•  Relocarea secţiei mai are de aşteptat, deşi se vorbeşte despre acest proiect din 2010
  •   Mariana Câju a declarat că în această vară Pediatria va funcţiona în pavilionul central, dar lucrările nici n-au început

 

Când intri în saloanele secţiei de Pediatrie din Spitalul Municipal Făgăraş te întorci în timp cu câteva decenii. Este o imagine dezolantă a  saloanelor, o dotare precară,   holuri în care ecoul vocii te surprinde neplăcut,  toate  au rămas încremenite în vremea regimului comunist, poate vreo spoială a pereţilor să mai lumineze încăperile  neprietenoase cu micuţii pacienţi, dezolante şi reci. Dacă stai de vorbă cu mămicile copiilor internaţi aici, nu auzi decât critici. ,,Noi, mămicile, ce-i însoţim pe copii dormim pe scaune, paturile sunt înalte, de adulţi. În saloanele unde sunt pătuţuri sunt internaţi copiii mici. Nu sunt condiţii. De ani de zile nu s-a schimbat nimic, sunt doar promisiuni” a declarat o mămică. S-a vorbit despre mutarea secţiei de Pediatrie încă din anul 2010, când a fost întocmit un plan de conformare, iar mai apoi s-au realizat studii şi proiecte, dar totul a rămas la stadiul de vorbe. După aproape 9 ani, Pediatria funcţionează tot în clădirea din curtea spitalului. Vineri, 21 iunie a.c., era aceeaşi situaţie, se consultau pacienţii  în aceeaşi clădire, iar în saloanele secţiei  copiii internaţi  îşi urmau tratamentele.

Mariana Câju: ,,Pediatria va funcţiona în pavilionul central din această vară”

,,Proiectul investiţiei a fost finalizat în luna august 2017, iar în luna ianuarie 2018 a fost obţinut avizul de la Direcţia de Sănătate Publică Braşov, după care a fost scos la licitaţie” spunea  primarul Gheorghe Sucaciu. Prima licitaţie a fost demarată în 17 aprilie 2018 când anunţul a fost ridicat pe SEAP.   Nicio firmă nu a fost tentată să efectueze lucrările pentru spitalul din Făgăraş. A doua încercare a fost în 13 iunie. Au urmat şi altele, iar într-un final a fost desemnată firma care trebuie să execute lucrările.   Investiţia are valoarea de 1.800.000 de lei şi constă în lucrări de amenajare a spaţiilor din pavilionul central al spitalului. Întocmirea proiectului a costat 54.145 lei.  Cu toate acestea, Pediatria funcţionează în aceeaşi clădire. Am încercat să obţinem o explicaţie de la managerul spitalului, Persida Ţâmboiu, dar răspunsul a fost de forma: ,,Avem purtător de cuvânt şi doar acesta răspunde la întrebările presei.  D-na Câju este purtător de cuvânt, insistaţi  până vă răspunde” a fost replica managerului spitalului. Precum a bănuit Ţâmboiu, întradevăr purtătorul de cuvânt Mariana Câju nu răspunde la telefon. Prin urmare, oficial nu ştim de ce nu s-au demarat lucrările la acest proiect. Cu toate acestea, Mariana Câju declara  într-o conferinţă de presă că Pediatria va funcţiona în pavilionul central din această vară. ,,Până în vara viitoare (n.r. 2019) Pediatria va funcţiona în noua locaţie, la etajul I al spitalului. Proiectul iniţial a suferit câteva modificări care vor fi aprobate şi de DSP ( Direcţia de Sănătate Publică), după care lucrările vor fi scoase la licitaţie de către Primăria Făgăraş” afirma Mariana Câju,  în 2018.

Pediatria, ,,cuiul” managerilor

   Când era manager Laurean Gheţea, acest proiect  trebuia implementat,  dar  nu s-a deschis vreun şantier. Managerul Adina Ursu vorbea cu multă convingere că Pediatria va funcţiona în noua locaţie până la sfârşitul anului 2016, apoi a anunţat că  investiţia va trece în anul următor, 2017. ,,Mutarea secţiei de Pediatrie în spital se amînă pentru anul viitor. Pentru această lucrare Primăria Făgăraş ne-a alocat suma de 400.000 lei, dar am decis să returnăm banii pentru că nu avem timpul necesar pentru a întocmi proiectul, pentru a face achiziţii publice, licitaţii şi lucrările efective. Mutarea Pediatriei presupune construirea unei rampe de intrare în noua locaţie, amenajarea unei alei de acces spre secţie, şi amenajarea spaţiilor necesare desfăşurării activităţii medicale. Pediatria va fi mutată, conform proiectului, la parterul spitalului şi la etajul I unde a funcţionat farmacia. La parter va fi un cabinet de consultaţii, Ambulator şi Urgenţe, iar la etaj vor fi saloanele pentru pacienţi” spunea managerul Adina Ursu în 2016. Numai că acest manager a fost demis în octombrie 2016, probabil că motivul a fost ,,Pediatria”.  Nici managerul italian, Erik Coccheti nu a mutat Pediatria, mereu invocând necesitatea schimbării proiectului tehnic. Şi managerul italian a fost demis, cînd  a fost numit un nou CA şi  o nouă echipă managerială. Atunci,  Primăria Făgăraş a preluat investiţia în sarcina sa.

Primăria Făgăraş a preluat investiţia


  În februarie 2018, proiectul privind mutarea Secţiei Pediatrie în pavilionul central al Spitalului Municipal Făgăraş a ajuns pe masa CL Făgăraş care l-a aprobat cu unanimitate de voturi. Era vorba despre relocarea secţiei din clădirea amplasată pe strada D-na Stanca nr. 93 în clădirea Spitalului Municipal şi Policlinică-Ambulatoriu, respectiv tronsoanele C1 (parter şi etaj), C4 (parter şi etaj I) şi C6 (etaj 1), aşa cum arăta hotărîrea consiliului de administraţie al spitalului stabilită în data de 30 octombrie 2017. Banii necesari pentru această investiţie  au fost aprobaţi  de CL Făgăraş,  1.800.000 lei.    Mariana Câju, preşedintele CA al spitalului, a avansat şi un termen în cadrul unui interviu acordat ziarului în februarie 2018, acesta fiind vara anului 2019. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului aprobaţi în Legislativ stipulau: proiectarea şi asistenţa tehnică- 420.039 lei, lucrările de bază, 3.589.673 lei şi constau în rezistenţă- 191.514 lei, arhitectură- 662.761 lei, instalaţii- 486.052 lei; dotări- 2.249.346 lei, iar alte cheltuieli- 830.981 lei.

Promisiuni ale CA prin vocea Marianei Câju

u Promisiunile consiliului de administraţie al spitalului prin vocea Marianei Câju, reprezentantul primarului în CA, nu s-au referit doar la pediatrie, ci şi la transformarea  unităţii în spital de urgenţă.  ,,Vom depune un memoriu la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul de Interne pentru finanţarea de la bugetul de stat a Centrului de primiri urgenţe de la Făgăraş. Este un pas pentru transformarea în spital de urgenţă. Acest lucru înseamnă că ne dezvoltăm, devenim un spital mai mare. În judeţul Braşov, Spital de urgenţă este doar Judeţeanul. Îl vom face în etape. Sînt mulţi sceptici, dar eu am convingerea că vom reuşi” a spus Mariana Câju.

  •  Concurs pentru manager

,,Am fost primul politician care a depolitizat spitalele, în 2015. Membrii din CA-uri au fost înlocuiţi cu angajaţi din CJ Braşov. Şi a fost un lucru bun pentru că angajaţii din CJ făceau raportări, pe cînd politicienii, nu. De asemenea, am introdus concursurile pentru funcţiile de manageri de spitale şi aceste concursuri chiar au fost pe bune. Se ştia că toţi directorii de spitale erau numiţi politic, iar acei directori erau paraleli cu domeniul. Am schimbat paradigma. La Făgăraş, conducerea spitalului, respectiv postul de manager va fi ocupat prin concurs.  Acum manager este Erik Cocchetti, director economic Persida Ţâmboiu, iar directorul medical a fost numit   dr. Liliana Beldescu, şeful Secţiei de Infecţioase. Este secţia cu cele mai bune rezultate obţinute. Ce îmi doresc pentru acest spital şi nu este greu este transformarea lui în spital clinic. Acest lucru înseamnă cercetare, iar la conducere să fie un profesor universitar” a spus  Mariana Câju în 2017.

  •   Secţie de oncologie

,,Secţia de neurologie are 35 de paturi, foarte multe.Vom reduce numărul de paturi la 25 care este suficient pentru numărul de pacienţi.   La secţia de Pediatrie se va continua proiectul demarat, respectiv relocarea secţiei, mai ales că au fost alocate şi fonduri de la bugetul local. Vrem să înfiinţăm o secţie de Oncologie. Unii spun că visăm, dar se poate face ” a spus Câju în septembrie 2017. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here