•  Karatiştii din Victoria, printre cei mai buni din lotul României de la Campionatul Mondial de Karate –SKIF din Cehia
  •   Cristian Iosipescu a fost unul dintre antrenorii lotului naţional, alături de George Coca din Timişoara
  •   ,,România a reuşit  performanţa  de a se clasa  pe locul 6  cu 3 medalii de aur, 7 medalii de argint şi 8 medalii de bronz” a spus preşedintele SKIF, Cătălin Bucur

 

Campionatul Mondial de Karate –SKIF s-a desfăşurat în perioada 19-21 iulie a.c.,  în localitatea Hradec Kralove din Republica Cehă. Manifestarea ajunsă la ediţia XIII-a a reunit sportivi din întreaga lume. La această competiţie au participat 1.274 de karatişti din 50 de ţări printre care  Japonia, Danemarca, Belgia, Mexic, Italia, Africa de Sud, Australia, Portugalia, Ucraina, Indonezia, China, Brazilia şi România. Delegaţia română a fost formată din 71 de sportivi din ţară şi a fost condusă de preşedintele SKIF România, Cătălin Bucur, iar antrenorii lotului naţional au fost Cristian Iosipescu din Victoria şi Coca George din Timişoara. Din lotul Naţional al României au făcut parte şi 9 sportivi din Victoria legitimaţi la Secţia de Karate de la CS Chimia Victoria.  Este vorba despre Ghindea Casiana, Beltechi Victoria, Funariu Andra, Vlad Laurenţiu, Piticaş Iuliana, Piticaş Ioana, Bucur Marius, Gib Alexandru şi Lungu Silviu.

Vicecampioni mondiali la proba kumite

Vineri, 19 iulie a.c., s-a dat startul competiţiei pentru copii şi veterani. ,,În prima zi de concurs s-a desfăşurat proba individuală la kata pentru categoriile de vârstă 10 – 17 ani şi peste 40 de ani. La aceste categorii au participat următorii sportivi: Ghindea Casiana, Victoria Beltechi, Ioana Piticaş, Iuliana Piticaş şi Andra Funariu. Karatiştii au obţinut rezultate bune, Victoria Beltechi a obţinut locul IV la categoria sub 12 ani. Sâmbătă, 20 iulie a.c., s-a desfăşurat proba individual kata, la care  au participat sportivi cu vârste cuprinse între 18 şi 39 ani. Sportivul Bucur Marius a obţinut locul VII. La această categorie au participat 120 de sportivi. Ultima zi de concurs a fost duminică, 21 iulie a.c., când s-au susţinut probele pe echipe pentru categoriile de seniori şi juniori. Echipa de seniori s-a clasat pe locul IV şi a fost  formată din Bucur Marius, Gib Alexandru şi Lungu Silviu.  Însă  rezultate mai bune a obţinut  echipa de juniori care  a fost formată din: Andra Funariu (Victoria), Manea Amina Maria (Făgăraş) şi Andreea Guna (Bucureşti) şi  a obţinut titlul de vicecampioni mondiali la proba de kumite’’ a spus antrenorul de la CS Chimia Victoria, Cristian Iosipescu.

Andra Funariu, vicecampioană la kumite

,,Am avut emoţii mari ca la orice competiţie cu toate că am experienţă şi sunt bine antrenată. În ultima perioadă am profitat de faptul că sunt în vacanţă şi am făcut 2 şi 3 antrenamente pe zi.  M-am pregătit bine, iar rezultatele au fost pe măsură. Când am urcat pe podium  nu îmi venea să cred ce performanţă  am realizat. A fost ca într-un vis, îmi venea să plâng de fericire, lacrimile îmi jucau în ochi. La o astfel de competiţie nivelul de pregătire trebuie să fie la superlativ. A fost greu, dar am reuşit să obţinem titlul de vicecampioni mondiali. Alături de noi, pe podium, au fost sportivi din Ucraina şi Kazahstan. Și de această dată spiritul de echipă şi-a spus cuvântul, ne-am încurajat unii pe alţii  şi  pot să spun că galeria şi-a făcut treaba. O altă performanţă pe care am reușit-o în acest an a fost centura neagră. De zece ani sunt legitimată la secţia de karate din Victoria şi am obţinut peste 100 de medalii, însă cel mai bun rezultat l-am obţinut la  Campionatul Mondial din Cehia’’ a spus Andra Funariu de 17 ani.

Karatiştii români în top zece

,,Comisia Naţională Shotokan Karate-Do Internaţional Federation din cadrul Federaţiei Române de Karate a participat cu o delegaţie de 85 de persoane printre care 71 de sportivi plus antrenori, arbitrii şi oficiali. Campionatul Mondial de Karate  SKIF se desfăşoară odată la trei ani. SKIF este cea mai mare organizaţie mondială de Shotokan a mapamondului cu federaţii afiliate în 130 de ţări şi peste 2,5 milioane de practicanţi legitimaţi. La această competiţie au fost aliniaţi la start 1.274 de competitori de top din 50 de ţări şi s-au desfăşurat 2000 de probe pentru următoarele categorii: copii, juniori, seniori şi veterani,  pe categorii de vârstă,  la individual şi la echipe. După trei zile de concurs şi o evoluţie de excepţie a sportivilor, România a reuşit o performanţă mai mult decât notabilă, clasându-se pe locul 6  cu 3 medalii de aur, 7 medalii de argint şi 8 medalii de bronz. Clasamentul a fost următorul:  locul I – Japonia, locul II – Portugalia, locul III –Italia, locul IV – Danemarca, locul V – Belgia, locul VI – România, locul VII – Ucraina, locul VIII – Cehia, locul IX – Elveţia şi locul X – Anglia. Lotul naţional a fost format din sportivi legitimaţi în următoarele orașe: Bucureşti, Craiova, Vâlcea, Braşov, Făgăraş, Victoria, Vulcan, Hunedoara şi Timişoara. Emoţiile au fost mari, dar aceste rezultate vin în urma unor selecţii viguroase de-a lungul timpului. Aici este vorba despre o muncă titanică în spate. Pot spune că lotul naţional a fost format din sportivi profesionişti care au în spate anii mulţi de antrenamente. La jumătatea lunii august a.c., vom începe antrenamentele pentru Campionatul European care se va desfăşura în luna mai 2020 în Olanda’’ a spus preşedintele SKIF, Cătălin Bucur. Următorul Campionat Mondial se va organiza peste trei ani în Japonia – Tokio.  (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here