarie a.c., dar în perioada următoare va mai fi distribuită încă o autospecială la Făgăraş. Puţine de altfel, dar completează parcul auto învechit de la cele două staţii din Ţara Făgăraşului.  Dacă numărul ambulanţelor din dotarea staţiilor din Ţara Făgăraşului creează sincope în procesul de salvare a pacienţilor, starea drumurilor ce străbat Ţara Făgăraşului completează dezastrul. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu şoferii staţiei Făgăraş a SAJ Braşov şi au alcătuit un top a celor mai distruse drumuri locale. ,,Oricât de noi ar fi maşinile Ambulanţei şi de bine dotate, drumurile din zona noastră pe care le străbatem zi de zi le distrug. Sunt drumuri pe care, efectiv, pacientul sare de pe patul ambulanţei. Este un dezastru! În astfel de condiţii trebuie să ajungem la pacienţi în urma solicitărilor” au spus şoferii de pe autospecialele staţiei Făgăraş. Şoferii  Ambulanţei Făgăraş n-au putut preciza însă care ar fi drumul din Ţara Făgăraşului pe care se poate circula în condiţii omeneşti.  Drumurile cuprinse în topul întocmit de şoferii SAJ se află în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, a comunelor pe raza cărora sunt sau a Municipiului Făgăraş.

1.Cel mai dezastruos drum este Făgăraş-Felmer. ,,Este cel mai prost drum posibil. Până ajungi la Felmer este un calvar, iar odată ajunşi în satul Felmer, abia poţi înainta. Degeaba este o urgenţă, că noi înaintăm cu 5 km/oră. Dacă mai şi plouă, este şi mai greu” au explicat şoferii de la Ambulanţă.

2.Drumul de pe Dealul Galaţiului.

3.Drumul Ticuşul Vechi-Cobor

4.Străzile din satul Sebeş. ,,Traversăm satul în 20 de minute. Aici au fost lucrări edilitare şi nu a fost refăcut carosabilul”au spus şoferii SAJ.

5.Bulevardul ce traversează Făgăraşul.,,Este cel mai prost drum. De ani de zile nu s-a făcut nimic, asfaltul este praf, este denivelat, pacientul este pur şi simplu tracasat în ambulanţă” au mai spus şoferii SAJ.

6.Străzile din Hârseni. ,,Aici, în dreptul fiecărei case, s-a trasat un şanţ pentru utilităţi, iar strada a rămas denivelată” au mai explicat şoferii SAJ.

7. Străzile din Ileni,unde se execută lucrări edilitare.

8.Drumul Viştea de Jos-Viştea de Sus. ,,Acest drum a fost reabilitat electoral prin 2012, iar la scurt timp s-a distrus. Nimeni n-a mai revenit cu alte lucrări” au explicat şoferii SAJ.

9.Drumul Victoria -Viştişoara

10.Drumul Drăguş- Viştea de Sus. ,,Pe acest drum sunt 4 găuri, cratere, pe care nu le-au astupat de ani de zile. Sunt tot mai mari, un pericol pentru şoferi, mai ales noaptea sau pe ploaie. Noi le ştim locul şi le evităm pe cât posibil” au mai spus şoferii SAJ.

11.DN1, porţiunea Ucea de Jos-Ucea de Sus. ,,Aici au reparat oamenii o porţiune de drum în urmă cu 2 ani, atât a rămas reparat. În rest artera este praf. Mai adăugăm şi zona de trecere peste linia ferată de la Ucea de Jos care s-a deteriorat foarte mult, dar  nu s-a mai reparat” au adăugat şoferii SAJ.

Prea puţin personal la staţiile Făgăraş şi Victoria

Maşinile noi care se află în parcul SAJ  sunt marca Renault,  de tip B1/B2 şi au o dotare specială, iar personalul care le deserveşte a urmat un curs de perfecţionare. O astfel de maşină  a costat  83.000 euro şi are în  dotare un defibrilator de ultimă generaţie care poate fi folosit de un asistent sau medic specializat.  La Staţia SAJ  Făgăraş  există linie de gardă, dar  aceasta nu este acoperită de medici pe tot parcursul unei luni.   Linia de gardă este asigurată de 3 medici de familie, dar şi de medicii de la UPU Făgăraş. Staţia Făgăraş are angajat un singur medic, dar cu normă redusă. ,,În luna aprilie, SAJ Braşov a trimis zilnic o maşină cu medic, dar în luna următoare a renunţat” au spus şoferii.   Pentru a acoperi necesarul ar trebui să activeze cel puţin încă doi medici.  Zilnic pe rutele incluse în raza de acoperire a staţiei Făgăraş circulă 3 echipaje SAJ formate, fiecare,  din asistent medical şi şofer. Nici numărul de asistente medicale şi de şoferi nu este suficient pentru a acoperi activitatea zilnică, mai ales în timpul concediilor legale. La SAJ făgăraş lucrează 13 şoferi, în ture. La staţia Făgăraş sînt 3 ambulanţe B1/B2 şi o maşină tip A, de transport pacienţi.  ,,O maşină parcurge lunar între 8000 şi 10.000 km, iar dacă mai punem în calcul şi starea drumurilor situaţia devine şi mai drastică” au mai spus şoferii SAJ. Parcul de la staţia Victoria  este format din 3 autospeciale de tip B1/B2, una nouă, iar celelalte două au peste 10ani de funcţionare. Staţia deserveşte Victoria şi satele Ucea de Sus, Ucea de Jos, Sumerna, Corbi, Feldioara, Viştea de Sus, Viştea de Jos, Olteţ, Drăguş, Rucăr, Sîmbăta de Sus, Lisa, Gura Văii, Sâmbăta de Jos, Voivodeni, Pojorta. Aici lucrează 8 asistenţi medicali şi 8 şoferi care formează 1-2 echipaje pe zi în funcţie de solicitări. (Lucia BAKI, Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here