• Camerele au fost transformate în săli de clasă

Elevii de la clasele primare de la CN ,,Radu Negru” care învăţau în mansarda clădirii fostei Şcoli generale nr. 1, au săli de clasă noi, amenajate în internatul colegiului. Din două camere de cazare s-a format o sală de curs. Aşa se face că mansarda  buclucaşă a fost închisă pentru cursuri, iar  12 camere din internat dezafectate şi transformate în 6 săli de clasă.  Mansarda de la Şcoala Generală nr. 1 a costat 3 milioane de lei.

Afacerea ,,Mansarda”

Cei care au mansardat clădirea Şcolii Generale nr. 1 din Făgăraş în niciun caz nu s-au gândit la copiii care vor învăţa în sălile de clasă amenajate în cele două nivele ale acesteia.  S-au gândit mai degrabă la partea financiară care a golit bugetul cu cel puţin trei milioane de lei, iar profitul proiectantului şi al constructorului a fost invers proporţional cu înghesuiala creată în acel spaţiu destinat cursurilor elevilor de până la 14 ani. Graba cu care au fost finalizate lucrările a dovedit acest lucru, iar în privinţa siguranţei şi a garanţiei nici n-au mai încăput discuţii. Şi asta pentru că la niciun an de la desfiinţarea schelelor s-au impus reparaţii. În următorii ani însă  pavimentul mansardei îi punea déjà în pericol pe copiii care învăţau în sălile de la mansardă. Părinţii copiilor au fost cei care s-au revoltat şi au cerut  autorităţilor  locale să  găsească soluţii pentru a se renunţa la sălile de clasă de la mansardă. Timp de 10 ani nimeni nu a fost preocupat de acest subiect, mai ales că din iunie 2017, corpul de clădire nu mai era autorizat ISU.  Cursurile au continuat însă şi în anul şcolar următor.  Conducerea Primăriei Făgăraş a vehiculat, verbal,  variante pentru renunţarea la mansardă.  Abia în acest an s-a găsit o soluţie, folosirea clădirii internatului de la ,,Radu Negru”, camerele de cazare fiind transformate în săli de clasă. ,, Vom avea un început de an școlar foarte bun pentru că am reușit să deblocăm mansarda de la Școala Generală nr. 1.  Copiii au fost mutați în corpul B din clădirea liceului, la etajul II. Am renunțat la cele 12 camere de cazare și s-au amenajat 6 săli de studiu. Toate cele 7 săli de clasă de  la mansardă au fost mutate” a spus Maria Racu, directoarea colegiului.

 

Povestea mansardei
 

Povestea mansardei începe undeva prin 2006. A fost un proiect demarat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov care şi-a propus să investească şi în şcolile din Făgăraş. Asta după ce ani la rând unităţile şcolare din Ţara Făgăraşului nu s-au aflat pe listele de investiţii prioritare ale IŞJ Braşov. La repezeală s-a proiectat investiţia ,,Mansardă la clădirea Şcolii generale nr. 1”, s-a desemnat constructorul şi s-a trecut la treabă. Iniţial valoarea lucrărilor s-a stabilit la 1,9 milioane de lei  după care valoarea a fost majorată prin acte adiţionale, depăşind lejer 3 milioane de lei. În cursul anului 2007 lucrările au fost finalizate, iar mansarda declarată, verbal, funcţională. Numai că n-a existat nicio intenţie de predare a obiectivului către beneficiar. Nici IŞJ Braşov, beneficiarul de atunci al investiţiei, n-a forţat preluarea mansardei, dar nici constructorul nu s-a grăbit să încheie vreun proces verbal de predare-primire deşi banii i-a încasat.  Chiar şi fără îndeplinirea acestei proceduri, conducerea şcolii a decis să utilizeze mansarda, s-o amenajeze conform destinaţiei şi să organizeze cursuri în cele 11 săli de clasă create. Dar numai în anul 2011, după 4 ani în care a stat nefolosită. Anul  2010  a venit cu noutăţi, în sensul că Guvernul de atunci a emis un act normative prin care a   trecerea obiectivelor şcolare în proprietatea primăriilor.  Aşa se face că clădirea Şcolii Generale nr. 1, inclusive mansard  a fost preluată de Primăria Făgăraş.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here