Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor  organizează  vineri, 9 august 2019, orele 18.00,  la biserica fortificată din Cincșor,   un concert inedit cu lucrări din arhiva muzicală istorică a sașilor cincșoreni.  ,,Va fi o seară dedicată muzicii care răsuna odinioară în Cincșor la toate ceremoniile, sărbătorile și serbările din viața comunității săsești. Această muzică este astăzi redescoperită ca urmare a cercetării arhivei muzicale istorice a parohiei evanghelice Cincșor, în cadrul proiectului ,,Muzici de Cincșor”, inițiat în 2018” a explicat Carmen Schuster,preşedintele asociaţiei.

În program:

  • Ignaz PLEYEL (1757-1831) -Trio de coarde în Fa major:  Allegro con spirito, Rondeau moderato
  • Anonim (din Cincșor?)  (sec. al XIX-lea) – Leise, leise, fromme Weise: duet pentru două mezzosoprane și orgă
  • Christian Heinrich RINCK (1770-1846) – Trei piese de orgă
  • Gustav FLEISCHER (1865-1927) – Ach, wundergroßer Siegesheld:  Verlass mich nicht,  Hör unser Flehen, Geist des Herrn,   Trei duete pentru mezzosoprane și orgă
  • Paul RICHTER    (1875-1950) – Cvintet cu pian op. 110 în re minor:  Andante, Allegro

Proiectul ,,Muzici din Cincşor”

Concertul își propune să omagieze, prin muzică, istoria unei comunități aproape dispărute și să o apropie pe cea actuală de biserica fortificată.  ,,Scopul proiectului ,,Muzici de Cincșor” este promovarea patrimoniului cultural muzical al sașilor cincșoreni, în urma sistematizării și conservării arhivei muzicale istorice (sute de partituri manuscrise, manuscrise muzicale și volume de partituri tipărite, databile între prima jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea) și a colecției de instrumente muzicale vechi. Muzica va fi interpretată de ansamblul Cantate Domino: Orsolya Lövenberger (mezzosoprană), Márta Lövenberger (mezzosoprană), Iuliana Cotîrlea (vioară), Gabriel Silișteanu (violă), Kurt Philippi (violoncel) și Ursula Philippi (pian și orgă).  Intrarea este liberă. Donațiile sunt încurajate. Toate fondurile strânse merg către restaurarea turnului de nord al fortificației” a mai explicat Carmen Schuster  într-un comunicat de presă.

  •  Cantate Domino este un ansamblu variabil în jurul muzicienilor Ursula și Kurt Philippi. În funcție de proiectele muzicale, cei doi muzicieni colaborează cu cântăreți și soliști instrumentiști. Ansamblul își desfășoară activitatea cu precădere în biserici, abordând un repertoriu variat de muzică religioasă.

Asociaţia care a transformat biserica fortificată într-una culturală

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor este un ONG înființat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică Fortificată din satul Cincșor și comunitatea locală de aici. Împreună cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor a reușit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii între anii 2011-2013. În anii 2014-2015, în colaborare cu partenerii săi instituționali, Asociația Moritics și WWF Romania, asociația a reușit să atragă finanțări suplimentare (prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român sau de la sponsori) pentru restaurarea parțială a fortificației bisericii și deschiderea unui centru turistic de importanță zonală în incinta fortificației. Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor a fost organizator și co-organizator al unui număr important de evenimente culturale găzduite de biserica fortificată Cincșor în efortul de revitalizare a acesteia și transformare, conform unui concept inovativ și inedit, în biserică culturală. Biserica evanghelică fortificată din Cincșor este cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului și una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here