•  Sunt de părere cetăţenii din Ţara Făgăraşului, care consideră că urşii sunt mai protejaţi decât oamenii

De peste 3 ani, Ministerul Mediului n-a mai alocat asociaţiilor de vânătoare cote pentru împuşcarea urşilor. De atunci, spun vânătorii, urşii s-au înmulţit foarte mult şi produc pagube şi victime omeneşti. Aşa se face că urşii au coborât din Munţii Făgăraşului şi din dealurile subcarpatice, acolo unde este habitatul lor, până în localităţi. Nu mai devreme de săptămâna trecută, un urs a atacat un turist francez în golul alpin de la Lacul Urlea. Alt caz a fost atacul unui urs asupra unei copile chiar în Făgăraş, tot atunci victimă căzându-i şi salvatorul copilei, un alt localnic. În aceeaşi perioadă, o ursoaică cu doi pui a fost văzută plimbându-se pe o stradă din centrul Făgăraşului. Un cioban din Sâmbăta de Jos a ajuns pe patul de spital după ce un urs l-a atacat în apropierea stânei lui din zona satului Calbor. Un grup de elevi au dat nas în nas cu un urs matur pe drumul de acces spre cătunul Sumerna, anul trecut. Urşii au ajuns şi pe DN1. La Ucea de Jos, un urs s-a lovit de un autoturism aflat în trafic, animalul fiind ucis.  O situaţie similară s-a înregistrat şi în Voila. Urşii au atacat în repetate rânduri stânile de oi, omorând multe exemplare, dar şi stupii din gospodăriile localnicilor din Viştişoara, Sumerna, etc. La AVPS Făgăraş, periodic sunt înregistrate solicitări ale cetăţenilor care au fost victimele urşilor, pentru despăgubiri. Procedura obţinerii despăgubirilor este însă foarte greoaie.  Aşa cum stipulează legislaţia, în primul rând se formează o comisie locală care trebuie să evalueze pagubele. Dosarul întocmit de autorităţile locale şi reprezentanţii AVPS se depune la Mediu de unde se aşteaptă apoi banii. Sorin Şuler, directorul executiv de la AVPS Făgăraş, spune că depăguirile pentru victimele urşilor sunt plătite cu mari întârzieri, de multe ori banii ajung după ani de zile. Întrucât cotele de urşi pentru vânători au fost desfiinţate, vânătorii au doar o singură variantă pentru a veni în spriinul oamenilor. Ei organizează acţiuni de îndepărtare a urşilor din apropierea localităţilor prin focuri de armă, zgomote şi folosirea câinilor de vânătoare.  Vânătorii şi asociaţiile acestora din Ţara Făgăraşului au întocmit memorii pe care le-au trimis Guvernului şi în special  Ministerului Mediului  prin care au cerut imperativ modificarea legislaţiei în sensul obţinerii unui echilibru în privinţa numărului de animale sălbatice  mari.  Deocamdată, nicio autoritate responsabilă cu aceste situaţii nu a luat nicio măsură. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii despre atacul urşilor asupra omului şi a animalelor, iar opiniile lor sunt titrate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”

Un urs a atacat în Făgăraş în octombrie 2017,  două persoane au ajuns în spital 

 Luni, 23 octombrie 2017, ora 7.30, un urs care se pare a înoptat între blocurile din strada Câmpului din Făgăraş, așa cum au susținut unii locatari din zonă, a dat nas în nas cu primii locatari care au ieşit din casă. Prima victimă a fost Diana Lazăr, o adolescentă de 14 ani, care pleca spre şcoală la acea oră. ,,Am plecat de acasă cu sora mea de 8 ani, Roxana. Ea intrase în maşina unei colege, iar eu urma să merg să mă întâlnesc cu alte colege să plecăm la şcoală. Mi-a ieşit ursul în faţă. S-a pus călare pe mine. Ghiozdanul m-a apărat, dar mi-a smuls carne din picior” a povesti fetiţa după incident.   O locatară de la etajul I al blocului unde fetiţa a fost atacată a văzut toată tragedia şi a sunat la 112 cerând ajutor. ,,Ursul era călare pe fetiţă, aşa cum stă pe oaie. A trântit-o. Era un om care repara ceva la o maşină şi a făcut gălăgie mare. Poate de aceea ursul a plecat” spunea femeia.   În drumul lui, ursul s-a întâlnit cu o altă femeie. Marcela Debu de 44 de ani îşi ducea fetiţa, Denisa, de 5 ani, la grădiniţă. Plecase de la blocul ei spre şcoală, iar după ce a ocolit blocul a dat față în față cu ursul. ,,Am înlemnit când am văzut ursul în faţa mea. M-am speriat cumplit. Nu ştiam ce să fac, am văzut moartea cu ochii. Am apucat să feresc fetiţa pentru a o salva pe ea. În panica aceea am apăsat interfonul de la o scară, poate îmi deschidea cineva. Am ţipat cumplit. Un bărbat a venit spre urs pentru a ne apăra. Atunci am reuşit să intru în scară. Bărbatul acela s-a luptat cu ursul” a spus Marcela Debu vădit afectată, după incident.   Ciprian Mesaroş de 39 de ani a ajuns la spital după ce a intervenit pentru a salva fetiţa de 5 ani şi pe mama ei. ,,Eram la bloc şi îl aşteptam pe fratele meu să plecăm împreună undeva. Stînd acolo am văzut cum ursul o ataca pe femeia cu fetiţa. Nu m-am mai gâdit la nimic decât că trebuie să ajut. M-am dus spre urs. Am avut impresia că femeia a fost rănită când ursul s-a întors spre mine şi m-a tăvălit. Totul a fost foarte repede, nici nu ştiu cu ce m-a rănit. M-a rupt la cap şi la picior, iar la piept am avut o rană mai mică. Apoi ursul a fugit. Când m-am ridicat de jos am plecat spre casă cu gândul să sun la 112 deşi telefonul îl aveam în buzunar. Eram zăpăcit. Când m-au văzut în casă plin de sânge s-au speriat. Soţia era cu telefonul la ureche semn că sunase ea la 112.  Venise fratele şi am plecat spre spital cu maşina. Ambulanţa sosise deja” a povestit bărbatul, tată a două fetiţe.

Bianca Moldovan, 16 ani, Şinca Veche

  • ,,Am auzit că în zona lacului Urlea, ursul a atacat un turist şi a fost transportat de urgenţă cu elicopterul la spitalul din Tg. Mureş.  Am fost şocată, doar la noi în ţară se poate întâmpla aşa ceva. Urşii periculoşi ar trebui împuşcaţi. În Munţii Făgăraşului urşii s-au înmulţit foarte mult, iar  pagubele produse de ei sunt mari. Din câte ştiu, România este ţara cu cei mai mulţi urşi din Europa. Ministerul Mediului ar trebui să reducă numărul urşilor pentru fiecare fond de vânătoare, iar pericolul s-ar reduce.  Soluţia pentru reducerea numărului de urşi ar fi să se reintroducă vânătoarea la urşi aşa cum se practica în urmă cu cîţiva ani. Şi în Şinca Veche urşii au făcut pagube în gospodăriile unor oamenilor”.

Cristea Adrian,33 ani, Drăguş

  • ,,Am auzit că ursul a atacat un turist străin şi îmi pare rău de această situaţie. O altă victimă şi încă nu s-au luat măsuri. Nu sunt de acord să împuşte aceste animale, dar  ar trebui mutaţi în alte zone. Aceste cazuri trebuie mediatizate, iar turiştii care ajung în masivul Făgăraş să aibă  la ei petarde cu care să sperie urşii pentru a evita evenimentele neplăcute”.

Balea Toader, 67 ani, Făgăraş

  • ,,Urşii trebuie împuşcaţi pentru că s-au înmulţit foarte mult. E o problemă mare. ONG-urile  protejează animalele, dar pe oameni cine îi protejează?  Aşa ceva nu se poate, Ministerul Mediului trebuie să ia măsuri de urgenţă. În Ţara Făgăraşului au fost înregistrate mai multe victime atacate de urşi şi nu s-a luat nicio măsură”.

Corina Bucur, 52 ani, Făgăraş

  • ,,Urşii au devenit o problemă naţională, iar comunitatea ar trebui să facă petiţii pentru ca urşii să fie ucişi. ONG-urile nu vor ca animalele să fie în bătaia puştii, dar un lucru este cert, animalele ies din pădure tot mai des şi ajung să atace oamenii în oraş. Avem cazul din zona Câmpului din Făgăraş, unde o  elevă a fost atacată de urs. Oamenii trebuie să se apere singuri de aceste animale sălbatice. Suntem singura ţară din Europa unde urşii nu se împuşcă şi totuşi avem cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Cu toate acestea,  aceste animale sunt protejate”.

Ţiplea Vasile, 64 ani, Făgăraş

  • ,,Urşii s-au înmulţit foarte mulţi şi au devenit periculoşi, s-au înregistrat câteva victime umane, dar nu s-a luat nicio măsură. Dacă am face un clasament pe zone, noi am fi pe primul loc. Numărul urşilor cred că s-a dublat şi din acest motiv  ajung  şi în oraş. Urşii au făcut pagube mari şi nimeni nu a făcut nimic. Am ajuns la concluzia că animalele sunt mai protejate decât oamenii”.

Cristian Paul, 42 ani, Făgăraş

  • ,,Ştim cu toţii că ursul este o specie protejată prin lege, nu doar la nivel naţional şi la nivel european.  În ultimii ani, urşii s-au înmulţit foarte mult  şi au devenit un pericol pentru populaţie. În acest caz aceştia trebuie împuşcaţi. Nu de mult, am văzut un filmuleţ pe reţelele de socializare cu  o ursoaică cu doi pui care se plimba prin centrul Făgăraşului. Tot în Făgăraş, două persoane au fost atacate de urs. Nu ştiu ce se mai aşteaptă.  În acest caz comunitatea trebuie să ia măsuri, să facă petiţii şi să lupte pentru drepturile ei. Am ajuns la o concluzie, animalele au mai multe drepturi decât oamenii. Cea mai mare problemă este că oamenii din mediul rural suferă cel mai mult. Pagubele sunt mari, iar proprietarii nu sunt despăgubiţi”.

Ziegler Dori, 69 ani

  • ,,Urşii periculoşi trebuie împuşcaţi. Cred că aceştia coboară din munţi din cauza lipsei de hrană şi au devenit un pericol pentru populaţie. Locuim  în Germania de 30 de ani, dar aşa ceva nu am auzit. În Germania ursul este văzut doar la grădina zoologică, acolo unde îi este locul şi nu face rău nimănui. Această situaţie trebuie rezolvată cât mai urgent”.

Ticuşan Gavrilena, 17 ani, Veneţia de Sus

  • ,,Am auzit că ursul a atacat un turist în Munţii Făgăraşului, dar cred că respectivul urs a fost deranjat de turişti,  moment în care a atacat. Autorităţile trebuie să ia măsuri, să pună garduri de protecţie sau paznicii de vânătoare să facă goană pentru a proteja oamenii. Victimele au de suferit, iar Ministerul Mediului nu a luat nicio măsură. Şi în Veneţia de Sus sunt urşi, dar aceştia nu au atacat persoane. Cred că urşii ajung în oraş pentru că nu sunt hrăniţi. O parte din urşi ar trebui să fie duşi la grădina zoologică şi aşa populaţia urşilor ar scădea. Nu de mult am vrut să facem o excursie cu clasa  la Timiş, dar din cauza urşilor din zona respectivă am schimbat destinaţia”.

Alin Alioş, 65 ani, Făgăraş

  • ,,Am ajuns la concluzia că animalele sunt mai importante decât oamenii. Legistaţia nu permite împuşcarea urşilor, chiar dacă la noi în zonă au fost mai multe persoane atacate de urşi”.

Vrînceanu Gheorghe, 60 ani, Făgăraş

  • ,,Urşii atacă oamenii pentru că pădurile au fost tăiate, iar aceştia au coborât în zonele rurale. O altă cauză este lipsa hranei, dacă aceştia ar avea hrană cu siguranţă nu ar pleca din habitatul lor. Nu sunt de acord cu uciderea urşilor”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here