Au dat iama la şcoală încă de la prima oră luni, 3 iunie a.c., părinţii elevilor de la secţia germană de la CN ,,Doamna Stanca” pentru a ,,salva” de la desfiinţare  această secţie. Erau alertaţi că ,,se desfiinţează secţia germană”, fără să ştie prea multe detalii. Şi ca acţiunea lor să fie cu cât mai multă greutate l-au invitat şi pe primarul Făgăraşului să le ţină isonul. După un scandal  cu iz de circ, primarul deghizat în salvatorul secţiei germane a plecat val vârtej spre Braşov, pentru a se război şi cu IŞJ Braşov  în folosul secţiei germane.  De parcă toate problemele Făgăraşului sunt rezolvate, singurul ,,cui” fiind planul de şcolarizare impus, ca pe vremea comunismului, de la centru. Şi imobilul din Republicii 27 era o problemă a Făgăraşului, una gravă pentru cele 11 familii ce locuiesc aici. Oricând  se poate prăbuşi acest imobil  administrat de Primăria Făgăraş. Iar când grinzi din acoperiş s-au prăvălit peste scara de acces în toiul nopţii, primarul n-a dat fuga nici măcar la prima oră şi nici mai tîrziu să salveze  chiriaşii primăriei. Nici consilierii locali ai Forumului German  (FDGR), ca de altfel niciun ales local,  n-au trecut prin  ghetoul din Republicii 27, la doi paşi de sediul primăriei,  pentru ,,a-i salva” pe chiriaşi.   Dar siuaţia ivită la CN ,,Doamna Stanca” poate fi aducătoare de voturi în viitoarele campanii electorale.  Vorba românului, interesul poartă fesul. Iar puţină imagine nu strică niciodată, nu? Dar să explicăm situaţia ivită la CN ,,Doamna Stanca”.

Filmul intereselor

Totul a început în ziua de 28 mai a.c., la 2 zile de la alegerile europarlamentare, când Ministrul Educaţiei  a transmis inspectoratelor şcolare judeţene cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat în anul şcolar 2019-2020 pentru fiecare judeţ. Era o revizuire a planului de şcolarizare ce se va aplica în anul şcolar următor pentru clasa a IX-a.  Un Ordin care s-a emis după ce toate şcolile şi-au stabilit şi anunţat  clasele şi profilele.  Cu alte cuvinte au fost schimbate regulile în timpul jocului.   IŞJ Braşov a pus degrabă în aplicare Ordinul şi a stabilit liceele care vor aplica noile modificări.  Era vorba despre desfiinţarea unor clase de liceu şi transformarea lor în clase de profesională, iar pe alocuri suplimentarea claselor de profesională.   În 31 mai, liceele stabilite de IŞJ au fost înştiinţate de noua decizie.

Lista neagră

Pe lista neagră s-au aflat 11 licee şi colegii din judeţul Braşov:

  •   Liceul ,,Şt. O. Iosif” din Rupea
  •  C.N.  Economic din Braşov
  •   Liceul cu program sportiv Braşov
  •   CN ,,Doamna Stanca” Făgăraş
  •   Colegiul Tehnic ,,Mircea Cristea” Braşov
  •   Colegiul Tehnic ,,Alexandru Bărbat” Victoria
  •   Colegiul Tehnic de Transport Braşov
  •   Colegiul ,,Aurel Vijoli” Făgăraş
  •   Liceul Tehnologic ,,Malaxa” Zărneşti
  •   Colegiul Tehnic ,,Simion Mehedinţi” Codlea
  •  Colegiul Tehnic ,,Transilvania” Braşov.

Profesorii au  propus o clasă mixtă

Vestea a căzut ca un trăznet pentru aceşte şcoli. Pe de o parte pierd clase, dar şi  un număr de ore  din catedrele dascălilor. Conducerea IŞJ Braşov  a impus liceelor să stabilească până la data de 3 iunie ce profile vor fi afectate, iar până la ora 12.00 să transmită decizia la IŞJ.  Vineri, 31 mai, s-a întrunit consiliul profesoral de la CN ,,Doamna Stanca” când s-a analizat situaţia şi  s-a luat o decizie. Aşa cum au explicat profesorii,  s-a găsit varianta de a comasa două clase  într-una, respectiv clasa de limba germană care oricum va avea un număr redus de elevi şi o clasă de limba română, astfel ca din septembrie  în clasa a IX-a să existe o clasă mixtă. ,,Era vorba de o comasare şi nu de desfiinţarea secţei germane. Se comasa o clasă de real secţia germană cu o clasă de real de limba română într-o clasă de real cu dublă specializare. Acest lucru însemna  că trunchiul comun (lb română, engleza, biologia, geografia) se studia în limba română, iar separat se studiau limba germană, matematica, fizica, chimia, adică jumătate(14 elevi) în limba germană şi jumătate (ceilalţi 14) în limba română. Exact cum se face şi în prezent. Această propunere s-a votat în consiliul profesoral şi toţi profesorii au fost de acord. Urma ca luni să se analizeze propunerea  şi în consiliul de administraţie, iar decizia să fie trimisă la IŞJ Braşov” a explicat Corina Drăgoiu, directoarea colegiului.  Numai că luni, în loc de şedinţa CA s-a declanşat circul. O nouă întrunire a consiliului de administraţie a avut însă loc luni seara, când s-a prezentat şi soluţia adusă de primar de la IŞJ Braşov.

Primarul n-a salvat nimic

De la CN ,,Doamna Stanca” se desfiinţează o clasă din planul de şcolarizare clasa a IX-a din cele 4 programate.  IŞJ a rămas pe poziţie, susţinând  că ,,un ordin se execută, nu se discută”, iar primarul Făgăraşului a făcut cale întoarsă.  Prin urmare, se va comasa o clasă de real limba română cu o clasă de uman limba română şi se va obţine o clasă cu 28 locuri. Pe lângă aceasta vor mai fi o clasă de uman limba română şi una de real limba germană.  Consecinţa acestei decizii este reducerea numărului de ore din catedrele profesorilor. Intervenţia primarului n-a scos colegiul din lista neagră aşa cum era normal, ci a schimbat soluţia, apărând secţia germană în defavoarea celei de limba română. Oricum Ordinul Ministrului Educaţiei n-a făcut decât să creeze haos  în sistem şi de data aceasta.

Clasele de germană sunt subdimensionate

O problemă care nu se prea spune este legată de numărul de elevi dintr-o clasă de limba germană. Niciodată o astfel de clasă nu s-a format la numărul maxim de elevi, adică 28, aşa cum se impune în cazul claselor de limba română. Nu este ilegal pentru că minorităţile sunt privilegiate prin lege. Au funcţonat clase de limba germană şi cu 5 elevi. Am cerut şcolii numărul de elevi pe clasele de limba germană ce funcţionează la acest colegiu. La clasa I sunt  27 elevi, la clasa a II-.a- 26 elevi, la clasa a III- sunt două clase, fiecare cu 17 elevi. La clasa a IV-a 19 elevi, la clasa a V-a 25 elevi, la clasa a VI- 19 elevi, la clasa a VII-27 elevi, la clasa a VIII-23 de elevi, la clasa a IX-a 15 elevi, la clasa a X-a 11 elevi, la clasa a XI- a 14 elevi, iar la clasa a XII-a 13 elevi. ,,Preocuparea noastră a fost să atragem cât mai mulţi elevi spre această secţie germană, o tradiţie a colegiului nostru. Se şi vede munca noastră din structura claselor. Dacă în clasele mari avem  cel mult 15 elevi pe clasă, la cele mici numărul elevilor a crescut,  avem şi 27 elevi pe clasă” a spus directoarea Corina Drăgoiu.  Decizia luată nemulţumeşte însă profesorii de la clasele de limba română, dar şi părinţii elevilor care optează pentru clasele de limba română de la acest colegiu. Sunt voci printre profesorii colegiului care spun că acea clasă de germană, la a IX-a, nu se va ocupa cu 28 elevi, poate nici cu jumătate, pe când la limba română s-ar fi completat la nivel maxim. ,,Varianta comasării  votată în consiliul profesoral era cea mai bună. Ceea ce s-a decis nu este succesul nimănui, pierd doar elevii. A fost o desfăşurare de orgolii pentru imagine pe spatele acestei şcoli cu tradiţie” au spus profesorii. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here