•   USR Făgăraş, în conferinţă de presă: Primarul municipiului  refuză să aplice Legea 544/2001

 

 ,,Oamenii vor schimbare” aşa a început conferinţa de presă a USR, filiala Făgăraş, prin vocea lui Irineu Darău, preşedintele organizaţiei judeţene  Braşov, organizată vineri, 5 iulie a.c.  ,,Ne simţim responsabili după rezultatele obţinute la alegerile din 26 mai a.c.  Faţă de alegerile parlamentare din  2016, când am obţinut la Făgăraş 17 %, acum am obţinut 26%, iar la Victoria a fost o creştere la  27%  faţă de 15%.  Intenţionăm să ne extindem în Ţara Făgăraşului, să avem filiale în comune. În 2-3 luni  vom avea 3-5 filiale noi în zonă. La Victoria avem  un grup bun. Invit oamenii cinstiţi din zonă alături de noi. Vrem să facem treabă. USR este un partid divers, contăm în ţară şi în Europa. Menţionez că în alegeri alianţa USR-Plus a fost una electorală” a spus Ambrozie Irineu Darău, preşedintele USR Braşov.  Un subiect prezentat în această conferinţă de presă s-a referit la  transparenţa decizională din Primăria Făgăraş, respectiv aplicarea prevederilor Legii 544/2001.  Reprezentanţii USR s-au declarat surprinşi de atitudinea primarului Făgăraşului care, spun ei, nu aplică legea. Opt cereri ale USR zac în sertarele primăriei, iar edilul şef  le ignoră.

 Ambrozie Irineu Darău: ,,Primarul refuză să aplice Legea 544”

,,Pentru că nu ni s-a răspuns la o cerere în baza Legii 544/2001, vom da în judecată Primăria Făgăraş. Nu vom cere cheltuieli de judecată şi nu vom angaja un avocat  pentru a nu penaliza indirect făgărăşenii  din cauza defectelor actualei administraţii.  I-am avertizat că vom face asta, dl primar  a spus într-un  interviu la sfârşitul anului că  asta  este strategia lor,  că nu va răspunde la cerere  şi că trebuie să ne chinuim să găsim informaţiile.  Am făcut un proces, am câştigat în primă instanţă şi,  spre surprinderea noastră,  am constatat că dl. primar a făcut recurs  cu avocat angajat. Am căutat pe site-ul Primăriei Făgăraş câţi bani a costat acest avocat, dar nu am găsit niciunde această informaţie.  Voi face o cerere să văd cu cât a plătit acest avocat.  Într-o speţă în care clar nu avea dreptate pentru că este obligatoriu ca prin Legea 544/2001 aceste informaţii să fie date cetăţenilor, fără niciun fel de comentariu şi fără niciun refuz. Autoritatea publică nu ni le-a dat  şi mai face şi recurs,  cerând cheltuieli de judecată, culmea,  pentru a-şi acoperi  cheltuielile  cu acel avocat. Consider că respectivul  avocat a fost angajat ilegal, iar dacă  nu ni se va spune cum a fost angajat, prin ce HCL, evident vom sesiza Curtea de Conturi. Înţeleg că anul trecut a mai fost o penalizare pe o speţă  similară. Şi la recurs ni s-a dat  dreptate, n-am avut avocat angajat, au fost suficiente actele prezentate. Legea 544 este fără echivoc şi fără interpretare” a susţinut Ambrozie  Irineu Darău.

Ce înseamnă Legea 544

,,Încă din 2001 am fost obligaţi să deschidem autorităţile publice către cetăţeni. Nu se poate să facă ce vor. Atunci cetăţenii au primit acest drept, astfel că orice cetăţean  indiferent  unde locuieşte în ţară  să poată face o cerere către orice autoritatea publică sau către societăţile în care autoritatea publică este acţionar majoritar şi să ceară informaţii de interes public. Am  văzut în ultimii ani că autoritatea publică începe să interpreteze:  ce interes public,  că sunt date personale.  Dar legea este foarte clară. Dacă noi am înţeles, cei din primărie şi juriştii pe care-i au, cu siguranţă  ştiu că nu pot refuza aceste informaţii” a explicat Ambrozie  Irineu Darău.

Informaţiile sensibile sunt ignorate

,,De multe ori ni se spune că avem cea mai transparentă primărie din Ţara Făgăraşului. Noi avem  până în prezent 8 cereri depuse la Primăria Făgăraş în baza Legii 544/2001, dar  n-am primit niciun  răspuns. La câteva,  nici măcar  n-am primit număr de înregistrare. De asemenea, unele dintre  ele le-am retrimis fără să ajungem în contencios administrativ şi totuşi nu  am primit niciun răspuns.

  •  Avem la Spital o cerere  pentru  un  contract de achiziţii   de pe SEAP cu SC Licitaţii şi Achiziţii SRL, o firmă din Braşov,  care are  zero angajaţi. Pentru consultanţă s-au dat  135.000 lei.
  •   Am cerut şi  contractul pentru Pediatrie,  să vedem care sunt firmele  care vor face lucrarea.
  •   Am cerut de două  ori până  acum CV-ul managerului actual, Persida Ţâmboiu.
  •   Am cerut şi  rapoartele anuale ale consilierilor locali, care prin Legea 215  sunt obligaţi să le depună.
  •   Am cerut raportul anual al Poliţiei Locale.
  •   Am cerut   proiectele  şi coordonatorii acestor proiecte pe care Primăria le are, fişa lor de post şi salariul.
  •   Avem  un Gal în Făgăraş pentru regenerarea ubană cu sediul în incinta pimăriei. Am cerut lista  cu  partenerii, proiectele implementate sau în cus de implementare, fondul  de salarii şi contribuţia de care beneficiază.

Toate acestea le vom retrimite la primărie, iar dacă nu vom primi răspuns  vom merge în instanţă” a explicat Cristina Paicu, vicepreşedinte USR Făgăraş.

,,Este rea voinţă”

,,Autorităţile publice sunt obligate să aibă un angajat care să se  ocupe de Legea 544. Nu există informaţii secrete  într-o primărie, în afară de datele personale. Cele 8 cereri la care nu am primit răspuns le vom retrimite. Sunt informaţii sensibile şi tocmai de aceea nu primim răspuns. Acolo unde nu primim răspuns,  vom merge în instanţă şi voi angaja avocat şi voi cere cheltuieli de judecată.  Este rea voinţă şi dacă acest lucru va fi dovedit, voi sesiza Curtea de Conturi la sfârşit de an” a încheiat Ambrozie Irineu Darău.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here