Cincşorul  îi provoacă din nou pe artişti să-şi găsească inspiraţia pornind de la istoria şi realităţile contemporane când va fi gazda ,,Reşedinţei Internaţionale de Artă Vizuală”, ajunsă la ediţia a III-a.  Nouă artişti vor  participa la această manifestare care se va derula în perioada  21 – 28 septembrie 2019, la complexul evanghelic de la Cincşor.  La această a III-a ediţie, organizatorii au ales  tema ,,Faţă în faţă”, care  pune accent pe necesitatea comunităţilor actuale din satele transilvănene de a-şi (re)găsi o identitate comună, în contextul depopulării determinate de exodul saşilor, al transformărilor economice şi al migraţiei.  Evenimentul este organizat de Asociaţia Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincşor şi Kultur Project/ Cincşor Transilvania Case de Oaspeţi, cu sprijinul Bisericii Evanghelice C.A. din România şi al parohiei Cincşor. Curatorul evenimentului este Elisabeth Ochsenfeld, artist vizual si curator, fondatoare a Reşedintei de artă Arthouse Wolfsberg/ Gărâna şi Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt/ Heidelberg. Sunt invitaţi nouă artişti  din diferite ţări din Europa:  Tommy Barr (Irlanda), Alexandru Cînean (România), Katarina Djordjevic (Serbia), Frank Höhler (Germania), Ovidiu Leuce (Italia), Rithika Merchant (India/ Spania), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opriş (România) şi Alina-Ondine Slimovschi (România). Acestora li se alătură istoricul de artă Christiane Höhler şi documentaristul Olimpiu Vuia, care vor fi ,,cronicarii” procesului de creaţie pe parcursul reşedinţei. Manifestarea culturală se va încheia cu o serie de evenimente pentru public. Sâmbătă, 28 septembrie a.c., publicul larg va putea degusta din preparatele culinare specifice locului la Brunch-ul organizat la Casa de Oaspeţi Cincşor.  Asociaţia My Transylvania şi organizatorii vor deschide porţile Casei de Oaspeţi între orele 11.00-14.00 pentru brunch.   De la ora 14:00 se va organiza vernisajul expoziţiei colective ,,Faţă în faţă”  la biserica fortificată din Cincşor, în prezenţa artiştilor. Vernisajul va continua cu    concertul  Daniel Dorobanţu & Petre Ionuţescu de la ora 15.00.

  •   ,,Tema reşedinţei de artă, ,,Faţă în faţă”, porneşte de la transformările profunde ale satului transilvănean, care au condus la reconfigurarea identităţilor individuale şi a comunităţilor vechi şi noi”, declară Elisabeth Ochsenfeld, curatorul rezidenţei.

  ,,Deloc întâmplător, expoziţia organizată la finalul reşedinţei are loc în biserica fortificată din Cincşor, simbol al identităţii unei comunităţi astăzi aproape dispărute, al protecţiei şi siguranţei împotriva ameninţărilor exterioare, care se află el însuşi într-o schimbare de paradigmă, în căutarea unui nou rost, în urma pierderii funcţiei cultice” explică preşedinta Asociaţiei Contrafort Pro Kleinschenk/Cincor,  Carmen Schuster.

Asociaţia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincşor este un ONG înfiinţat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică Fortificată din satul Cincşor şi comunitatea locală de aici. Împreună cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincşor a reuşit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii între anii 2011-2013. În anii 2014-2015, în colaborare cu partenerii săi instituţionali, Asociaţia Moritics şi WWF Romania, asociaţia a reuşit să atragă finanţări suplimentare (prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român sau de la sponsori precum Telekom) pentru restaurarea parţială a fortificaţiei bisericii şi deschiderea unui centru turistic de importanţă zonală în incinta fortificaţiei.  Biserica evanghelică fortificată din Cincşor este cea mai bine şi complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgăraşului şi una dintre cele mai pitoreşti din toată Transilvania. (M.F.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here