•   Elevii au preferat clasele de liceu şi nu pe cele de meserii
  •   Pentru că nu s-au format clasele prognozate, la  acest colegiu se pierd posturi

CT ,,Dr. Alexandru Bărbat” din Victoria va deveni în timp un colegiu de meserii şi de profesională. Primul pas a fost făcut în aceast an când clasa de liceu  a fost transformată în clasă profesională prin decizia IŞJ Braşov.  Nu s-a ţinut cont de opiniile dascălilor de la această şcoală şi nici de solicitarea conducerii oraşului Victoria. Timp de mai multe luni a avut loc o amplă corespondenţă între edilii de la Victoria şi conducerea IŞJ Braşov  pentru a fi salvată clasa de liceu de la ,,Dr. Al. Bărbat”. Conducerea  IŞJ Braşov a rămas însă neînduplecată, aprobând două clase de profesională la acest colegiu. Motivaţia a fost lipsa rezultatelor şcolare obţinute de elevi.  Chiar şi aşa, după repartizarea computerizată a elevilor din 24 iulie a.c.,  la CT ,,Dr. Alexandru  Bărbat” s-a înscris un număr de elevi care asigură funcţionarea unei singure clsae. Dascălii de la acest colegiu susţin că numărul elevilor ar fi fost mult mai mare dacă funcţiona şi în acest an şcolar o clasă de liceu.

Se pierd catedre şi posturi la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”

Miercuri, 24 iulie a.c., s-a încheiat a doua etapă de înscriere la liceu, iar la CT ,,Dr.  Alexandru Bărbat’’ din Victoria  s-au înscris 32 de elevi pentru cele două clase de  profesională. Reamintim că planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2019 – 2020  a fost modificat în luna iunie a.c., cînd s-a impus transformarea unei clase de liceu în clasă de profesională. Astfel, CT ,,Dr. Alexandru Bărbat’’ din Victoria a pierdut clasa a IX-a de liceu şi a obţinut două clase de  profesională. ,,Săptămâna trecută s-a încheiat a doua etapă de înscriere la liceu, iar  la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat’’ s-au înscris elevi doar pentru o clasă. Unii elevi s-au înscris la clasa de  sudor, iar alţii la chelner. Nu s-a realizat a doua clasă de profesională. O clasă am pierdut-o aşa cum am declarat imediat după ce s-a transformat clasa de liceu în clasă de profesională. Am pierdut elevii care s-au înscris la liceele din  Făgăraş, Avrig şi Sibiu. După perioada  corigenţelor poate se vor mai înscrie câţiva elevi, însă două clase nu cred că se vor realiza. Îmi pare rău de această situaţie, dar noi, profesorii, ştiam că nu se vor realiza două clase de profesională, dar nimeni nu ne-a întrebat nimic când s-a luat decizia. În aceste condiţii şcoala a pierdut o clasă care înseamnă 1.000 de ore într-un an şcolar. Un profesor are 640 de ore într-un an şcolar, ceea ce înseamnă  că se va pierde un post şi jumătate, iar  peste 2 – 3 ani îşi vor pierde postul 4 – 5 profesori. Trăim într-o lume nebună, se dau decizii de pe o zi pe alta, iar educaţia este la pământ. Răul a fost făcut, din cauza acestei decizii nu vom realiza a doua clasă de profesională’’ a spus profesorul Nicolae  Ludu.

Rezultatele şcolare au dus la desfiinţarea clasei de liceu

Nemulţumit de decizia transformării clasei a IX-a de liceu în clasă de profesională primarul Gheorghe Cristian s-a adresat   IȘJ Braşov cu rugămintea de a păstra clasa a IX-a de liceu la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”. Însă IŞJ Braşov a rămas pe poziţie, justificându-şi  decizia de a transforma clasa de liceu în clasă de profesională prin rezultatele slabe obţinute de elevii de liceu de la această unitate şcolară.  ,,Prin prezenta  vă aducem la cunoştinţă că în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Judeţean Braşov s-a analizat adresa transmisă de dumneavoastră şi înregistrată cu nr. 6.166 din 12 iunie 2019. La nivelul judeţului Braşov s-au analizat următoarele aspecte: ultima medie de admitere la liceu  în anul şcolar 2018 – 2019 a fost de 3,83; după prima repartizare computerizată  multe locuri au rămas neocupate pentru clasa a IX –a liceu; pentru etapa a II de admitere la liceu  pentru anul şcolar 2018 – 2019 la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat” din Victoria mai erau 10 locuri libere , iar la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” mai erau 5 locuri libere. Astfel  mai erau 15 locuri libere. Pentru învăţământul profesional, pentru etapa a doua de înscriere în anul şcolar 2018 – 2019,  la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”  mai erau 15 locuri disponibile. S-au mai luat în calcul mai multe rezultate obţinute la examenul de bacalaureat în ultimii trei ani şcolari pentru  învăţământul la zi, serie curentă, care  au fost slabe. La examenul de bacalaureat în 2018 promovabilitatea a fost de 23,08% , au fost înscrişi 13 elevi, din care zece candidaţi au fost respinşi.   Pentru sesiunea iunie – iulie 2019, promovabilitatea înainte de contestaţii a fost de 20%, s-au înscris 17 candidaţi, s-au prezentat 15 şi au reuşit trei candidaţi” se arată în adresa trimisă de IȘJ Braşov, semnată de inspector general prof. Ariana Bucur,  şi prezentată în CL Victoria.

Baza materială de nota 10

Conform planului de  şcolarizare 2019-2020  la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat’’ sunt 2 clase de învăţământ profesional pentru clasa a IX-a. O clasă cu 28 de locuri cu două profile,  sudor şi operator în industria chimică anorganică, fiecare cu 14 locuri, iar cea de a doua clasă tot cu 28 de locuri cu  profilele ospătar, chelner şi vînzător în unităţile de alimentaţie. CT ,,Dr. Alexandru Bărbat’’ dispune de două corpuri de clădire A şi B unde sunt 13 săli de clasă.  În internatul unităţii de învăţământ elevii beneficiază de o bibliotecă cu 22.000 de volume, sală de lectură, cabinet medical, garsoniere cu două paturi şi grup sanitar, 11 camere cu 6 paturi cu grup sanitar, 5 camere cu 8 paturi şi baie comună, laborator cu AEL cu 25 de calculatoare şi sală CORECT cu tablă interactivă.  Elevii dispun de cinci laboratoare toate amenajate într-o singură clădire, unde  elevii  efectuează orele de practică.  Sunt laboratoare tehnologice, de analize fizico-chimice, auto, electrotehnică şi alimentaţie publică. Şcoala deţine o altă clădire unde sunt amenajate   8 atelierele: unul de  electronică, două de  mecanică generală, trei de  maşini-unelte, unul de  tâmplărie şi unul de  sudură.  (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here