•  Copila beneficiază de un program de consiliere specializat pentru a putea depăşi trauma în cadrul DGASPC Braşov

O minoră din Văleni, comuna Jibert, a fost violată de un bărbat  de 42 de ani din Făgăraş, dar care are o casă şi în vecinătatea familiei copilei. Dacă fapta nu era descoperită la timp de mama fetiţei, sora acesteia, tot minoră, ar fi avut aceeaşi soartă. S-a întâmplat la începutul lunii iulie 2019, iar acum violatorul este trimis în instanţă şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 12 ani, aşa cum explică  Cristina Andreea Cardaşol, prim- procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea.  Sătenii din Văleni sunt şocaţi de fapta bărbatului petrecută chiar sub ochii lor, fără ca nimeni să bănuiască gândurile violatorului.

O familie săracă

Familia din Văleni are 4 copii minori, 3 fetiţe şi un băieţel. Cea mai mare are 14 ani, următoarea 13 ani,  cea mică 7 ani, iar băieţelul, 11 ani. Părinţii copiilor trăiesc în sărăcie, veniturile lor constând în alocaţiile copiilor şi munca cu ziua prin sat a părinţilor. Locuinţa lor este una foarte modestă, pentru a putea fi locuită părinţii au fost ajutaţi de Primăria Jibert cu materiale. Povestea celor doi soţi a impresionat opinia publică în urmă cu 10 ani, când au fost ajutaţi de semeni  să-şi readucă acasă cei trei copii preluaţi de DGASPC Braşov.  ,,Voi face orice să-mi readuc acasă copiii. Ne vom descurca cum putem, dar nu pot trăi fără ei. Şi eu am fost crescută în casele de copii şi ştiu cum este să baţi la o uşă străină” spunea mama copiilor în urmă cu 10 ani. Odată integraţi în familie cei trei fraţi, au început şi problemele.

Filmul evenimentului

La sfârşitul acestui an şcolar, fetiţa cea mare, de14 ani, a fost victima unui vecin, Florin Câzu,care sub pretextul că o cheamă să-i măture curtea, a tăbărât pe ea şi a violat-o. În acea după masă, părinţii se aflau la muncă prin sat şi, spune mama copilei, n-a ştiut nimic.  Vecinii lor au declarat că  au încercat s-o oprească pe sora victimei să mai intre în curtea bărbatului întrucât  ar fi avut aceeaşi soartă. ,,Când am venit acasă a ajuns şi fetiţa mea. Mi-a povestit prin ce a trecut şi era foarte speriată. Avea semne vizibile şi atunci am sunat la 112 pentru a o duce la spital la Făgăraş. Am insistat la numărul de urgenţă, dar n-au vrut să-mi trimită salvarea. Văzând că insist m-au ameninţat la telefon cei de la 112. Aşa am rămas acasă până a doua zi când  am plecat cu maşină de ocazie până la Făgăraş. Toată noaptea fetiţa a suferit. Cu ajutorul naşei mele am dus fetiţa la Urgenţe unde au consultat-o.  Au anunţat şi Poliţia” a explicat mama victimei.

Poliţiştii din Jibert s-au ocupat de caz

Poliţia Jibert a început cercetările, iar fetiţa a fost supusă unui examen ginecologic al cărui rezultat a confirmat afirmaţiile mamei şi ale fetiţei. Cazul a fost prezentat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, iar reprezentanţii instituţiei s-au deplasat la faţa locului şi au dispus internarea celor 4 copii, în regim de urgenţă, la Centrul ,,Domino” din Codlea. ,,Sănătatea, dezvoltarea şi educaţia copiilor au fost puse în pericol de neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, acesta fiind motivul instituirii măsurii de plasament în regim de urgenţă. Minorii beneficiază de măsură de protecţie-plasament” a explicat Aurelia Julieta Gârbacea, directorul general al DGASPC Braşov.

Poliţiştii de la Jibert: act sexual consimţit

Aşa cum afirmă mama copiilor, între soţul ei şi violator ar fi existat o înţelegere care a dus la retragerea plângerii. Numai că retragerea plângerii nu exclude fapta, iar cercetările au continuat. După audierile în cauză care au durat peste o lună, poliţiştii au finalizat cercetările. ,,În cazul de la Jibert, dosarul a fost finalizat şi înaintat  Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea cu concluziile stabilite de Poliţia Jibert,  act sexual consimţit de ambele părţi. Procurorul de caz poate schimba încadrarea pe parcurs în funcţie de informaţiile pe care le deţine” a explicat cms. Alina Ivan, purtătorul de cuvânt al IJP Braşov.  Directorul DGASPC Braşov susţine că victima bărbatului, fetiţa de 14 ani, beneficiază de un program de consiliere specializat pentru a putea depăşi trauma.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea a schimbat încadrarea în viol cu o minoră

În cursul lunii august, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea a finalizat la rându-i cercetările, dosarul fiind trimis în instanţă. ,,Cercetările au fost finalizate  şi s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului F.C. de 42 de ani pentru săvârşirea infracţiunii de viol  asupra unei monore. Conform Codului Penal, art 218, alin 3, lit c, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 12 ani” a explicat Cristina Andreea Cardaşol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea. Bărbatul separe că nu are antecedente penale, aşa cum rezultă din rechizitoriul procurorului.

Reintegrarea în familie a copiilor este condiţionată

Conducerea DGASPC Braşov  spune că toţi cei patru fraţi ai familiei din Văleni au suferit traume, motiv pentru care în cazul fiecăruia s-a întocmit un plan individualizat de protecţie. Instituţia are în vedere reintegrarea copiilor în familie, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, conform directorului general al DGASPC Braşov  redat într-un răspuns redacţiei Monitorul de Făgăraş. ,, Reintegrarea în familie se poate realiza doar dacă problemele care au dus la instituirea măsurii de protecţie au dispărut, iar familia este considerată aptă pentru îndeplinirea conformă a obligaţiilor părinteşti” explică directorul general de la DGASPC Braşov, Aurelia Julieta Gârbacea. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here