•   Proiecte care dotează unitatea de învăţământ cu aparatură

 

 

În plină vacanţă de vară  i-am găsit pe o parte din elevii şcolii gimnaziale  din cadrul Liceului Teoretic ,,Ion Codru Drăguşanu” din  Victoria în activitate. La etajul clădirii, pe sala mare, aşa cum o numesc ei, o mână de copii însoţiţi de două profesoare  şi de directorul adjunct  vor să schimbe faţa etajului. Cu imaginaţie şi dibăcie lucrează de la începutul acestei luni în cadrul proiectului ,,Şcoala de vară”. Înarmaţi cu vopsele, pensule, şabloane, scări, dar şi cu răbdare pictează pereţii cu motive geometrice şi tradiţionale, dar şi cu elemente din natură. ,,Vrem ca şcoala noastră să fie mai atractivă, elevii să vină cu drag la şcoală. De aceea pictăm pereţii. La final totul va avea o altă faţă, va fi frumos” a spus Andrei Timoftă din clasa a V-a. De jur împrejur au fost desenaţi cu şabloane  copii prinşi în horă şi motive geometrice care sunt colorate în verde, roşu, albastru  şi galben. Pe doi dintre pereţi, copiii şi-au dorit să vadă cireşi. Adrei Jenea deşi a trecut în clasa a IX-a s-a alăturat elevilor de gimnaziu pentru a picta un cireş. Ştefania din clasa a VII-a vrea să picteze florile unuia dintre cireşi. ,,Va fi un spaţiu de relaxare pentru elevi. Sub cireşii pictaţi vrem să aşezăm două băncuţe” a explicat tot Andrei Timoftă.  În echipa lor  a venit şi David Grovu care este elev în clasa a VI-a în Spania, dar  se afla în vacanţă în ţară.

,,Şcoala de vară”, proiect finanţat de la bugetul local

Proiectul ,,Şcoala de vară” se află  la a doua ediţie şi a fost iniţiat de profesoara Marioara Dezsi. În acest an profesoara Ana Maria Gălbincea s-a ocupat de structurarea proiectului. ,,S-a început cam în 24 iunie şi vom încheia la 15 iulie acest proiect.  Copiii au fost deschişi, s-au implicat, au venit în fiecare zi. Ca recompensă pentru copiii care au muncit vom organiza o excursie de o zi la Călimăneşti-Cuciulata” a spus prof. Marioara Dezsi. Prof. Matei Morlova, directorul adjunct al liceului, îi laudă  pe copii, dar şi pe dascălii care derulează proiecte în şcoală. ,,Şcoala de vară  este un proiect finanţat de CL Victoria cu 15.000 lei, care se înscrie în aria proiectelor  personalizate care s-au desfăşurat în şcoala noastră. Au fost atraşi în acest proiect elevii de şcoală generală, unii pictează sala mare, iar alţii participă la alt gen de activităţi. Prin astfel de activităţi copiii învaţă să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să aibă încredere în ei, să avanseze idei şi propuneri. Sunt benefice aceste proiecte pentru elevi” a spus directorul Morlova.

 

Tradiţia şcolii transpusă în proiecte

La acest liceu derularea proiectelor extraşcolare a devenit o tradiţie, care le aduce elevilor şi dascălilor coordonatori  multe satisfacţii şi premii.  Pe lângă scopul de a antrena elevii în diverse activităţi,  ele  completează   dotările unităţii şcolare, aşa cum explică prof. Marioara Dezsi.

  •   ,,Micul meteorolog”, a dotat şcoala cu o staţie meteo.
  •   ,,Educaţie la înălţime”, s-a realizat o hartă interactivă cu traseele montane din Munţii  Făgăraşului. În acest an au fost realizate trasee spre Vârful Negoiu, iar în anii trecuţi, împreună cu salvamontiştii, s-au făcut deplasări cu elevii pe trasee mici şi la refugiile montane.
  •   ,,Călători în Ţara Făgăraşului”, este proiectul prin care se va achiziţiona o dronă şi se va realiza monografiile unor sate făgărăşene.
  •   ,,Micul reporter”, este proiectul prin care şcoala s-a dotat cu o staţie de sonorizare.
  • ,,Studiul plantelor în condiţii critice”, este un proiect prin care a fost dotat laboratorul de fizică cu aparatura necesară efectuării de experimente de către elevi.

Iniţiatorii proiectelor au atras investitori care  au finanţat activităţile şi dotările stipulate în proiecte. ,,O bună colaborare şi implicare am găsit la Asociaţia Chevilly  la Rue din Franţa care a finanţat anual proiectele noastre. În acest an va finanţa mobilierul din 2 săli de clasă” a menţionat prof. Marioara Dezsi. (Lucia Baki)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here