•   Ucea s-a înfrăţit cu două comune, una din Italia şi alta din Franţa
  •  O delegaţie de la Ucea a vizitat comuna parteneră din Italia
  •  

    Preotul Ion Virgil Florea, paroh la Tivoli, a fost liantul înfrăţirii

O delegaţie  a comunei Ucea s-a deplasat, la începutul lunii iunie a.c.,  în Italia, în comuna Saracinesco, într-o vizită oficială. Din delegaţie au făcut parte  nouă persoane printre care primarul Marian Băcilă, viceprimarul Adrian Grovu, consilieri locali  şi preotul Sebastian Toma din Ucea de Jos. Scopul vizitei a fost înfrăţirea comunei Ucea cu alte două localităţi, Saracinesco din Italia şi Cheanvaron din  Franţa.   ,,Scopul acestei înfrăţiri este   o şansă pentru a accesa fonduri europene direct de la comisia europeană’’ a explicat   Marian Băcilă, primarul comunei Ucea.    Gazda evenimentului, Marco Orsola, primarul comunei Saracinesco, şi-a întâmpinat oaspeţii cu o serie de evenimente care s-au derulat pe parcursul celor trei zile ale vizitei, 7-10 iunie 2019.  Evenimentul a stabilit punctele comune ale celor trei localităţi, care vor fi valorificate în cadrul unor proiecte europene ce vor duce la dezvoltarea comunităţilor locale.

Parteneri din trei ţări

La începutul acestui an, promarul comunei italiene Saracinesco a vizitat comuna Ucea la recomandarea preotului paroh român din Tivoli, Ion Florea, originar din Sâmbăta de Sus. Edilul italian este un bun gospodar care caută fonduri pentru dezvoltarea comunei pe care o administrează.  Accesarea de fonduri europene  având la bază înfrăţirea cu alte comunităţi din Europa i-a dus paşii în România, la Ucea, dar şi în Franţa, la Cheanvaron. ,,Ideea de înfrăţire a venit de la primarul Marco Orsola din comuna Saracinesco din Italia, care a ajuns în comuna Ucea la începutul acestui an, la recomandarea preotului Ion Florea, originar  din Sâmbăta de Sus şi care are parohie la Tivoli. Scopul înfrăţirii este  de a accesa fonduri europene direct  la comisia europeană, prin axele de finanţare  pentru comunele înfrăţite. Am făcut acest pas şi ne-am înfrăţit cu comuna Saracinesco din  Italia şi cu comuna Cheanvaron din  Franţa. O altă cerinţă pentru a beneficia de fonduri europene pe axa respectivă  se referă la existenţa unor rădăcini comune. Comuna noastră respectă această cerinţă prin castrul roman de la Feldioara, care are rădăcini de la imperiul roman.  Este o oportunitate pentru a reconstrui  castrul roman pentru interes turistic’’ a spus primarul Marian Băcilă.

Două troiţe ortodoxe au fost amplasate  în satul italian

Pentru delegaţia de la Ucea, a fost o surpriză sfinţirea de către  PS Atanasie de Bogdania, episcopul ortodox român pe Italia, a două troiţe aduse din România. Cele două troiţe au fost amplasate, una la intrarea în localitate, iar a doua în centrul satului italian, la sugestia primarul Marco Orsola, care este un susţinător al creştinismului şi este creştin ortodox. ,,Conform programului, în prima zi de vizită episcopul ortodox  român din Italia  a sfinţit cele două toiţe din localitate care au fost confecţionate în România. La sfinţirea troiţelor au fost prezenţi foarte mulţi români din parohia ortodoxă din Tivoli păstorită de preotul Ion Florea. Totul a fost la superlativ, iar oamenii  de acolo sunt foarte  deschişi şi primitori”  a mai spus primarul Băcilă. ,,Înfrăţirea celor  trei sate a venit la  iniţiativa primarului Marco Orsola din Saracinesco, care  este creştin ortodox şi face parte din Parohia Ortodoxă Română ,,Sf. Ioachim şi Ana” din Tivoli. Această înfrăţire  are în spate ideea apărării valorilor creştine ale Europei.    În localitatea gazdă, primarul a insistat să pună două troiţe,  una în centrul satului şi alta la intrare în sat” a spus PS Atanasie de Bogdania.

Marian Băcilă: ,,Mai avem multe de învăţat”

În această vizită, primarii celor trei comune înfrăţite au analizat oportunităţile pe care le au pentru a accesa în comun fonduri europene. Au avut şi o conferinţă pe această temă în sediul primăriei din Saracinesco. ,,A doua zi, am participat la o conferinţă organizată în Castelul Theodoli din comuna  Sambuci,  unde au participat toţi  primarii din zonă, un europarlamentar şi, prin telefon,  s-a făcut o interpelare cu preşedintele comisiei europene. Am discutat despre viitorul comun şi  despre viziunea pe care o avem faţă de Europa. După această conferinţă, am vizitat comuna Sambuci şi castelul Theodoli. O altă întâlnire cu oficialităţile  din localitatea italiană  am avut-o la sediul Primăriei Saracinesco, unde am concluzionat  ce avem de făcut  pentru viitorul comun în cadrul parteneriatului de înfrăţire. Am fost surprins plăcut să aflu că pe lângă consiliul local şi primar există şi un comitet de înfrăţire care  are rolul de a stabiliza mişcările politice în momentul în care se va schimba primarul sau consiliul local şi apare o altă viziune.  Comitetului de înfrăţire este format din localnici, care se vor implica şi vor susţine înfrăţirea. Mi-a plăcut foarte mult atitudinea oamenilor, mi-a plăcut deschiderea acestora, toleranţa lor şi am ajuns la   concluzia că  mai avem multe de învăţat. În ultima seară a vizitei,  gazda ne-a oferit un spectacol de muzică populară şi dans  pentru promovarea tradiţiilor’’ a mai spus  primarul Băcilă.

Saracinesco, o comună europeană

Comunitatea Saracinesco se află la 50 de  km de   Roma şi are 150 de locuitori stabili iarna, iar vara numărul locuitorilor creşte până la 1.500. Este o tradiţie în zonă, ca vara localnicii să se retragă la casele de vacanţă de la munte, din zona Sacacinesco.  Distanţa între  Roma şi localitatea Saracinesco este parcursă în câteva minute pentru că există autostradă.  ,,Am fost impresionat de  curăţenie şi de grija primăriei pentru obţinerea de fonduri europene. Comuna Saracinesco arată ca o staţiune şi are  toate utilităţile. Primarul din Saracinesco a înţeles cât de  importantă  este  dezvoltarea localităţii folosind  fondurile  europene. În toamnă, fraţii noştri din Franţa şi din Italia   vor veni la Ucea” a mai spus primarul, Marian Băcilă .

Preotul Ion Florea a fost liantul înfrăţirii

Pentru această înfrăţire un aport important l-a avut preotul Ion Virgil Florea, originar din Sâmbăta de Sus, dar care are porohie la Tivoli. De 24 de ani este plecat din România, iar la Tivoli a adunat lângă biserica pe care o păstoreşte 5000 de români. L-a convins, prin atitudinea lui fermă şi deschisă, şi pe primarul din Saracinesco, Marco Orsola, să îmbrăţişeze religia ortodoxă. ,,Această înfrăţire este benefică, iar întâlnirea delegaţiilor din cele trei ţări a fost  impresionantă.   În perioada 7-10 iunie s-au întâlnit  toţi în localitatea Saracinesco. Este vorba de proiecte europene, despre dezvoltarea localităţilor, dar şi despre cunoaşterea reciprocă.  Fiincă anul acesta este  declarat de către Biserica Ortodoxă Română  anul omagial al satului românesc,  întâlnirea a fost binevenită şi ne-am implicat şi noi, preoţii parohi.  Trebuie spus că Biserica are un rol important în promovarea valorilor rurale. Cunoscând România, primarul care s-a ocupat de înfrăţirea aceasta a ţinut  să punem două troiţe, una la intrare, să primească pe toţi care intră şi ies, şi alta în centrul satului.  Primarul este ortodox, a îmbrăţişat ortodoxia pentru că o stimează, s-a convins singur şi a trecut la ortodoxie de când sunt eu preot aici. La Tivoli avem biserică pentru că ne găzbuieşte biserica catolică. Lucrăm însă la un proiect de construţie a unui centru pastoral, cu o biserică de lemn în stil maramureşan, cu clădiri aferente, cu teren de sport, cu casă  parohială, cu apartamente pentru oaspeţi. Pentru a ne duce la bun sfârşit acest proiect căutăm fonduri. La Tivoli şi satele limitrofe avem vreo 5000 de români” a spus preotul Ion Virgil  Florea.

Primarul care accesează fonduri europene este ,,gazdă”

Preotul paroh de Tivoli se află în Italia  de 24 de ani şi poate spune că este mai mult italian decât român, având în vedere că a plecat din ţară la 24 de ani. ,,Am plecat la 24 de ani din România, după terminarea facultăţii. Am emigrat, ca orice cetăţean român, şi până la urmă am pus bazele parohiei în 2000 şi apoi am fost  horotonit preot. M-am căsătorit între timp şi am primit parohia.  În ţară, acasă, vin doar în concediu.  Am 3 copii, Ioana de 18 ani, Emanuel de 14 ani şi Cristian de 11 ani. Problemele românilor sunt numeroase, dar prea puţini vor să se întoarcă în ţară. Au probleme de casă, de servici, de sănătate, de înmormântări. Folosim cimitirele primăriilor locale. Sunt familii care nu mai au pe nimeni în ţară şi atunci rămân aici. Din Ţara Făgăraşului sunt puţini, cam 2%, în rest sunt din Maramureş, Bucovina, Moldova.  Mi-am adus contribuţia pentru acest proiect de înfrăţire. Acum depinde de primari ceea ce se concretizează. Cel din Italia s-a mişcat, şi de aceea  este ,,gazdă”, dar vom vedea ce vor face şi primarii din România şi Franţa. Cel care accesează   devine gazdă. Au fost trei zile de activităţi, conferinţe, muzică românească, franţuzească, italienească, mâncăruri tradiţionale, costume populare, a fost frumos, o deschidere reală pentru înfrăţire ” a spus preotul Ion Virgil Florea. (Carla TATU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here