•  Combinatul Chimic de la Victoria, proprietarul ştrandului
  •  Loturile naţionale de polo şi nataţie  veneau în cantonament la  Victoria
  •  Bazine cu apă încălzite

Ştrandul din Victoria este un obiectiv reprezentativ pentru Ţara Făgăraşului, iar pentru Victoria singurul care atrage  localnicii în perioada sezonului cald. Rivaliza cu cele mai mari ştranduri din ţară, mulţi tineri  ajungând aici de la Sibiu, Braşov sau chiar din capitală.  Istoria ştrandului de la Victoria începe în anul 1958, la puţin timp după edificarea combinatului chimic. Intreprinderea a finanţat această investiţie şi a dislocat echipe de muncitori din cadrul fabricii pentru a edifica ştrandul.  Primul inginer constructor care a coordonat construcţia obiectivului a fost Eric Konrad. Ca la orice investiţie de anvergură, primul pas a fost împrejmuirea terenului. Muncitorii au montat un gard de ciment, cel care se vede şi astăzi, după care  au început săpăturile. Proiectul prevedea trei bazine. Primul bazin săpat a avut o adâncime de cinci metri, iar celelalte două  bazine  au avut dimensiuni mai mici fiind destinate copiilor.  În primii ani, s-a amenajat   o plajă cu nisip şi câteva barăci destinate vestiarelor şi grupurilor sanitare.

Singurul ştrand cu apă caldă din ţară

,,În 1959 m-am înscris la şcoala profesională din Victoria. Îmi aduc aminte că am fost duşi cu clasa să muncim la ştrand. Ne-au pus săscoatem  pământul din gropile făcute de muncitori pentru amenajarea bazinelor. Făceam muncă voluntară alături de  angajaţii combinatului. După finalizarea săpăturilor, bazinele au fost tencuite, apoi s-a montat  faianţă şi s-a făcut instalaţia de încălzire a apei cu gaz metan. Erau nişte ţevi montate pe fundul bazinului mare. În perioada 1965 – 1966  ştrandul din Victoria a devenit cunoscut în ţară pentru că avea  apă caldă în bazine. Sportivii de la  loturile naţionale de nataţie şi polo, dar şi sportivi de la diferite cluburi din ţară veneau în cantonament  la ştrandul din Victoria. Aceştia erau cazaţi la hotelul din centrul oraşului, iar antrenamentele le făceau dimineaţa şi seara la ştrand” a spus Ioan Şohan, fostul şef  la baza sportivă din Victoria.

Ștrandul din Victoria a devenit bazin olimpic

În anul 1978, după aproape 20 de ani de la inaugurare, la propunerea Federaţiei Române de Nataţie, ştrandul din Victoria a intrat din nou în şantier pentru a fi transformat în bazin olimpic.  ,,Erau parametrii şi dimensiuni bine stabilite. Modificările impuse au fost următoarele: adâncimea bazinul mare s-a redus de la 5 metri la 2,20 metri. Pe lângă faptul că s-a modificat adâncimea, s-a modificat şi lungimea bazinului,  ajungând la 50 de metri lungime pentru a se încadra în cotele unui bazin olimpic. Atunci s-a renunţat la faianţa din interiorul bazinelor pentru că în sezonul de iarnă, din cauza gerului, faianţa se exfolia, iar în sezonul de vară lumea se accidenta. Pentru a evita acest disconfort, s-a vopsit interiorul bazinelor.  În  perioada respectivă s-a început şi construcţia staţiei de filtrare a apei, însă aceasta nu a funcţionat la parametrii normali”, a mai spus Ioan Şohan.

Șef la baza sportivă

În timp, combinatul chimic şi-a extins investiţiile, iar lângă ştrand a fost edificat şi stadionul.  Ambele obiective  au fost administrate de fabrica chimică din Victoria sub titulatura de bază sportivă. Rând pe rând, angajaţii cei mai potriviţi au fost desemnaţi şefi peste baza sportivă. În anul 1989 a fost numit administrator al acestei baze, Ioan Şohan, care era sportiv şi angajat al combinatului.  ,,La vremea respectivă lucram în combinat, însă jucam şi volei în echipa oraşului. Având legătură cu sportul am fost numit şef la baza sportivă.  Activitatea de la ştrand am preluat-o de la Gherling Martin şi am continuat-o timp de 14 ani” a spus Ioan Şohan. Ştrandul de la Victoria a intrat, după 1990, într-un program de modernizare. Conducerea Viromet SA a finanţat lucrările de investiţii. ,,După 1990 am început  lucrările de modernizare la ştrand când s-au construit grupurile sanitare cu duşuri, s-a amenajat terenul de volei cu nisip lângă staţia de  filtrare, au fost  amenajate terenurile de tenis de câmp şi un teren betonat multifuncţional. În perioada 1991 – 1992 am finalizat construcţia de la intrarea în ştrand, acolo unde sunt şi astăzi  casieria, terasa şi restaurantul. Înainte de a începe lucrările de modernizare, am vizitat  Clubul Dinamo din Bucureşti  de unde ne-am inspitat. A fost utilă această vizită pentru că  aşa  am schimbat sistemul de epurare la staţia de filtrare apă. După această modificare  apa din bazine a devenit  lacrimă”  a mai spus Ioan Şohan.

Patinoarul de la ştrand

Ştrandul de la Victoria  era folosit şi în sezonul rece când se amenaja aici un patinoar. ,,Ștandul pentru mine a fost a doua casă. Am depus suflet în tot ce am făcut. Dimineaţa începeam activitatea şi plecam acasă seara târziu. În perioada cât am fost şef la baza sportivă, aveam o echipă de muncitori formată din 5 persoane: Miclea Petrică, Pilat Dorin, Tăpăluţă Gheorghe, Bărbat Filon şi Chirca Vasile. În sezonul de iarnă la ştrand organizam şi patinoar” a completat Ioan Şohan. Şi astăzi, la şase decenii distanţă, bazinele de la Victoria sunt folosite şi atrag numeroşi clienţi. SC Viromet SA a menţinut  obiectivul în funcţiune, anual investind peste 400.000 de lei. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here