Făgăraşul este în luna august din fiecare an mai aglomerat, făgărăşenii stabiliţi peste graniţe întorcându-se acasă în concediu. Este perioada în care ei îşi rezolvă toate problemele legate de locuinţele proprietate, de documentele personale,  trec pe la stomatolog  sau contractează lucrări de construcţii şi reparaţii. Majoritatea dintre ei acuză birocraţia şi comportamentul funcţionarilor publici în faţa cărora ajung. O problemă ivită în această perioadă se referă la taxa de salubritate .  Atât făgărăşenii veniţi în concediu, dar şi  localnicii se declară nemulţumiţi de valoarea acestei taxe, dar mai ales de modul în care aceasta se aplică.  Făgărăşenii spun că sunt plimbaţi  prin  birourile primăriei şi puşi să plătească  o taxă  pentru care nu primesc niciun serviciu. Ei mai acuză  comportamentul funcţionarelor de la ghişee care le aduc în faţă ca justificare un regulament aprobat de Municipalitate fără să li se explice clar situaţia sau să adapteze acel regulament la fiecare caz în parte. Deşi există un formular /declaraţie pe proprie răspundere,  prin care beneficiarii serviciilor de salubritate pot plăti exact atât cât folosesc aceste servicii, totuşi   sunt puşi să plătească  3 luni pe an/persoană, respectiv  39 de lei. În cazul făgărăşenilor care locuiesc în Făgăraş doar o lună pe an, taxa este de 13 lei/persoană dacă se ţine cont de declaraţia pe proprie răspundere şi nu 39 de lei. Criticile sunt aduse şi în cazul actelor de identitate şi a paşapoartelor, despre care ei spun că procedurile sunt greoaie, stau la cozi şi sunt puşi pe drumuri. Şi constructorii le dau de furcă făgărăşenilor stabiliţi prin Europa. Lucrările contractate, aşa cum susţin ei, sunt foarte scumpe, iar firmele nu sunt serioase, nu respectă termenele şi nu au calitate. Monitorul de Făgăraş  a stat de vorbă cu făgărăşenii, iar opiniile lor sunt redate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”. În această ediţie  localnicii au vorbit despre taxa de salubritate şi birocraţia din Primăria Făgăraş.

Cristina Petrea, 40 de ani, Făgăraş

  • ,,La începutul anului am depus o declaraţie pe propria răspundere la Primăria Făgăraş  pentru taxa de salubritate, pentru două persoane. În urmă cu câteva săptămâni am achitat  156 lei pentru primele şase luni, să mă scap de  grija gunoiului şi de  penalităţi. 26 de lei pe lună, pentru serviciile oferite de firma de salubritate este enorm. Nu ştiu de ce la Făgăraş taxa de salubritate este mai mare comparativ cu alte oraşe din ţară”.

Antoneta B., 63 ani, Făgăraş

  • ,,Locuiesc în Italia de mulţi ani şi am aflat de această taxă doar când am venit acasă, în luna august.  Am fost să plătesc impozitul pe apartament şi după ce l-am achitat mi s-a spus că am alte restanţe. M-au plimbat de la ghişeul de la Taxe şi Impozite la ghişeul din primărie fără să mi se spună despre ce este vorba, ce înseamnă suma de 600 lei. Într-un final mi-au explicat că trebuie să plătesc taxa de salubritate pentru minim 3 luni indiferent dacă locuiesc în ţară sau nu. Mai am un apartament,  al mamei mele care a decedat, iar acolo nu mai locuieşte nimeni. Mi-au calculat şi pentru acest apartament taxa de salubritate pentru 3 luni. Este aberant ce face Primăria Făgăraş.   Până la urmă mi s-a spus că pot să plătesc doar cât stau, în cazul meu   luna august, adică 13 lei, iar pentru apartamentul mameri mele zero lei. Când eram plimbată de la un ghişeu la altul, mai erau şi alţi făgărăşeni veniţi din Italia cu aceeaşi problemă, erau puşi să plătească taxa de salubritate 3 luni”.

Eugenia Barbu, 75 ani, Făgăraş

  • ,,În urmă cu câteva luni am depus declaraţia la Primărie pentru taxa de salubritate şi am primit acasă o notificare că suntem scutiţi de această taxă. Eu am cancer, iar soţul este nevăzător, deci ambii suntem persoane cu handicap şi de aceea suntem scutiţi taxa de salubritate.  În Făgăraş sunt foarte mulţi pensionari şi 13 lei pe lună este foarte mult pentru veniturile noastre. Chiar am vorbit cu soţul meu despre această taxă  şi ne-am întrebat cum se descurcă pensionarii care au pensii foarte mici, iar mulţi bani se cheltuiesc pe medicamente. Şi noi dăm mulţi bani pe tratamente, dar mai ales pevitamine, în cazul meu,care nu sunt copensate sau gratuite”.

Mogoşanu Vasilica, 66 ani, Făgăraş

  • ,,Administratorul asociaţiei ,,Armonia”  ne-a informat despre declaraţia  pentru taxa de salubritate.  Am depus  declaraţia şi am plătit taxa de salubritate pe tot anul. Sunt persoană bolnavă şi nu pot sta la cozile de la primărie în fiecare lună.  Taxa de salubritate este foarte mare, iar majoritatea făgărăşenilor  sunt nemulţumiţi de această taxă”.

B.T., 78 ani, Făgăraş

  • ,,În luna iunie a.c., am plătit 260 lei taxa de salubritate pe tot anul, le-am plătit în avans  ca să evit cozile de la ghişeu. Știu că se folosesc de banii mei, dar nu aveam ce face. 13 lei pentru o persoană este foarte mult, iar  serviciile pe care le fac lasă de dorit.  Doar o dată pe săptămână arunc o pungă de gunoi. Suntem total nemulţumiţi, dar am plătit”.

Stanciu Ilie, 82 ani, Făgăraş

  • ,,Am achitat taxa de salubritate pentru primele 6 luni, iar în perioada următoare voi achita a doua  tranşă. Noi, pensionarii,  am fost educaţi să fim corecţi şi din acest motiv plătit în avan”.

Toto Clara, 70 ani, Făgăraş

  • ,,Am depus declaraţia pe propria răspundere la sediul primăriei, dar nu am primit nicio notificare acasă şi nu am plătit niciun leu  pentru serviciile de salubritate.  Venitul familiei este de 477 lei şi este format din ajutor social şi pensie de handicap. Din câte ştiu persoanele cu handicap sunt scutite de taxa de salubritate. Nu îmi permit să achit această taxă pentru că suntem săraci”.

Maria P., 43 ani, Făgăraş

  • ,,Nu am depus nicio declaraţie pentru că nu am ştiut, nimeni nu mi-a spus. Nici acasă nu am primit înştiinţare de plată şi nu am auzit nici vecinii să discute despre declaraţia respectivă. Locuiesc pe strada Prunului şi până în prezent nu am plătit taxa de salubritate pentru că nu am avut contract”.

Macovei Viorica, 73 ani, Făgăraş

  • ,,Taxa de salubritate trebuie plătită indiferent că e mult sau puţin. Locuiesc singură în apartament şi am plătit taxa pe tot anul. Nu are importanţă că am plătit în avans, dar vreau să trăiesc într-un oraş curat şi cu aceşti bani sper să se facă investiţii în oraş”.

Leancu Ioan, 65 ani, Făgăraş

  • ,,Am auzit de la vecini despre declaraţia pentru taxa de salubritate, am făcut-o şi  lunar plătesc 26 lei pentru două persoane. Suma nu se justifică, dar nu interesează pe nimeni nemulţumirile noastre. Nu am vrut să plătesc în avans pentru că sunt pensionar şi am timp să stau la rând lună de lună”.

Elena V., 74 ani, Făgăraş

  • ,,Nu vreau să fiu datoare şi din acest motiv am plătit taxa de salubritate pe tot anul. Aşa m-am obişnuit, deşi uneori rămân fără bani în portofel după ce achit toate facturile. Taxa este foarte mare, dar  acest lucru nu mai contează pentru cei care conduc oraşul”.

Corina P., 43 ani, Făgăraş

  • ,,Nu am depus nicio declaraţie şi nu am primit notificare acasă pentru că noi nu plătim gunoiul.  Locuiesc pe strada Cireşului de câţiva ani şi nu am plătit gunoiul”.

Titi Maria, 54 ani, Făgăraş

  • ,,Am primit notificare de la primărie şi am de achitat 320 lei pentru taxa de salubritate pe anul 2019. Nu am putut plăti toată suma pentru că venitul familiei este de 910 lei. În urmă cu câteva săptămâni am achitat  156 lei pentru primele şase luni. În perioada următoare  voi achita şi diferenţa. Este foarte mult 26 lei pe lună pentru două persoane.  După ce ne achităm facturile de utilităţi, medicamentele şi alte cheltuieli rămânem fără bani”.

Ioana Pavel,  62 ani, Făgăraş

  • ,,În urmă cu câteva luni, m-am trezit cu o înştiinţare de plată de la Primăria Municipiului Făgăraş, iar suma datorată era de 600 lei pentru taxa de salubritate. Mi-au trimis somaţia pentru că nu am făcut declaraţia pentru taxa de salubtitate. Primăvara, vara şi toamna nu prea locuiesc la bloc, stau mai mult la ţară şi din acest motiv nu am fost informată despre taxa de salubritate. Sunt o singură persoană şi nu o să plătesc 600 lei pe an pentru salubritate. Am fost la primărie, am depus declaraţia  şi mi-au promis că se va rezolva situaţia”.

Victor V., 51 ani, Făgăraş

  • ,,Am venit în concediu acasă şi am auzit că trebuie să depunem o declaraţie pe propria răspundere pentru taxa de salubritate. La Făgăraş stăm doar trei săptămâni pe an,  în luna august şi sper să plătim gunoiul doar pentru o lună”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here