•  O spune consilierul local Timotei Stânea Valentin care a înfiinţat o secţie de handbal la Victoria
  •    Clubul Sportiv Chimia din Victoria are secţie de handbal, iar antrenorii fac muncă voluntară 
  •  Antrenorul principal este de la CSS Râmnicul Vâlcea, iar secundul,  din Victoria şi vor să facă performanţă

 

Doi antrenori cu state vechi în jocul de handbal fac voluntariat la Clubul Sportiv Chimia Victoria.  Florina Petria, antrenorul de la CSS Râmnicul Vâlcea, şi Viorica Dumitrescu de la Victoria fac echipă bună pentru secţia de handbal care s-a înfiinţat recent la acest club. Iniţiativa a aparţinut consilierului local Timotei Stânea Valentin, membru în consiliul de administraţie al clubului, care s-a ocupat atât de aducerea antrenorilor, dar şi de înfiinţarea secţiei. Important este însă faptul că organizarea secţiei nu presupune niciun buget,   antrenorii făcând muncă voluntară.

Primele antrenamente

Nici nu s-a anunţat bine înfiinţarea secţiei că s-au înscris la handbal mai mulţi copii de la 8 la 16 ani. Aşa se face că săptămâna trecută au avut loc  primele antrenamente.  ,,Este o alternativă pentru copiii din Victoria cu vârste cumprinse între 8 şi 16 ani, aceştia trebuie să se orienteze spre o  latură sportivă să nu aibă timp să apuce pe alte căi. Pe de o parte copiii se vor dezvolta sănătos,  practicând un sport şi sperăm să descoperim şi talente în rândul acestora. O să promovăm secţia de handbal şi în instituţiile de învăţământ şi sperăm să se înscrie cât mai mulţi copii. Vrem să avem o echipă reprezentativă pentru oraş şi să obţinem  rezultate serioase. La acest proiect m-am gândit de mai bine de un an de zile, dar acum l-am pus în parctică. Am discutat cu consiliul de administraţie al clubului, cu primarul Gheorghe Cristian, iar toată lumea a fost de acord cu înfiinţarea secţiei de handbal. Cu această echipă ne dorim să facem sport de performanţă. Antrenorii echipei de handbal fac muncă voluntară. Cred că se poate face sport şi fără bani, dacă ne dorim ceva sigur, reuşim” a spus  Timotei St\nea Valentin, membru în CA al clubului. Antrenamentele se desfăşoară pe terenul sintetic şi în sala de sport de lângă stadion.

30 de sportivi la secţia de handbal

În data de 25 iulie a.c., au început  înscrierile la  secţia de handbal, iar până în prezent s-au înscris 30 de  fete şi băieţi. Primul meci amical se va desfăşura la finalul lunii august a.c.,  când la Victoria va veni în cantonament o echipă de juniori de  la CSS Râmnicul Vâlcea. Echipa de handbal din Victoria are doi antrenori, este vorba despre două surori: Florina Petria care este antrenor principal la CSS Râmnicul Vâlcea şi antrenorul secund este Viorica Dumitrescu din Victoria. ,,Sunt bucuroasă că din nou se va practica handbal  în Victoria şi cu drag am acceptat să antrenez aceşti copii.  Promovarea  pentru această secţie a fost făcută de Timotei Stânea Valentin. Am fost surprinşi plăcut în ziua când am făcut  înscrierile,  30 de fete şi băieţi s-au înscris la această secţie de handbal. Copiii au fost foarte bucuroşi şi în acelaşi timp curioşi cum se joacă acest sport. Mulţi dintre ei nu au auzit de acest sport. Am practicat mulţi ani handbal în echipa oraşului şi m-am bucurat când am auzit de această iniţiativă. La Victoria, handbalul era un sport cu tradiţie” a spus antrenorul secund Viorica Dumitrescu. La Clubul Sportiv Chimia Victoria  sunt înscrişi peste 100 de copii la cele cinci secţii: fotbal, karate, orientare, şah şi handbal.

Tradiţie în handbal, la Victoria

În 1957 s-a înfiinţat prima echipă de handbal din Victoria, iar în 1968 echipa de handbal din Victoria a câştigat titlul naţional. Profesorul de educaţie fizică, Marian Nicolae, a fost cel care a pus baza echipei de handbal imediat după ce a fost repartizat  ca dascăl la Școala Medie Mixtă din Victoria.  Rezultatele foarte bune au făcut ca două fete să fie  preluate în echipa naţională a României,  Petruţa Boicoianu şi Laura Lupşor. Alte nouă fete care au cîştigat titlul naţional au plecat să joace handbal în divizia A.   Portarul echipei era pe atunci  Maricica Moroşanu,  iar  conducător de joc era  Pişcu Georgeta Șandru (căsătorită).

  •    Prima echipă care a reprezentat liceul în perioada 1958 – 1963 a fost formată din: Boicoianu Petruţa, Doina Șofaru, Doina Ștrăjuţ, Cornelia Gheorghe, Monica Rădulescu, Eleonora Jurcovan, Doina Gheorghe, Valerica Nicodim, Cecilia Trifanof, Emilia Moroşanu, Rodica Țăruş, Margareta Monea, Șerban Pia, Viorica Botea şi Lucia Ștefănescu. Echipa s-a remarcat la faza raională care a avut loc la Făgăraş unde a obţinut locul I. Apoi a jucat la faza regională, la Braşov, unde s-a clasat pe locul VII.
  •    În perioada 1964 – 1968 echipa de handbal era formată din: Maricica Moroşanu, Ana Mureşan, Luciana Manciu, Viorica Manciu, Mihaela Craighero, Doina Clonţea, Georgeta Pişcu, Adriana Corban, Doina Stoica, Lucia Lupşor, Aurelia Bogdan. În anul 1968 handbalistele de la Victoria au fost campioane naţionale.     O altă satisfacţie au avut-o tot în 1968 când s-au calificat în divizia B. (Carla TATU)
      

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here