•  
  •   Cornel Racoţea, un bărbat infirm, a rămas cu 6 copii după moartea soţiei
  •  Ştefan, Andrei şi Cornel Nănoacă au ajuns în Centrul de plasament de la Ghimbav
  •  Gabriel de 6 ani a murit în râul Berivoi, iar trupul nu i-a mai fost găsit
  • Familia Racoţea, abonată la cantina de ajutor social

 

La poarta Cantinei de Ajutor Social din Făgăraş de pe strada IC Drăguşanu, nr. 17,  l-am întâlnit pe Cornel Racoţea de 62 de ani. Îşi  aştepta copiii pentru a ridica  porţia de mâncare  de la cantină.  Micuţii abia reuşeau să care plasele   până la căruţa la care  îi aştepta tatăl lor. Cu plasele pline, păreau fericiţi. Abia aşteptau să ajungă acasă să mănânce. Nicoleta are  7 ani, iar   Ionuţ  8 ani. ,,Este foarte bună mâncarea de la cantină. Tata nu ştie să gătească şi ne bucurăm că primim mâncare” au spus copiii cu privirile fixate pe caserole.   Cei doi minori împreună cu tatăl lor locuiesc în Cartierul Combinat, pe strada Ciocanului nr.4,  într-o baracă sărăcăcioasă.

Trei dintre copii au ajuns la mila statului

Familia Racoţea era o familie unită şi numeroasă, doi  adulţi şi  6 copii minori, cel mai mare de  14 ani. Totul s-a dărâmat după ce mama copiilor a decedat în urmă cu 3 ani, răpusă de un cancer.     De atunci Cornel Racoţea  a rămas singurul întreţinător al copiilor. Fără loc de muncă şi fără un picior, bărbatul a fost nevoit să dea trei dintre copii la un centru de plasament  ,,În luna august 2016 a murit soţia şi după trei luni doi dintre copii au ajuns în grija statului. Este vorba despre Cornel de 14 ani şi Andrei de 13 ani.  Băieţii au fost internaţi la centrul de plasament din Ghimbav. Nu mă puteam descurca cu 6 copii, a fost o perioadă îngrozitoare. Despărţirea a fost grea, copiii au plâns, dar nu am avut ce face. În luna februarie a.c., şi Ştefan de 10 ani  a fost dus la centrul de la Ghimbav. Sunt persoană cu handicap, nu am un picior şi nu reuşeam să am grijă de ei. Din acest motiv au ajuns în grija statului” a spus Cornel Racoţea, tatăl copiilor. Cornel Racoţea are un  venit lunar de 670 lei, format din pensia de handicap de 370 lei, iar  300 lei alocaţiile celor doi minori care locuiesc împreună cu el.  În fiecare zi de luni până vineri bărbatul face naveta cu căruţa  din  Cartierul Combinat unde locuieşte până în centrul Făgăraşului de unde îşi ridică porţia de mâncare de la cantina săracilor. ,,Zilnic venim şi ne luăm mâncarea. Fără acest ajutor de hrană nu ne putem descurca cu 670 de lei pe lună. Copiii vor multe, dar ne limităm la ce avem, viaţa este scumpă’’ a spus tatăl copiilor, Cornel Racoţea.

 Necazuri, unul după altul

,,Parcă am fost blestemat, necazurile s-au ţinut lanţ de familia mea.  În urmă cu opt ani am avut un accident, în timp ce căram moloz cu căruţa cu cal m-am lovit la un picior şi nu m-am dus la medic, apoi am făcut cangrenă şi aşa am rămas fără picior. Pentru mine şi familie au fost  momente grele până m-am obişnuit cu acest handicap.  În urmă cu trei ani, în data de 12 august 2016,  mi-a murit soţia bolnavă de cancer şi am rămas singur cu şase copii. Din ziua respectivă viaţa s-a schimbat, iar copiii au suferit foarte mult.  Cornel, Andrei şi Ştefan  au fost internaţi la casa de copii. Au fost momente grele, băieţii nu au vrut să plece, dar nu aveam posibilitatea să-i îngrijesc. Băieţii nu s-au putut obişnuit în centrul de la Ghimbav. Mereu fug din centru şi poliţia îi caută acasă. Săptămâna trecută din nou au fugit, dar de această dată nu au ajuns acasă. Încă nu ştiu nimic de ei. Sunt sărac şi nu îmi permit să-i vizitez la Ghimbav. Le este dor de casă, de fraţii lor şi de mine, însă soarta a decis să trăim despărţiţi. Cu trenul nu mă pot deplasa pentru că sunt infirm şi nu am un picior, iar dacă merg cu o maşină îmi trebuie 200 de lei pentru transport’’ a mai spus tatăl copiilor, Cornel Racoţea.

Dispărut în râul Berivoi

Un alt necaz s-a abătut peste această familie, în  data de 23 iulie 2018.  Cornel Racoţea s-a dus cu băieţii lui să taie iarbă pentru cal. Bărbatul se afla împreună cu fiul său Marian Nănoacă de 5 ani în căruţă când au încercat să treacă râul. Apa învolburată a râului Berivoi i-a răsturnat  căruţa, iar copilul, Gabriel, a fost dus de apă. ,,M-am dus în vale să întorc căruţa şi atunci a venit apa învolburată şi ne-a luat. Ghinionul a făcut ca atelajul să se răstoarne şi am căzut în apă. Copilul a fost dus de ape şi nu a mai fost găsit. Pe malul apei ceilalţi copii  au privit neputincioşi tragedia. Pompierii făgărăşeni au căutat trupul lui Marian zile în şir, dar din păcate nu a mai fost găsit. Nopţi în şir nu am putut dormi după ce a dispărut Marian în râul Berivoi. Apa a fost mare şi a dispărut imediat, am trecut prin momente grele. Şi în ziua de astăzi regret că am fost în locul respectiv. Am sperat şi mi-am dorit să-i găsim trupul, dar acest lucru nu s-a întâmplat, însă datoria de tată mi-am făcut-o. Am reuşit să-i fac pomană şi parastas”, a mai spus Cornel Racoţea. (Carla TATU)

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Statul Roman de ce nu vede acesti.oameni,acesti.copii neajutorati.de ce nu le ofera.o casa ,mancare sau o.pensie.mai mare pt tata.copiiilor ? De ce nu ajuta ? Daca parlamentari ar.fii in locul.acestui om sar putea descurca cu 350 de lei lunar ?? Nenorociti ,isi infunda ei buzunarele.si copii mor de foame si frig iarna HALAL ROMANIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here