Medicii recomandă ca filtrele aparatelor de aer condiţionat să fie înlocuite sau igienizate corespunzător o dată pe an în locuinţe şi o dată la 6 luni în spaţiile mari precum marile magazine sau clădirile de birouri. Temperatura aerului din încăperi se reglează în funcţie de volumul total al spaţiului, destinaţia camerei (de locuit sau birouri), numărul de persoane din încăpere. Indicată este ca diferenţa de temperatură dintre mediul exterior şi cel ambiental să nu depăşească 5-7 grade Celsius. Sub nicio formă, fluxul de aer nu trebuie îndreptat în direcţia persoanelor aflate în încăpere. Aerul condiţionat trebuie pornit doar după ce camera a fost aerisită în prealabil şi oprit la anumite intervale de timp, iar încăperile trebuie aerisite. În cazul persoanelor care suferă de uscăciune oculară, mai ales dacă  poartă lentile de contact, este indicată folosirea serului fiziologic sau a lacrimilor artificiale.

Afecţiunile cauzate/accentuate de aerul condiţionat

Impactul pe care aerul condiţionat îl are asupra fiecărei persoane în parte diferă în funcţie de vârsta şi starea de sănătate, gradul de răcire a încăperilor şi modul în care au fost întreţinute aparatele. Studiile arată că 28% dintre persoanele care trăiesc în casele climatizate suferă de rinită, comparativ cu doar 5% dintre persoanele care locuiesc în case ventilate natural. Aproximativ 35% dintre persoanele care trăiesc în spaţii climatizate suferă de congestie nazală, comparativ cu 9% dintre oamenii care locuiesc în case fără aer condiţiomnat. Climatizarea poate fi o cauză importantă a stării de apatie şi a somnolenţei inexplcabile apărute brusc. Medicii atrag atenţia că utilizarea incorectă a aparatelor de aer condiţionat poate crea serioase probleme de sănătate sau le poate agrava pe cele existente.

Variaţiile bruşte de temperatură şi imunitatea

Aerul condiţionat este, cu siguranţă, benefic în zilele caniculare mai ales pentru persoanele în vârstă şi cele care suferă de afecţiuni cardiace. Medicii atrag însă atenţia că, folosit necorespunzător, aerul condiţionat ne poate îmbolnăvi, indiferent de vârstă şi de starea de sănătate. Pe de o parte, diferenţele mari dintre mediul ambiental şi cel înconjurător supun organismul unui atac. Va urma. (Dr. Mihaela Pandrea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here