Ca şi necunoscut prin părţile noastre, Ion Calboreanu a fost poet, folclorist, autor de epigrame şi literatură pentru copii, profesor de limba română la licee prestigioase din Târgovişte. S-a născut pe 28 octombrie 1909 în comuna Şoarş de lângă Făgăraş, a urmat liceul la Sighişoara, apoi Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Din 1934 s-a stabilit la Târgovişte, unde a predat limba română la Liceul ,,Ienăchiţă Văcărescu”, la Liceul comercial şi la cel industrial. Foarte activ pe plan cultural, şi-a deschis o librărie proprie, a organizat întâlniri cu scriitori, a colaborat la ziare şi reviste. A debutat în 1935 cu  poezie, o nouă carte în 1936, a publicat apoi un ciclu de epigrame şi un volum de povestiri pentru copii ,,Zăpăduţă”. Un volum  de epigrame era pregătit să-i apară şi în 1964 la ,,Editura pentru literatură” din Bucureşti, dar moartea autorului, în septembrie acelaşi an, a zădărnicit proiectul. Câteva mostre din creaţiile oferite spre publicare le-am cunoscut dintr-o scrisoare trimisă de autor editorului Victor Iova, solicitat să dea un verdict în privinţa editării eventualului volum. Informaţiile le-am cules  din lucrarea ,,Corespondenţă  literară”, apărută în 2019, sub îngrijirea  Marianei Iova, la Cluj-Napoca. Epigramele sunt creaţii satirice scurte, în versuri, ce dovedesc prezenţă de spirit şi haz, nelipsite, precum vom vedea, autorului originar din Şoarş.

  •  Prozatorului Eugen Barbu, care s-a impus îndeosebi prin romanul ,,Groapa”, editat de curând: ,,Pe oricine-l sperie groapa,/ Pentru că-i de beznă plină,/ Doar pe el, precum se ştie,/ Groapa l-a scos la lumină”.
  •   Compozitorul Gherase Dendrino, la audiţia operetei sale ,,Lăsaţi-mă să cânt”: ,,Gândul nu-i pe dos răsfrânt/ În minutele ce trec:/ El: Lăsaţi-mă să cânt…/ Eu: Lăsaţi-mă să plec!!!”
  •   E cunoscută calitatea scăzută a unor cântece de muzică uşoară. ,,- Ce-ai la cap, de-i în bandaje/ Şi îl duci ca pe-o povară?/ – Ascultai vreo două ceasuri/ Numai muzică uşoară.”
  •  Unuia care pretinde că a fost slabă invectiva din epigrama ce i-am adresat. ,,Dacă pripita lui sdidare/ Nu m-a convins, să nu vă mire: / Degeaba-nţepătură  tare,/ Când nu-i şi pielea mai subţire”

Se împlinesc în această toamnă (2019), 55 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Ion Calboreanu. Şi 110 ani de la naştere. (Prof. Liviu IOANI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here