•  ,,Avem asigurat gazul metan pentru producţie printr-un contract semnat pe termen lung cu un furnizor extern” a spus Ioan Nicolae
  •  Metanol IV a intrat în flux continuu
  •   Viromet are 370 salariaţi, dar continuă  să facă  angajări
  •  Cursuri gratuite pentru formare profesională organizate la  Viromet  

 

Un contract semnat pe termen lung  de Ioan Nicolae pentru gazul metan necesar producţiei a dat posibilitatea societăţii Viromet SA să reia producţia de metanol. 370 de angajaţi lucrează acum în fabrică, dar numărul lor va creşte, aşa cum explică  Ioan Nicolae, investitorul de la Viromet. Încă de miercuri,  3 iulie a.c., au început probele cuprinse în protocolul de repornire a instalaţiilor de la Metanol IV, iar sâmbătă, 6 iulie, s-au obţinut primele cantităţi de metanol. ,,Vom relua producţia de metanol fără întreruperi.   Am semnat un contract pe termen lung pentru gazul  metan şi avem acoperit prin acest contract necesarul de gaz până la sfârşitul anului şi pentru producţia aferentă următorilor doi ani.  Nu luăm gaz de pe piaţa internă, contractul este semnat cu un furnizor extern, iar preţul la gaz este desigur mai mic decât cel pe care l-am fi obţinut de la intern. Cel mai important este însă faptul că avem siguranţa  livrărilor.  Nu este ca la noi, când ai tot timpul un contract lunar şi în fiecare lună se schimbă şi se speculează evoluţia prteţului la metrul cub de gaz. Instalaţiile nu vor mai fi oprite decât pentru reviziile periodice. Până atunci vom produce continuu metanol, desfacerea fiind asigurată” a spus  Ioan Nicolae, patronul Viromet SA.

 Consum zilnic de 22 milioane de mc de gaz metan

Viromet are în derulare o investiţie de anvergură  la instalaţiile de Metanol. ,,Vom finaliza, sper undeva în luna octombrie,  investiţiile la noul reactor, cu ajutorul căruia vom produce 825 de tone pe zi de metanol. Vom reuşi  astfel să creştem eficienţa  şi  implicit vom avea un consum mai mic de gaze naturale. Investiţiile în acest reactor au fost de circa 5 milioane de euro” a spus Ioan Nicolae.   Aşa cum explică investitorul Ioan Nicolae, producţia zilnică de metanol va fi de 456 tone, ceea ce înseamnă un consum de   22 de milioane de metri cub de gaz. SC Viromet SA este un producător recunoscut şi  de răşini pentru industria lemnului. ,,Viromet continuă şi producţia de răşini pentru industria lemnului.  66.000 de tone de răşini  se duc spre  firmele  Kronospan Sebeş, Yldiz Piteşti, Kastamonu şi Egger Rădăuţi” a mai spus Nicolae.

Pe lista investiţiilor,  fabrica de amoniac  de la Făgăraş

Consorţiul Interagro deţine mai multe combinate chimice din România, iar, aşa cum susţine Ioan Nicolae,  toate aceste combinate vor fi redeschise. ,,Intenţionăm să repornim toate combinatele chimice pe care le avem, având în vedere contractul semnat pentru gazul metan. Primul pe lisă a fost  cel de la Victoria. Pe lista investiţiilor se află şi combinatul din Făgăraş, mai precis linia de producţie a amoniacului, dar aici va fi nevoie de o perioadă de verificare pentru repornire.    Va fi utilă o linie de producţie de uree, dar o astfel de instalaţie costă peste 150 milioane de euro. Avem în proiect această investiţie la Făgăraş” a mai spus Ioan Nicolae.

Cursuri de formare pentru angajaţi

Pentru a elimina şi problema forţei de muncă, la Victoria se vor organiza cursuri de formare profesională în meseriile necesare procesului de producţie de la Viromet. ,,La Viromet se vor mai face angajări, vom depăşi 500 de salariaţi. Cu o firmă specializată vom organiza şi  cursuri de şcolarizare, de formare profesională,  în mai multe meserii.  Vor fi calificaţi în meseriile de operatori chimişti, electricieni, amc-işti, etc,  meserii necesare în procesul de producţie de la Viromet. Cursanţii  pot avea vârstele de la 20 la 60 de ani.  Deja se fac înscrieri pentru aceste cursuri, o grupă având de la 14 la 28 cursanţi. Cursurile sunt gratuite, iar cursanţii vor face practica în fabrica Viromet cu inginerii noştri ” a explicat Nicolae  Jianu, directorul general  de la Viromet.   (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here