În urmă cu nicio lună Monitorul de Făgăraş publica un reportaj despre strada Salcâmilor din Făgăraş sub titlul ,,Ghetoul din Salcâmului şi fântâna cu dejecţii”. În cadrul materialului, Magdona Greieraş, locatară pe această stradă, a vorbit despre suferinţa ei şi despre condiţiile insalubre în care era obligată să trăiască şi să-şi facă tratamentul pentru cancer. Astăzi, Magdona Greieraş s-a stins din viaţă. Redăm o parte din respectivul articol. Condoleanţe familiei!

 

Ghetoul din Salcâmului şi fântâna cu dejecţii

  • (Publicat la 2 august 2019 în Monitorul de Făgăraş)

Pe Salcâmului nr. 2  locuieşte şi Magdona Greieraş. Femeia are 47 de ani şi este bolnavă de cancer la colul uterin, în ultima fază. ,,De mulţi ani locuiesc aici, chiriaş la primărie. Apa am băgat-o pe banii noştri, dar nu avem canalizare. Ne chinuim cu găleţile, nu putem folosi wc-ul şi baia. Aruncăm apa folosită la maşina de spălat şi la chiuvetă în stradă. WC-ul este în curte, este un miros aici de nu poţi să stai. Eu sunt bolnavă şi îmi e foarte greu să merg în curte, mai fac la găleată. Fac chemoterapie la Braşov, dar mă ajută asistenta de la Biserica Creştină din Făgăraş cu bani şi cu medicamente” a spus la 2 august 2019 Magdona Greieraş. Cu greu poţi înţelege că în secolul XXI mai există ghetouri într-un municipiu care să fie locuite de familii cu copii. Îţi spulberă însă imaginea unui frumos cartier de municipiu  strada Salcâmilor din Făgăraş.  Dacă la intrarea pe această stradă lucrurile par normale, cu cât înaintezi ţi se desfăşoară în faţă bălăriile care ascund bărăcile ce au pretenţia de a fi numite locuinţe.  De la la mijlocul străzii încolo, spre zona franceză,  totul te trimite cu gândul în evul mediu când locatarii unor cartiere nu aveau decât un acoperiş deasupra capului, în rest nimic.  Pe Salcâmului  este cam la fel, diferenţa o face  racordarea cocioabelor la curent electric.  Nu apă, nu canalizare, strada este o uliţă acoperită cu pământ, gunoaie care dau pe afară din container,  bălării necosite. O imagine dezolantă. De ce prima parte a străzii are condiţii, iar restul este ghetou?  Răspunzătoare  este administraţia publică locală  pentru că locatarii de aici sunt chiriaşii primăriei.    Salcâmului nr. 2 este adresa care figurează pe cărţile de identitate ale tuturor locatarilor din această parte a străzii. Peste 40 de familii. Dar pentru Primăria Făgăraş acest fapt nu ridică vreo problemă  pentru că şi pe strada Soldat Cristea Vasile sau pe Prunului, la aceeaşi adresă figurează zeci de persoane.

 

1 COMENTARIU

  1. Se poate face un reportaj despre nerespectarea regulilor de distanțare sociala din cadrul antrenamentelor efectuate pe stadionul Făgăraș, handbal, fotbal practicate de antrenori plătiți din bani publici. Sunt efectuate antrenamente cu 20-30 de copii fara nici o măsură de distanțare, părinți care stau spectatori la antrenamentul copiilor mâncând semințe și stand în grupuri mari.
    Ținând cont că totul este pe banii municipalității merita respectate niste masuri minime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here