Piaţa Agroalimentară abundă de produse în această perioadă. Tarabele sunt pline cu fructe, legume de tot felul care te îmbie să  le consumi. Cei mai mulţi negustori sunt producătorii care îşi desfac produsele din propriile gospodării. În piaţa din Făgăraş vin producători din Oltenia, dar şi din Ţara Făgăraşului. Printre ei îşi vând marfa şi srl-urile care se aprovizionează din pieţele en-gross din Braşov sau Bucureşti. Făgărăşenii ştiu însă să aleagă produsele provernite din gospodăriile şi grădinile producătorilor care, spun ei, sunt naturale şi bune la gust.  În schimb cele vândute de srl-uri, deşi au un aspect foarte frumos, nu sunt gustoase, spun făgărăşenii, pentru că sunt tratate cu chimicale. În această perioadă, majoritatea făgărăşenilor cumpără doar legume şi frunte şi mai puţin alte produse. De asemenea, făgărăşenii preferă fructele din piaţă chiar dacă au preţuri mai mari decât în supermarket. Mulţi făgărăşeni nu ajung în piaţă pentru că în  gospodăriile lor de la sate îşi cultivă tot ce au nevoie. În plus şi-au plantat livezi de fructe, iar consumul de fructe nu mai este o problemă pentru ei.  O mare parte dintre făgărăşeni spune că veniturile  lunare nu le permit să cumpere decât strictul necesar, nicidecum să îşi facă stocuri de alimente sau alte articole de vestimentaţie. Mulţi făgărăşeni spun că nici nu-şi mai amintesc de când n-au mai fost la magazine pentru a-şi cumpăra haine sau încălţăminte. Iar dacă sunt nevoiţi să le cumpere preferă să vadă ofertele din magazinele second hand.  Făgăraşul nu duce lipsă de astfel de  magazine,  iar ofertele acestora sunt variate atât la tipurile de mărfuri, dar şi la preţuri. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cititorii şi a aflat opiniile lor în privinţa cumpărăturilor de vară. În rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului” sunt redate o parte din opiniile făgărăşenilor.

 

  • Ștefan Nicolae, 63 ani, Făgăraş

  • ,,În această perioadă cumpărăturile zilnice sunt fructele şi legumele. În  Piaţa Agroalimentară din Făgăraş ai posibilitatea să alegi aceste produse. De regulă urmăresc calitatea produselor, nu mă uit la preţ, dar prefer să cumpăr de la producătorii din zonă. Fructele şi legumele trebuie să fie proaspete şi gustoase. De regulă hainele  le cumpărăm din Braşov şi cu această ocazie facem şi o plimbare”.

Oana A. 69 ani, Făgăraş

  • ,,În această perioadă cumpăr legume şi fructe. De la o vârstă trebuie să avem grijă ce mâncăm. Cumpărăturile le fac din piaţă de la producători, nu de la comercianţi. De cîţiva ani am cunoscut o bunicuţă care vine din Oltenia şi de la ea îmi fac cumpărăturile. Nu de mult, am cumpărat de la un comerciant un kg de roşii de grădină cu 5 lei.  Erau mari şi frumoase, dar nu le-am putut mânca. Când am tăiat roşia am avut surpriza să fie verde în interior şi cotoroasă. Le-am lăsat câteva zile cu gândul să se vor coace, dar în final le-am aruncat pentru că nu s-au copt.  Mi-am dat seama că roşile respective au fost tratate cu chimicale şi din acest motiv nu s-au copt şi nu le-am putut mânca. În Piaţa Agroalimentară din Făgăraş sunt foarte mulţi comercianţi care cumpără fructele şi legumele en-gros importate din alte ţări şi pretind că sunt produse româneşti. Alţi comercianţi spun că au produse bio, dar eu nu mai am încredere. Referitor la articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte, de regulă,  le cumpăr din Bucureşti atunci când merg la fată în vizită. Nu cumpăr haine de firmă pentru că preţurile sunt piperate şi nu îmi permit acest lux. Îmi cumpăr hainele care îmi plac şi în care mă simt bine. Pensiile sunt mici, iar preţurile au crescut şi trebuie să avem grijă cum ne gestionăm banii”.

Ion Petru, 63 ani, Făgăraş

  • ,,Aproape zilnic cumpărăm legume şi fructe, profităm de sezon pentru că  Piaţa Agroalimentară adundă de produse. De regulă din supertmarket nu cumpăr fructe şi legume nici iarna. În piaţă sunt producători din zonă care vin şi în sezonul rece cu fructe şi legume. În lunile de iarnă consumăm mere şi pere pe care le cumpărăm de la chioşcul din piaţă. Responsabil cu târguielile din piaţă sunt eu, iar soţia are alte responsabilităţi. Îi place să cumpăr haine, să meargă prin magazine, dar eu urăsc să stau printre rafturi şi să probez haine.  La supermarket mergem de câteva ori pe lună, urmărim revistele cu produse şi ne orientăm în funcţie de calitate şi preţ”.

Carp Nicolae, 68 ani, Făgăraş

  • ,,Medicul mi-a recomandat  regim. Din acest motiv aproape zilnic mănânc legume şi fructe pe care le cumpăr din Piaţa Agroalimentară. Nici iarna nu cumpăr fructe din supermarket pentru că sunt fără gust. În piaţă vin producători din Beclean, Mândra şi Râuşor şi de la ei îmi fac cumpărăturile. Gustul produselor de la ţărani nu poate fi egalat. În general toate produsele  româneşti au gust.  Dacă la piaţă urmăresc gustul, atunci cînd îmi cumpăr îmbrăcăminte şi încălţăminte mă interesează preţul. Nu mă grăbesc să cumpăr, dau o tură în mai multe magazine,  văd preţurile şi apoi îmi cumpăr doar ce am nevoie, nu vreau să fac depozit acasă”.

Roza Dincă, 85 ani, Făgăraş

  • ,,De regulă, în sezonul cald fructele nu îmi lipsesc din casă. Îmi fac cumpărăturile din piaţă pentru că produsele sunt sănătoase. Alte cumpărături, nu fac. De zeci de ani nu mi-am cumpărat haine pentru că dulapurile sunt pline şi sunt o norocoasă că nu m-am îngrăşat şi hainele îmi sunt bune. Copiii îmi cumpără îmbrăcăminte şi încălţăminte”.

Iacob Maria, 54 ani, Făgăraş

  • ,,Nu mă pot lăuda la acest capitol pentru că nu am un venit lunar şi din acest motiv nu îmi permit să-mi fac cumpărături prea des. Ocazional lucrez în străinătate şi din acest motiv am grijă cum îmi gestionez banii. Nici nu mai ţin minte când mi-am cumpărat ultima haină, am şi uitat cum e la să probezi haine”.

Viorica T., 48 ani, Făgăraş

  • ,,În această perioadă cumpăr fructe şi legume din supermarket pentru că sunt mai ieftine. Urmăresc ofertele şi preţurile şi mă duc unde este mai ieftin,  la Kaufland, Lidel sau Penny. În piaţă fructele şi legumele sunt mai scumpe şi nu îmi permit pentru că am un salariu mic. Haine cumpăr foarte rar pentru că  nu îmi permit.  Atunci când îmi cumpăr caut lucruri ieftine şi mă rezum la strictul necesar. Aş vrea să-mi cumpăr multe lucruri, dar  nu îmi permit”.

Ghizdavu Andreea, 24 ani, Pojorta

  • ,,În sezonul de vară consumăm multe fructe şi legume. Locuim în Pojorta şi avem în grădină  fructe şi legume, dar mai cumpărăm şi de la comercianţii care vin în sat. Articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte cumpărăm mai puţine pentru noi, dar pentru copii cumpăr mereu pentru că ei cresc, se joacă şi le mai rup”.

 

Lenuţa Vlad, 47 ani, Făgăraş

  • ,,În sezonul cald consumăm multe fructe şi legume pe care le cumpăr din Piaţa Agroalimentară. Încercăm să mâncăm cât mai sănătos şi caut să cumpăr produsele de la comercianţii din zonă. Iarna fac cumpărături din supermarket pentru că piaţa este sărăcăcioasă.  Despre haine ce să vă spun,  îmi cumpăr lucruri de calitate şi urmăresc reducerile din mall. La fiecare final de sezon încep reducerile şi de regulă  atunci îmi cumpăr mai multe lucruri”.

Victoria Dumitru, 70 de ani, Făgăraş

  • ,,În această perioadă mâncăm mai multe legume şi fructe. Avem noroc că facturile sunt mai mici şi ne permitem să facem mai multe cumpărături. Legumele şi fructele le cumpăr din Piaţa Agroalimentară de la comercianţii din Oltenia.  În sezonul rece nu îmi permit mare lucru pentru că pensia este mică şi nu mă descurc.  Multe haine mi-am cumpărat de la second hand pentru că sunt lucruri bune la un preţ bun. Iarna mă descurc mai greu şi trebuie să am grijă la cheltuieli”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here