Un făgărăşan va participa la cea mai cunoscută competiţie din ciclismul de anduranţă mondial.   Ovidiu Nodea din Beclean s-a înscris din nou la ,,Paris-Brest-Paris” sau PBP  şi a renunţat la concediul din România pentru a fi prezent la startul competiţiei în data de 18 august. PBP este   aproape la fel de veche ca şi bicicleta, cursa fiind denumită şi Olimpiada ciclismului de anduranţă.  Ovidiu Nodea  va pedala 1.240 de km  pe traseul Paris – Brest – Paris pentru a doua oară, prima participare fiind în 2015, la ediţia cu numărul 18.   Evenimentul care se va desfăşura în perioada 18 – 22 august a.c  nu este un concurs în adevăratulv sens al cuvântului, participanţii fiind obligaţi să    termine traseul în cel mult 90 de ore  pentru a fi  brevetaţi şi pentru a obţine o medalie.

A concurat şi la ediţia din 2015

La turneul  Paris-Brest-Paris din  2015, la cea de-a 18-a ediţie, au participat  9 români, dar numai  opt dintre ei au  reuşit să primească brevete.   Printre cicliştii români s-au numărat şi doi făgărăşeni, Ovidiu Nodea  şi Marian Babeş care au primit brevete după terminarea cursei.   Turul pe bicicletă organizat în Franţa are o vechime de 115 ani şi se organizează din 4 în 4 ani.   ,,Prima ediţie la care am participat a fost în 2015. La ediţia respectivă am participat nouă ciclişti români. Turul de ciclism Paris-Brest-Paris se desfăşoară din 4 în 4 ani în Franţa, iar traseul este destul de greu cu diferenţe de nivel. Abia aştept să fiu din nou la linia de start, deşi sunt accidentat tot mă voi prezenta la turneu.  La această ediţie,2019, printre cei 6.668 de ciclişti din 66 de ţări, vor participa 66 de ciclişti români, dintre care 6 au fost prezenţi şi la prima ediţie din 2015. Toţi am obţinut calificative la turul din Franţa pentru că  am parcurs în cursul anului distanţe de 200, 300, 400 şi 600 de km în timpul  prevăzut în regulamentul de concurs” a explicat  ciclistul Ovidiu Nodea.

Participant şi la Transcontinental 05

 Transcontinental 05, nume de cod: TCRN 05.  Un continent, o singură cursă, zeci de trasee şi mii de kilometri.  În seara   de 28 iulie 2017 nu mai puţin de 278 de ciclişti au luat startul într-o competiţie titanică. Unul dintre ei a murit, zeci au abandonat  concursul din cauza unor accidente, dar unii au ajuns la finish. Ovidiu Nodea a participat şi la această cursă. A ajuns la finish, parcurgând 3824 de kilometric în  9 zile, 15 ore şi 33 de minute. Alţi trei români au ajuns şi ei la finish: Florian Marius Boarnici:   3724 de kilometri, 10 zile , 3 ore şi 19 minute. Marţian Cioană: 3698 de kilometri, 16 zile, 13 ore şi 9 minute. Silviu Martin: in cursa, Prilep Bulgaria, 3388 kilometri, 16 zile, 20 de ore. S-a plecat din orăşelul belgian Geraardsbergen. Sosirea a fost  la Meteora, în Grecia. Intre aceste două locaţii fiecare concurent a fost  liber să-şi aleagăvarianta de traseu cea mai convenabilă. Cu o singură condiţie, să bifeze 4 check point-uri obligatorii: în Germania ( Lezyne), Italia ( Monte Grappa), Slovacia ( la nordul graniţei cu Polonia, munţii Tatra) şi România ( Bâlea Lac).

Accidentat, dar  a trecut linia de sosire

În 20 iulie 2019, Ovidiu Nodea a participat la o altă competiţie de ciclism intitulată ,,Three Peaks Race”. Traseul parcurs a fost de 2.000 de km cu diferenţe mari de altitudine de până la  2.270 metri. Ovidiu Nodea  a   finalizat acest traseu în 9 zile. ,,A fost un traseu foarte frumos, dar în acelaşi timp şi foarte greu. La linia de start am fost 120 de ciclişti, iar pe traseu au abandonat 40.  La această competiţie am avut ghinion, bicicleta s-a stricat în Austria, iar în Franţa am căzut şi mi-am rupt trei coaste şi clavicula. Am fost transportat de urgenţă la spital, i-ar medicii mi-au recomandat  o operaţie, însă am refuzat. După 6 ore de spitalizare şi îngrijiri medicale  am plecat din spital şi mi-am continuat traseul. În momentul când m-am accidentat  aveam parcurşi 1.500 km, apoi am parcurs încă 500 de km până am ajuns la linia de sosire. A fost cel mai greu şi cel mai lung traseu, am crezut că nu mai ajung la linia de final” a spus Ovidiu Nodea.

Bicicleta, o pasiune pentru Ovidiu Nodea

Ovidiu Nodea a făcut din bicicletă o pasiune. A investit în echipamente şi între-o cursieră  3.000 de euro şi apoi la fiecare sfârşit de săptămână parcurgea zeci de km pe bicicletă. La început distanţele au fost mici şi apoi împreună cu alţi ciclişti italieni a parcurs sute de kilometri.  Aşa a ajuns să participe la mai multe turnee din Europa. ,,Anual parcurg 10.000 – 15.000 de  km pe bicicletă, nici nu contează   anotimpul. De regulă, merg cu viteză constantă să nu mă obosesc. Pentru mine 1.000 – 2.000 de kilometri îi fac cu uşurinţă, antrenamentul îşi spune cuvântul. Urmăresc turneele de ciclism şi  particip la toate cu drag.  La start de fiecare dată am emoţii, dar îmi intru în ritm şi emoţiile dispar”  a mai spus Ovidiu Nodea.

A adus turul ciclist la Beclean

Ovidiu Nodea are 57 de ani împliniţi în 25 ianuarie. A plecat în Italia în anul 2000 pentru a-şi găsi un loc de muncă stabil care să-i aducă un trai decent.  A lucrat pe şantier multă vreme, apoi ca  lăcătuş mecanic-sudor la Milano. Cu gândul la anii în care bicicleta era visul lui, a reuşit să-şi cumpere o cursieră în 2010 şi să se antreneze. A participat la concursuri care l-au trimis direct la PBP în 2015. La Beclean a revenit abia  după 15 ani de muncă în străinătate. În 2018 a propus Primăriei Beclean să organizeze un concurs de ciclism pe uliţele satului. S-a implicat şi Biserica Beclean, iar ediţia din acel an a turneului a fost o reuşită. Zeci de participanţi s-au înscris, de la  4 ani până la 70 de ani. Competiţia a fost denumită după numele iniţiatorului.

 Ediţia a II-a a competiţiei de ciclism ,,Ovidiu Nodea”

Ediţia a II-a a competiţiei de ciclism ,,Ovidiu Nodea” a fost organizată vineri,  16 august 2019, organizatori fiind Primăria Beclean şi Biserica Ortodoxă Beclean. N-a lipsit de la concurs Ovidiu Nodea, ciclistul care a dus numele României la Paris-Brest-Paris, competiţie din ciclismul de anduranţă mondial, şi la Transcontinental 05, concurs organizat pe distanţe de peste 3500 km. S-au aliniat la  start 60 de amatori de ciclism din comună şi din localităţile apropiate. Ovidiu Nodea a jurizat  concursul de la Beclean. ,,Am stabilit trei trasee  pentru trei categorii de vârstă. Copiii de la  4 la 8 ani şi cei de la 9 la 14 ani  s-au  întrecut pe uliţele satului, iar participanţii de peste 15 ani  au urmat un traseu de pe ruta Beclean – Luţa.  Am avut şi un concurrent de  70 de ani, dar şi unul de 4 ani. Trebuia să fim grijuli pentru că n-am impus cască participanţilor. În plus am folosit o porţiune din DN1 şi am avut nevoie de escortă. Dar am spus, dacă nu ne sprijină poliţia, vom folosi un tractor sau o căruţă porţiunea de câteva sute de metri. N-a contat ploaia, toţi participanţii au pedalat şi au trecut linia de finish. La ediţia următoare vom folosi alte reguli” a spus Ovidiu Nodea.  ,,Este un concurs binevenit pentru comuna noastră. Înseamnă sport şi sănătate. Ne bucurăm că este alături de noi Ovidiu Nodea şi sprijină această competiţie locală. Cei mai buni concurenţi au fost  recompensaţi cu diplome, medalii şi premii, iar copiii au primit pachete cu dulciuri acordate de Primăria Beclean şi Parohia Ortodoxă Beclean” a spus Claudiu Motescu, primarul comunei Beclean.    (M.F.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here