Orice linvestiţie în infrastructură presupune disconfort pentru cetăţeni, iar dacă se mai adaugă şi  nivelul ridicat al birocraţiei din România totul se transformă într-un coşmar. În România ultimelor decenii, a realiza o investiţie de amploare pentru o comunitate  nu este un lucru simplu. De la aprobarea unei investiţii şi până la finalizarea ei este un drum lung care poate însemna şi 10 ani. Nu degeaba ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, l-a felicitat, recent,  pe primarul din Şercaia, care a finalizat lucrările la reţeaua de apă şi canal în 80 de luni. Au fost peste 6 ani şi jumătate de disconfort pentru săteni şi de stres, documentaţii, adrese, contestaţii, drumuri la Bucureşti pentru primar. Pe de altă parte firmele de construcţii care se implică în astfel de proiecte de infrastructură trebuie să dispună de bugete suficient de mari pentru a susţine lucrările până la efectuarea deconturilor cu ministerele. Iar dacă mai adăugăm licitaţiile şi contestaţiile, termenele se prelungesc sau chiar blochează investiţiile. Este un lanţ al slăbiciunilor din care pierd cetăţenii şi primăriile, dar care n-a fost stopat de nimeni.   În comuna Mândra sunt aprobate o serie de proiecte care au obţinut finanţarea şi care se află în derulare. La intrarea în fiecare localitate a comunei sunt montate panouri care specifică fiecare proiect de investiţie, sumele alocate şi sursa definanţare.  Este vorba despre cel puţin 10 proiecte şi de multe milioane de euro atrase în ultimii 8 ani.

Disconfort pentru localnicii din Râuşor

O parte a sătenilor din Râuşor sunt revoltaţi din cauza disconfortului creat de lucrările la reţele de apă şi canalizare.  Cel mai vocal este un consilier local, Gabriel Boer, care spune că a cerut explicaţii pentru întârzierea lucrărilor, dar nu a primit un răspuns de la primărie şi primar. Alţi localnici sunt mai înţelegători şi spun că ,,nu se poate face o lucrare fără să fie deranj”.   Aşa cum susţine reprezentantul firmei care derulează lucrările, investiţia va fi finalizată la mijlocul lunii septembrie 2019, după care va preda amplasamentul. ,,Mai avem de îngropat 400 de metri de conductă, după care vom  realiza branşamentele şi racordurile pentru fiecare gospodărie” a spus reprezentantul firmei de construcţii din Slatina, subantreprenor al executantului desemnat prin licitaţie, SC  Centrul de Proiectare Judeţeană SRL din Satu Mare.

Istoricul investiţiei

Istoricul investiţiei ,,Sistem integrat de alimentare cu  apă şi canalizare în satele Râuşor şi Ileni” a început undeva în anul 2011. Proiectul realizat de Primăria Mândra a fost declarat eligibil în 2011, dar abia în anul 2014 a fost semnat contractul de finanţare  de către Guvernul de la acea vreme. Este vorba despre valoarea  de 4.632.961,32 lei plus TVA (6.166.294, 20 lei). După alţi 2,5  ani, proiectul a fost împărţit în două din cauza unor avize impuse de legislaţie. Este vorba despre avizul CFR, fiind necesară subtraversarea liniei ferate, şi avizul Hidroelectrica pentru sursa de apă şi staţia de epurare. Astfel în etapa I a respectivului proiect a fost cuprinsă aducţiunea de apă pentru cele două sate şi reţelele până la linia ferată în cauză. Ca sursă de apă s-a ales varianta ,,Frontului Hârseni”, un puţ ce aparţine fostului combinat chimic de la Făgăraş, care a fost închiriat.  Licitaţia organizată  a desemnat ca executant o firmă din Satu Mare, SC Centrul de Proiectare Judeţean SRL, care  realiza proiectarea şi execuţia. Autorizaţia de construcţie aferentă etapei I a fost eliberată de CJ Braşov la 20 octombrie 2016, iar ordinul de începere a lucrărilor pentru întregul proiect s-a semnat la 11 august 2017.

Şantier la Râuşor din toamna anului 2018

În intravilanul satului  Râuşor s-au început lucrările în toamna anului 2018, constând în realizarea stradalului pentru reţelele de apă şi canalizare. ,,S-au stopat lucrările din data de 10 mai 2019 cauza fiind un blocaj financiar.  Nu este vina primăriei că legislaţia în cazul finanţărilor pentru astfel de proiecte  urmează un traseu stabilit prin legislaţie. Concret, firma efectuează lucrările, după care, prin facturile emise  se face decontarea. Aici s-a blocat lucrarea.  Din luna mai până în prezent nu s-a mai lucrat deşi mai aveam doar 400 metri de conducte de îngropat în intravilanul satului Râuşor. Acum se lucrează. Termenul de execuţie pentru această investiţie este de 24 de luni” a explicat la faţa locului primarul comunei Mândra, Şerban Ioan Taflan.

Alt proiect pentru racorduri şi branşamente

Aşa cum explică edilul de la Mândra un alt proiect  şi o altă sursă de finanţare au fost identificate pentru investiţia ,,Proiectare şi execuţie pentru investiţia reţele de apă şi canalizare, racorduri şi branşamente în comuna Mândra”. Pentru  satele Râuşor şi Ileni se vor realiza branşamentele şi racordurile,  iar pentru Mândra şi Toderiţa reţea de canalizare. Este vorba despre valoarea de 13.123.922 lei inclusiv TVA, finanţare asigurată prin PNDL II. Contractul de finanţare a fost semnat la 6 decembrie 2018.  S-a început lucrarea în satele Râuşor şi Ileni. Canalul va fi racordat la staţia de epurare  a Făgăraşului. Pentru satele Mândra şi Toderiţa, reţele de apă vor fi realizate de operatorul regional, Apa Canal Sibiu SA, care va derula un proiect de amploare finanţat prin programul european POIM.

Alte proiecte derulate de Primăria Mândra

  •   Prin programul AFIR a fost  finanţat proiectul privind reabilitarea DC 67, DN1-Râuşor-Ileni-graniţa cu Berivoiul, de 7,5 km,  în valoare de 1,2 milioane de euro, cu termern de execuţie până în iunie 2020. ,,În vedeerea obţinerii autorizaţiei de construcţie, obţinem avizele impuse de legislaţie. Preconizăm ca la 1 septebrie   începem lucrările. Este vorba despre o reasfaltare pentru că acest drum a mai fost reabilitat în anul 2003, inclusiv în intravilanul satului Râuşor,  prin fonduri obţinute prin programul RICOP” a spus primarul comunei.
  •   A fost finalizat drumul de exploataţie agricolă  ce leagă satele Ileni, Râuşor, Mândra până la Şercaia. Este vorba despre 10,5 km de drum care a fost asfaltat şi la care au fost realizate podeţe şi rigole. Proiectul a fost în valoare de un milion de euro finanţat prin AFIR, lucrarea executându-se în 2017.  Şi DC 66, Făgăraş-Şona,  a fost realizat, însemnând asfaltare, rigole şi trotuare. Proiectul s-a ridicat la valoarea de 5.400.000 lei , finanţarea aparţinând Ministerului Dezvoltătii.
  •   Din anul 2017, satul Râuşor  beneficiază de o reţea electrică nouă (iluminat public). Şi la Ileni s-a schimbat reţeaua de iluminat public, valoarea investiţiei fiind de 582.433 lei.  În comuna Mândra se lucrează la schimbarea reţelei de gaz metan, firma Engie România fiind investitorul.  La Râuşor  reţeaua de gaz metan are o vechime de 60 de ani, iar printr-un proiect în valoare de  1-013.504 lei  vehile conducte  din oţel  sunt înlocuite cu polietilenă.
  •   Străzile din satul Râuşor vorfi reabilitate după finalizarea  investiţiilor la reţele de apă şi canalizare. ,,Lucrăm la elaborarea studiului de fezabilitate şi la obţinerea finanţării lucrărilor” a spus primarul Şerban Ioan Taflan.
  •  DC 66A ce leagă Mândra de Toderiţa, cu o lungime de 5,7 km,  a fost reabilitat, proiectul costând 5.450.000 lei. Cu 1,5 milioane de lei a fost reabilitat şi drumul vicinal Mândra-Biserica din sat. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here