dav

 

Plenul CL Beclean desfăşurat vineri, 5 iulie 2019,  începând cu ora 9.00,  a amintit de întrunirile aleşilor locali din perioada premergătoare campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016.  Aceeaşi atmosferă tensionată pigmentată cu injurii, jigniri şi ţipete. Au lipsit doar poliţiştii din localitate care să stopeze degenerarea dezbaterilor în bătaie, aşa cum s-a întâmplat deseori în 2016. La respectiva  şedinţă a Legislativului de la Beclean n-au fost prezenţi cetăţenii, deşi subiectele erau de interes local.  Două proiecte de hotărâre au fost ţinta scandalului, aprobarea Regulamentului de salubritate şi reabilitarea drumului comunal ce leagă Becleanul de Hurez.  Dacă la primul proiect, lucrurile au decurs mai

liniştit, la cel de-al doilea,  scandalul a luat amploare.

,,Cuiul” şedinţei

Executivul de la Beclean a propus un proiect de hotărâre  care prevedea  reabilitarea  drumului comunal  Beclean-Hurez, DC 68.  Se cerea aprobarea plenului pentru întocmirea documentaţiei de intervenţie a lucrării de investiţii (DALI) pentru modernizarea DC 68.  În justificarea acestui proiect, primarul comunei, Claudiu Motrescu, evidenţia faptul că acest drum este singurul din comună  care face legătura dintre Beclean şi Hurez. De asemenea, a scos în evidenţă că drumul este neamenajat, este de pământ şi slab pietruit. ,,Având în vedere posibilitatea de a primi finanţare prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii sau prin PNDL este necesară întocmirea, în prima etapă, a documentaţiei de intervenţie a lucrării de investiţii, DALI” a explicat primarul Motrescu. Dacă la prima vedere părea un subiect simplu care nu ar avea opozanţi, lucrurile n-au stat chiar aşa.  Interesul local a fost comun, dar n-a putut depăşi orgoliile şi interesele unora dintre aleşii locali. Opoziţia din CL Beclean  a adus în discuţie faptul că acest drum este în litigiu, iar  proiectul n-ar trebui aprobat. Litigiul la care face referire opoziţia este un   proces deschis în instaţă de firma de construcţii care trebuia să pietruiască acest drum în urmă cu câţiva ani şi n-a făcut-o, dar a facturat serviciile, aşteptând plăţile.  Deşi instanţa a dat câştig de cauză primăriei, firma a deschis un nou process, tot pe aceeaşi speţă.

Primarul Claudiu Motrescu: Puneţi doar beţe-n roate! Le spuneţi firmelor să nu vină la Beclean!

Cosmin Leancu, fostul primar: Milog eşti tu,   nu mă faci pe mine milog! (A continuat, jignind)

A fost momentul în care Dan Octavian s-a trezit să intre în discuţie: ,,Ce aţi spus doamnă? Cum s-a votat? Nici voturile nu le-aţi numărat. Mai votăm odată”. Atunci lucrurile au degenerat. S-a creat un vacarm  din care nu se mai înţelegea nimic.

Anca Trâmbiţaş, viceprimar: Atâta timp cât aici este un vacarm, nu ne putem desfăşura şedinţa în condiţi normale.

Cosmin Leancu: Dar de ce se merge pe repede înainte?

Dan Octavian: Cum s-a votat? N-aţi numărat voturile!

Replicile lui Dan Octavian se asemănau cu cele din Caragiale: ,,Dar, eu  cu cine votez!”

Elena Marinescu, secretar: Nici n-ai ridicat mâna!

Primarul Claudiu Motrescu: Să mai numărăm încă odată voturile

Cosmin Leancu: Şi noi trei (consilierii ALDE) suntem ,,pentru” în afară de punctul 3 cu alocarea banilor

Scadalul a continuat cu apelative precum: ,,băi”, ,,nesimţitule”, ,,milogule”, ,,băi, primarule”, ,,băi, copilu’ ”, etc. Expresii nedemne pentru un ales local pus în slujba cetăţenilor.

Şedinţă similară  în 2016

Şedinţa de plen  amintea de întrunirile Legislativului de la Beclean din 2016.  ,Aici, în consiliu, este ţigănie mare!” a fost remarca unui cetăţean din Calbor, Ioan Paicu, prezent la şedinţele plenului de  atunci.  Şedinţele se  desfăşurau în prezenţa cetăţenilor din satele comunei, dar erau dominate de haos. Au fost destul de multe momente  în care  şedinţele  erau pe punctul de a fi suspendate de secretar din cauza scandalului. Iar când discuţiile degenerau în bătaie, se cerea intervenţia poliţiştilor. De fiecare dată promotorul haosului era consilierul Dan Octavian.

Proiectul a fost amânat

Proiectul de hotărâre referitor la DC 68 presupunea alocarea sumei de 100.000 lei pentru documentaţiile DALI.  Deşi era urgent, proiectul a fost amânat pentru plenul următor. ,,De-a lungul lunilor am informat CL Beclean  de intenţia de a moderniza acest drum intens circulat.  A fost şi este în litigiu acest drum, spre final. Am făcut un proiect pentru modernizarea drumului, astfalt, şanţuri şi podeţe. Am cerut CL ca până la finalizarea procesului să pregătim actele necesare pentru a cere finanţarea, proceduri care durează, iar la momentul potrivit să fim pregătiţi. Este scandal pentru că în continuare avem oponenţi  pentru dezvoltarea comunei” a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean

Tarife majorate pentru salubritate

Nici  votul pentru serviciile de salubritate  n-a fost scutit de discuţii aprinse.

  •    ,,Am vorbit  cu oamenii din Beclean  şi au spus că vor containere. Una  e când pui în plasă, în pungă, alta,   în container.  Câinii trag de pungă” a spus Dan Octavian.
  •  Replica imediată a fost: ,,Legaţi câinele”.
  •   ,,Nu avem alternativă şi nu putem rămâne fără serviciu de salubritate” a explicat secretarul comunei, Elena Marinescu.
  •   ,,Am citit regulamentul şi scrie de o taxă specială” a spus Valentin Deceanu.
  •  ,,Este taxa de habitat sau specială pe care am aprobat-o” a explicat secretarul CL.
  •   Nu înţeleg cum Salco nu este pe profit când vine  cu o maşină să ridice gunoiul, iar cînd vine cu două, una pentru gunoi şi alta pentru cel selectiv, este profitabil, la  la 8,15 lei” a spus V. Deceanu.
  •   ,,În dezbarerea publică au explicat. Aveţi altă variantă? Alegem altă firmă dacă  are condiţii mai bune, preţuri mai mici” a spus primarul Claudiu Motrescu.

Conform proietului, preţurile propuse de Salco sunt: 8,15 lei/persoană/lună, iar pentru persoane juridice 106 lei/mc/lună. Preţurile includ TVA de 9%. În urma votului, proiectul de hotărâre a trecut, înregistrându-se o abţinere. Reamintim că  Primăria Beclean are un contract pentru servicii de salubritate încheiat cu Salco Serv SA încă din 2015, valabil 10 ani. Premergător votului au fost organizate dezbateri publice în fiecare sat al comunei când cetăţănii şi-au spus părerile.    ,,Serviciile de  salubritate vor fi prestate de Salco Serv SA, avem un contrat pe 10 ani. În şedinţa de azi am avut pe ordinea de zi aprobarea Regulamentului şi actualizarea tarifelor. 8,15 lei/persoană/lună şi la persoanele juridice 106 lei/mc/lună.  În plus se doreşte să se implemeteze un sistem de colectare selectivă pe cele 3fracţii” a explicat Anca Trâmbiţaş, viceprimarulcomunei Beclean.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here