Alin Răduleţ este un copil timid la prima vedere, care iubeşte la fel de mult  şcoala  şi sportul. De la o vârstă foarte fragedă, Alin s-a îndrăgostit de karate, un sport implementat la Făgăraş cu foarte mulţi ani în urmă de antrenorul emerit Gheorghe Țeţu, prin anul 1979. De-a lungul vremii, Făgăraşul s-a constituit ca un centru puternic al Karate-ului românesc. Foarte mulţi copii s-au îndreptat spre această artă marţială, reuşind astfel să aibă o atitudine pozitivă atât la şcoală, cât şi în societate, nu doar ca sportivi. Alin are 12 ani şi este pasionat de geografie şi limbi străine, dar a păşit şi în lumea minunată a sportului. Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le-a primit a fost  o pereche de mănuşi pentru kumite, dăruite de tatăl său, profesorul de sport şi antrenorul de karate, Cătălin Răduleţ.

A început Karate-ul la vârsta de trei ani

,,Alin are acum doisprezece ani şi şase luni, s-a născut la data de 13 ianuarie 2007, şi a început să practice Karate la vârsta de trei ani şi şase luni. Când era mic, îl luam cu mine la sală şi îl lăsam pe bancă. Nu l-am dus cu ideea preconcepută să se apuce de Karate, îl lăsam să se uite în timp ce eu îmi vedeam de antrenamente. El se uita la început curios, ca orice copil. A fost atras de ceea ce a văzut la antrenamente astfel încât Laura, soţia mea, îl surprindea în camera lui în timp ce încerca să pună în aplicare ceea ce vedea la sală. La un moment dat, şi-a susţinut în faţa mea dorinţa de a intra în formaţie, deşi soţia mi-a zis să nu-l iau, că e prea mic şi să nu mă încurce mai mult. Dar copilul a venit la mine şi mi-a zis: ,,Vreau să fac şi eu antrenament“. De atunci l-am băgat în formaţie. La prima lui competiţie era doar cât masa. După un an, a reuşit să obţină locul I la Kata (N.R- luptă imaginară cu mai mulţi adversari) în cadrul Cupei României. Primul lui cadou, ce ţine de Karate, a fost o pereche de mănuşi pentru kumite. A continuat apoi competiţiile. Este înnebunit după competiţie, acolo este plăcerea lui. Alin intră acum în clasa a VI-a şi învaţă la Școala Gimnazială ,,Ovid Densuşianu“. L-am dat la o clasă normală, nu una de profil, şi nici de muzică“ a spus profesorul Cătălin Răduleţ.

,,Aveam opt ani când am participat la prima competiţie de Kumite“

Kumitele constituie baza practică în Karate, punerea în funcţiune a tehnicii şi abilităţilor unui sportiv. Este o luptă liberă, dar după un regulament foarte strict, deşi în Shotokan se merge pe non-contact şi punctaj, în zona chudan (N.R- de la piept la brâu) tehnica trebuie să se vadă corect iar loviturile pot fi destul de puternice. Chiar şi la faţă, zonă denumită ,,jodan“, unde teoretic sportivii trebuie să se atingă foarte uşor, apar lovituri din cauza vitezei foarte mari sau a faptului că apare frica la unii sportivi, sau lipsa tehnicii la alţii. Aşadar, nu este nici balet, şi nici o joacă cum susţin neaveniţii. Scopul competiţiilor nu sunt distrugerea adversarului, ci cultivarea fairplay-ului şi prieteniile în rândul sportivilor. ,,Aveam opt ani când am participat la prima mea competiţie de kumite şi aveam pe atunci centura verde. Era Cupa României la Făgăraş. Am ocupat atunci locul II. Eu particip atât la Kata, cât şi la Kumite, pentru că tata nu mă lasă să particip doar la o singură probă. Vrea să fiu cât mai bun la amândouă probele.“ spune Alin. ,,La mine sportivii trebuie să facă ambele probe, mai ales el, eu sunt mai fixist. Până la vârsta de opt ani nu l-am lăsat pe Alin să participe la kumite“ completează antrenorul Cătălin Răduleţ. Familia Răduleţ este una model, formată din doi sportivi, tată şi fiu, soţia Laura şi Lidia, mezina familiei, care a împlinit trei ani. Cătălin este profesor de sport la Comăna de Jos, unde este titularul catedrei, şi la Liceul Teologic ,,Constantin Brâncoveanu“. Este arbitru internaţional omologat şi antrenor de Karate în acelaşi timp. Cu ceva timp în urmă a reuşit să-şi creeze propriul club la Făgăraş denumit ,,Azuma Dojo“. Este absolvent al Facultăţii de Știinţe din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, promoţia 2014-2017, cu masterul finalizat în 2019.

,,Mergeam împreună cu tata la sală“

,,Mergeam împreună cu tata la sală, pe atunci avea o grupă de copii la Șercaia. Când mă întorceam acasă, repetam în cameră la mine tot ce am văzut. În momentul în care am început să practic oficial, adică după ce am intrat în formaţie, ştiam deja unele mişcări, dar tata a început să se ocupe de mine. El este primul dar şi actualul meu antrenor.

,,Școala se îmbină cu Karate-ul“

,,Școala se îmbină cu Karate-ul, pentru că este un sport care dezvoltă mintea şi coordonarea. Un om pe care nu îl poate duce capul, nu poate practica acest sport. Îmi place matematica, geografia şi franceza în mod deosebit, dar îmi place şi engleza, unde fac şi meditaţii. Îmi doresc să devin antrenor de Karate când sunt mare, ca şi tata. Îmi doresc să fac competiţie până la 28 de ani, după care să mă axez pe o activitate de antrenorat. Vreau să merg la Facultatea de Educaţie Fizică şi să fac ambele calificări: Sport şi performanţă motrică şi Educaţie Fizică, pentru că astfel pot fi şi un antrenor calificat, dar pot preda şi ca profesor. Vreau să merg pe o carieră sportivă, ca sportiv şi ca profesor“  susţine sportivul.

Palmares bogat

Deşi este foarte tânăr, Alin Răduleţ are un palmares impresionant, obţinând titluri internaţionale şi naţionale. ,,Este de două ori campion la kumite în cadrul Campionatului Naţional, o dată vice-campion naţional, o dată locul I la Cupa României, apoi locul II la Cupa României. A avut două ieşiri în Slovenia- campion de kata la Domzale pe data de 11.10 2015 şi la Maribor, în 2016. La campionatul European din Cehia, în 2017, a ieşit pe locul V“ a spus antrenorul Cătălin Răduleţ despre fiul său.

Vice-campion mondial în Cehia

În perioada 19-21 iulie 2019 a avut loc Campionatul Mondial de Karate pe sistem S.K.I.F, care s-a desfăşurat în Cehia, unde sportivii făgărăşeni au avut rezultate remarcabile. Alin Răduleţ a reuşit o performanţă extraordinară obţinând titlul de vice-campion mondial. Este un rezultat muncit, având în vedere că la categoria U14, unde a participat Alin, au fost 59 de sportivi, din ţări cu tradiţie puternică în această disciplină. ,,Au fost 59 de sportivi la categoria U14, unde am participat eu. Am avut cinci tururi până în finală, iar cu finala al şaselea meci. În finală am avut ca adversar un ucrainean, mult mai înalt decât mine, dar lupta a fost strânsă, m-a bătut doar cu un wazari (N.R- un punct), adică scorul a fost 1-0. În primul meci am învins un indonezian la două wazari, şi am câştigat cu 2-0. În turul doi am luptat cu un sportiv din Canada, pe care l-am învins tot cu 2-0, adică la două wazari, iar în cel de-al treilea meci am întâlnit un spaniol de care am trecut  cu 2-0, pe ghiaku-tsuki (N.R- tehnică de pumn, braţ opus-picior opus), pe contră. Îi aşteptam să vină şi îi luam pe contră cu ghiaku-tsuki. În cel de-al patrulea meci am trecut de un conaţional din Braşov, tot cu 2-0, iar în meciul cu numărul cinci am scos un sportiv din Danemarca, tot la o diferenţă de 2-0. În ultimul meci am fost învins la un scor foarte strâns de acest sportiv din Ucraina. Am participat şi la Kata, unde am mers până în turul II“ a spus Alin Răduleţ. ,,A fost primul lui rezultat la un campionat tare, acum, în Cehia. A fost primul Campionat Mondial la care a reuşit să câştige ca debutant. Rezultatul lui Alin este foarte bun pentru un campionat mondial“ a spus antrenorul Cătălin Răduleţ. Între anii 2014-2017, Alin Răduleţ a fost lider la probele de kata ale campionatelor naţionale, pentru categoria lui de vârstă.

Karate-ul este ereditar în familia Răduleţ

Mulţi copii debutează în sport provenind din familii care nu au avut nimic în comun cu vreo disciplină sportivă, dar sunt şi familii în care aceste abilităţi se transmit mai întâi, apoi se perfecţionează pe parcurs. În familia Răduleţ sportul se moşteneşte. Cătălin Răduleţ deţine 3 dan în Karate, a început acest sport încă din copilărie şi a fost, la rândul lui, campion. ,,Sunt arbitru internaţional şi am obţinut licenţa în anul 2017, este valabilă până în anul 2020. La acest campionat am participat şi ca arbitru, fiind omologat împreună cu Cătălin Bucur. Practic Karate din anul 1986,  iar primul meu antrenor a fost Florin Tătar, care a plecat ulterior în Legiunea Străină. Florin îmi este şi văr de-al II-lea. Deţin 3 dan în Karate, grad pe care l-am obţinut cu maestrul Manabu Murakami în data de 10.03 2019, în urma unui stagiu la Timişoara. În anul 1996 am plecat în Italia, unde am avut o firmă individuală de electrician vreme de 11 ani. În Italia, am continuat activitatea sportivă în paralel cu munca. Am obţinut locul III la Cupa Italiei, tot la kumite, prin 98-99. După ce m-am mutat într-o altă parte a Romei, nu am mai putut merge atât de des la antrenamente, am renunţat la competiţii, dar de Karate nu m-am lăsat, mereu m-am mişcat. În anul 2008 m-am întors acasă, o perioadă m-am antrenat la Nelu Râmbeţ, după care mi-am format  o grupă de copii în cadrul CSM Karate-Do Făgăraş. De curând mi-am înfiinţat propriul club, Azuma-Dojo, iar sportivii mei reprezintă acest club, atât în competiţiile naţionale, cât şi internaţionale“ a mai spus Cătălin Răduleţ.

Clubul Azuma-Dojo

,,Anul trecut mi-am înfiinţat propriul club, sub denumirea de ,,Azuma Dojo“, până atunci am funcţionat ca antrenor în cadrul CSM Karate-Do Făgăraş, alături de Sensei Gheorghe Țeţu. Cupa României de anul trecut, care s-a ţinut la Făgăraş, a fost prima competiţie în cadrul căreia am funcţionat pe Azuma Dojo. Numele de ,,Azuma“ nu este un simbol, cum se obişnuieşte în cadrul multor săli de antrenament sau Dojo-uri din cadrul artelor marţiale, nu are nicio semnificaţie istorică sau religioasă, este un nume propriu, japonez. Nu este greu să înfiinţezi un club dacă ai pe cineva care să te înveţe paşii. Este la fel ca în cadrul oricărei asociaţii până la înscrierea în registrul naţional al asociaţiilor sportive,   înscrierea la ANAF pentru a obţine C.U.I-ul, după care te prezinţi la Ministerul Tineretului şi Sportului, unde ţi se înmânează Codul de Identitate Sportivă (CIS), cu care te poţi înscrie în Federaţie,   cea de specialitate, la noi este FRK- Federaţia Română de Karate. Pentru toţi paşii prin care îţi poţi înfiinţa un club, eu am umblat un an şi jumătate“ a spus Cătălin Răduleţ.

Andra Dadu,  o altă campioană a noului  club făgărăşean

La ultima ediţie a Campionatului Mondial de Karate din Cehia, o altă sportivă din cadrul Clubului ,,Azuma Dojo“ a reuşit, alături de Alin Răduleţ, o performanţă excepţională. Este vorba despre sportiva Andra Dadu din Șinca Nouă, care a obţinut locul III la kumite, pentru categoria U12. ,,Andra practică Karate de la vârsta de 6 ani. La mine, 90% dintre sportivi trebuie să participe la ambele probe, atât kata cât şi kumite. Doar pe cei pe care îi văd că le este pur şi simplu frică să lupte, nu-i bag la kumite, îi las doar la kata, pentru a nu-i pierde ca sportivi. Andra a avut 29 de concurenţi pe categorie şi este o sportivă promiţătoare, cu care mă mândresc“ a spus Cătălin Răduleţ.   În timp, se pare că CSM Făgăraş va avea un concurent serios în noul club de Karate făgărăşean, Azuma Dojo, ţinând cont de faptul că antrenorul este nu doar un sportiv talentat, ci are calificare profesională de specialitate în munca cu copiii. ,,Eu mă şi distrez cu ei, iar pentru cei mici am o grămadă de jocuri. Pot să fiu şi prieten cu ei, dar să mă şi respecte în acelaşi timp. În calitate de cadru didactic şi de antrenor nu depăşesc unele bariere, nu mă trag de brăcinar cu părinţii sau cu elevii“ concluzionează Cătălin Răduleţ.  (Ștefan BOTORAN)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here