dav

 

 

Sătenii din Sâmbăta de Sus se plâng că apa de la robinet este mereu tulbure, imposibil de consumat. Ioan Toacă, administratorul firmei care distribuie apa în comună, îi asigură însă pe consumatori că apa este potabilă şi se încadrează în parametrii de potabilitate. Primarul comunei, Vasile Andreaiaş, îi susţine pe cetăţeni şi spune că societatea Servicii Publice Sâmbeteana SRL, care aparţine CL Sâmbăta de Sus, n-a făcut investiţii, iar reţelele şi staţia de tratare nu mai sunt conforme. ,,Turbiditatea apare din cauza conductelor  care n-au mai fost curăţate.  Timp de 10 ani apa venită de la captare nu a fost filtrată, iar nisipul s-a depus pe conducte. Când este consumul mare, se tulbură.  Acum noi o filtrăm în staţie, o clorinăm şi o tratăm. Staţia este automatizată” a explicat administratorul.  Mai este problema bazinului de depozitare a apei de unde se alimentează satul. Este un bazin din ciment construit în 1998, iar de atunci n-a mai fost reparat.  ,,Este foarte degradat şi plouă în acest bazin. Şi în staţie este necesară schimbarea nisipului special, dar costă  peste 3000 euro, iar societatea  nu are fonduri. Ultima înlocuire a acestui nisip a fost în 2011  şi normal acesta se schimbă la cel mult 2 ani.  Staţia a aparţinut primăriei când au fost realizate investiţii. După ce s-a înfiinţat societatea, Primăria n-a mai plătit nimic. Acum CL Sâmbăta răspunde de staţia de tratare” a explicat primarul Vasile Andreaş.

dav

3,2 lei mc de apă potabilă

Ioan Toacă recunoaşte că societatea nu dispune de fonduri pentru a realiza investiţii deşi  investiţiile sunt absolut necesare.  ,,Singurele surse de investiţii ar fi fondurile europene. Chiar dacă s-ar majora preţul, nu s-ar colecta sumele necesare investiţiilor. Ceea ce încasăm ne acoperă doar cheltuielile curente, taxele la SGA, Protecţia Muncii, taxa de licenţă ANRSC, salariile care sunt minime pe economie. Un preţ mai mare nu ar fi plătit de săteni. Oricum preţul de astăzi a fost aprobat în 2017, deşi am solicitat avizul ANRSC încă din 2015” a explicat administratorul.  Veniturile lunare  ale societăţii nu depăşesc 10.000 lei, bani proveniţi din apa plătită de consumatori. La Sâmbăta de Sus un mc de apă costă 3,2 lei, tarif stabilit în august 2017. ,,Am reuşit să plătim datoriile vechi ale societăţii doar  în acest an, plătim salariile şi materialele necesare  funcţionării,  în rest nu putem face nimic. La preluarea  serviciului în 2013, un mc de apă a costat 1,69 lei. S-a propus  şi acum majorarea preţului, dar s-a opus CL Sâmbăta de Sus” a spus administratorul.

 

Societatea nimănui

Din anul 2013, reţeaua de distribuţie a apei potabile   şi staţia de epurare au ajuns în patrimoniul CL Sâmbăta de Sus şi în administrarea SC Servicii Publice Sâmbeteana SRL, al cărui unic acţionar este Legislativul din comună. Societatea are doi angajaţi, pe administratorul Ioan Toacă şi un casier cu o jumătate de normă. Numai că această societate nu respectă legilaţia şi nu are un consiliu de administraţie. De 6 ani, Servicii Publice Sâmbeteana este firma nimănui, nu funcţionează cu bugete aprobate, nu face investiţii, nu derulează proiecte. Administratorul Ioan Toacă a sesizat în repetate rânduri Legislativul pentru a intra în legalitate, dar fără succes. ,,Eu nu pot să fac demersurile legale pentru a numi un şef la această societate unde sunt administrator, CL Sâmbăta are această obligaţie. Eu urmăresc să funcţioneze societatea. Nu avem bani de investiţii, ne descurcăm cum putem” a mai spus Ioan Tocoaie. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here