Tradiţionalul festival  de umor de la Făgăraş  ,,Ceapa de Aur” , ajuns la ediţia nr. XXI, s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, 26 şi 27 septembrie 2019 la casa de cultură din municipiu.   ,,Prima parte, care este dedicată copiilor și tinerilor, a avut loc joi, 26 septembrie, iar vineri au fost prezenţi la Făgăraş  artiștii consacrați. Ca prezentator l-am avut pe vestitul ,,Rabă“ de la Cluj. Evenimentul a adunat  și în acest an artiști de marcă, cunoscuți pe plan național“ a spus Florin Alexandru, iniţiatorul festivalului de umor.

  • ,,Sunt onorată că am fost aleasă în acest an să prezint prima parte a festivalului, și anume cea dedicată celor tineri, și mă bucur că vom lansa copii foarte talentați din Țara Făgărașului, elevi de la Școala Cincu coordonați de Constantin Șodolescu, Școala Gimnazială Hîrseni, pregătiți de profesoara Laura Moraru, precum și  viitorii actori din trupa ,,Thalia“ și trupa ,,Evadart“ a Fundației Culturale ,,Negru Vodă“ coordonată de Codrina Anghel. Toți acești copii sunt minunați,  talentați, și sunt cei care ne dau speranța că, la Făgăraș, cultura nu va muri“ a spus profesoara și actrița Zsuzsa Dull, prezentatoarea primei părți a festivalului.
  •    Festivalul ,,Ceapa de aur“ se prezintă și anul acesta cu un program variat, având invitați din toate regiunile istorice și tradiționale ale țării“ a spus Ionuț Sas, coordonatorul trupei de copii și tineri ,,Thalia“.
  •   ,,Prestația tinerilor actori a fost foarte bună, se vede mâna profesorilor îndrumători, mai ales a regizorului bine-cunoscutei trupe ,,Thalia“, demonstrând interpretare și texte bune. O notă în plus am acordat-o tinerilor artiști Aura Tărnăuceanu de la ,,Thalia“, Sebastian Stan de la trupa ,,Evadart“ și micuței Maria Iosep din Bucovina, o adevărată revelație a ediției din acest an, care este deja consacrată în plan național și are foarte multe premii câștigate“ a spus Constantin Tiron.

 

Trupa de copii Sirinx a cântat în deschidere

Festivalul a început cu un moment muzical oferit de trupa de copii ,,Sirinx“ coordonată de Titi Cârstea. ,,Trupa cuprinde aproximativ 50 de copii din Țara Făgărașului. Avem copii din Făgăraș, Breaza, Viștea, Ucea, Arpaș din clasele I-VIII. Copiii au participat la numeroase festivaluri din țară și zonale. Grupul de copii ,,Sirinx“ interpretează atât muzică ușoară cât și populară. Pentru evenimentul de astăzi am pregătit două piese: ,,Hei tramvai“ de la Phoenix și ,,Pepita“ de la Bosquito. De fiecare dată Florin Alexandru ne cheamă, pentru că el vrea să promoveze și tinere talente locale“ a spus profesorul Titi Cârstea.   Evenimentul a continuat cu un moment de dans al trupei  de copii de la Școala Gimnazială Hărseni. A urmat  grupul ,,Cortina“ din Drobeta Turnu Severin, Cosmin Ignat de la Zalău, grupul ,,Cavalerii Râsului“ din Drobeta Turnu Severin, Stan Ion din Mărăcineni, jud. Argeș, celebrii ,,Nănașii“ din Jibou, Radu Vereș și Cristi Drăcea, grupul ,,Biss“ din Sibiu, maestrul Constantin Tiron, grupul ,,Bum“ din Cluj Napoca din care face parte și celebrul ,,Rabă“, cunoscutul umorist Cristian Manolescu din București, grupul ,,Experiment 77“ din Făgăraș format din Constantin Moldovan, Radu Bîzu și Florin Alexandru.

Ropote de aplauze pentru trupa ,,Fără zahăr” din Dorohoi

Vineri, 27 septembrie a.c., a fost a doua zi a festivalului când pe scena casei de cultură au evoluat artişti consacraţi şi trupe de umor din toată ţara.  La finalul zilei au fost decernate premiile, iar  după 22.00, s-a tras cortina  în ropotele de aplauze smulse de trupa ,,Fără zahăr“ din Dorohoi.

Cornel Udrea: ,,Un act de cultură care induce normalitatea“

,,Este un act de cultură care induce normalitatea într-o lume infestată de morbul politicii, de luptele partizane care sunt departe de cultură sau de intenție de cultură. Nu poți cere umor unor asemenea oameni care nu iubesc arta, să pună pușca jos și să facă un armistițiu cu inteligența zâmbitoare și cu zâmbetul inteligent. Strădaniile lui Florin Alexandru rodesc acum, pentru că, acest om, cu o frumoasă încăpățânare, a optat pentru o idee atât de generoasă, oferind și prin aceasta o identitate culturală Făgărașului. Au venit în competiție formații și interpreți din geografia mare a țării, cu dorința de a oferi publicului din Făgăraș gesturi ludice și scenice de mare calitate. Dacă ar fi să definim acest festival, unde întâlnim și grafică satirică aparținând lui Criv Vecerdea, la care se adaugă lansările de carte, conferind acestui festival acea ținută intelectuală ce exclude vulgaritatea, minima rezistență culturală. Voi reveni aici, la Făgăraș, oricând, pentru că, aici, Cetatea își regăsește verticala certitudine“ a spus scriitorul și artistul Cornel Udrea, cel care a fost și președintele juriului.

Cristi Drăcea: ,,Este un festival minunat“

,,Este un festival minunat, reușit, printre cele mai mari din țară, unde venim cu drag la Florin Alexandru, prietenul nostru, șeful trupei ,,Experiment 77“ și organizatorul acestui eveniment. Intrăm cu două momente umoristice, unul pe grup, intitulat ,,Cetățeanul de onoare“ și unul individual numit ,,Moș Crăciun și hoțul“, text scris chiar de Florin Alexandru. La Făgăraș am găsit un public cald, cum rar mai găsești în țară“ a spus Cristi Drăcea.

Claudiu Racz (Rabă): ,,Am găsit un public cald la Făgăraş”

Festivalul de anul acesta s-a bucurat de prezența cunoscutului artist clujean Claudiu Racz, nimeni altul decât celebrul ,,Rabă“, care ne-a ținut odinioară cu ochii lipiți de micile ecrane în fiecare sâmbătă. El a fost prezentatorul acestei ediţii. ,,Am fost aici la mai multe ediții, doar anul trecut am lipsit. Am venit la Făgăraș de vreo trei ori până acum. Mi se pare o chestie foarte bună că se continuă acest lucru bun în țara asta, pentru că orice festival de acest gen este un val de cultură de care se bucură tineretul, care nu a ajuns să pună mâna pe cărțile de citit, așa cum făceam noi, ceea ce e foarte grav. La aceste evenimente se face o socializare de un alt nivel, nu ca pe facebook. Este o apropiere între oameni pentru că, în această perioadă, lumea se confruntă cu lipsa de comunicare verbală directă. Îmi doresc din toată inima ca aceste festivaluri să continue și să atragă cât mai mulţi participanți în calitate de artiști și câți mai mulți spectatori, atât la Făgăraș cât și în celelalte centre culturale ale țării. Până acum am găsit un public cald, cu sete de cultură și râs, care s-a încărcat de fiecare dată pozitiv. Făgărășenii primesc cu multă căldură artiștii și îi auzeam în ceilalți ani cum comentau poantele când ieșeau de la spectacol. Consider că acesta este un plus de cultură, care i-a adus noii generații  diferite tipuri de interpretare și o altă latură a vieții, într-o lume care devine din ce în ce mai gri“ a spus Claudiu Racz.

Radu Marini: ,,Viața merită zâmbită“

,,Ca o chintesență, eu mă bazez pe moto-ul  ,,Viața merită zâmbită“. Sunt un vechi prieten al Făgărașului și mă aflu aici în calitate de expozant cu foto-pamfletăriile dedicate ,,centenarului“. Cea de-a 21-a expoziție a mea se numește sugestiv ,,Ocololiți“ și tratez în cheie Pamflet. Aici sunt și în ipostaza de a lansa o carte intitulată sugestiv ,,Altceva  aveți?“ și ,,Umor de doi bani“ în care este vorba de umorul vizual“ a spus scriitorul și artistul Radu Marini.

Constantin Moldovan: ,,Am pus bazele acestui festival din 1990“

,,Am pus bazele acestui festival încă din anul 1990, iar Florin Alexandru este principalul inițiator. Împreună cu el sunt unul dintre cei mai vechi membri care a fondat trupa făgărășeană de umor ,,Experiment 77“ și ducem mai departe această tradiție pentru făgărășeni. Cu timpul, ne-am făcut prieteni printre artiștii din toată țara,  iar acum festivalul ,,Ceapa de Aur“ se numără printre cele mai importante festivaluri de acest gen din țară. Și la această   ediție au venit prieteni din întreaga țară, este un moment minunat“ a spus făgărășeanul Constantin Moldovan, unul dintre veteranii trupei ,,Experiment 77“.

 Marele Premiu la concursul dedicat celor tineri, Maria Iosep

Maria Iosep din comuna Vama- Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, descoperită de maestrul Constantin Tiron, a fost una dintre revelațiile festivalului. ,,Sunt în clasa a III-a și am 10 ani. Am prezentat la acest festival un monolog, un fragment din ,,Ursul păcălit de vulpe“ de Ion Creangă. Îmi place teatrul în general, particip la cursuri de dansuri, fac canto și cânt muzică populară. Pentru a fi un artist adevărat trebuie să știu să cânt, să dansez și să interpretez“ a spus micuța artistă. ,,Maria este un fan al regretatei actrițe Stela Popescu. Acum trei ani, când ea se afla în clasa I, am mers la Câmpulung Moldovenesc, unde a văzut-o maestrul Constantin Tiron, care i-a spus că are un talent nativ, pe care poate lucra. La orice text apelăm la sfaturile dânsului. Facem un rezumat pe care îl adaptăm pentru fiecare festival. Maria a luat premiul  I la festivalul ,,Grigore Vasiliu Birlic“ de la Fălticeni doi ani la rând, Marele Premiu la festivalul ,,Creangă la el acasă“ de la Târgu Neamț, premiul ,,Constantin Tănase“ de la Vaslui, premiul ,,Juventutem“ la festivalul de la Bistrița. Mihaela Iosep, educatoarea ei, și maestrul Constantin Tiron se ocupă de pregătirea Mariei. Am fost plecați în Italia, dar Maria nu s-a acomodat acolo, și a trebuit să mă întorc cu ea acasă. La Torino, am descoperit un centru de cultură românească care se numește ,,Centrul de cultură și tradiție românească italo-român”, unde directoare este Elisabeta Ceoată. Acolo, ea a încercat să mențină tradițiile și s-a înfrățit cu ,,Clubul copiilor Rădăuți“ condus de directorul Dumitru Pomohaci“ a spus Niculina Iosep, mama Mariei.

Lansări de carte

La acest festival  au fost organizate şi lansări de carte.  Radu Marini a lansat cele două cărți ale sale:  ,,Altceva aveți?“ și ,,Umor de doi bani“,  iar maestrul Cornel Udrea și-a lansat cartea ,,Ciocoii vechi. Și noi? Pamfletarium“. Florin Alexandru a venit cu o nouă carte deumor, cu un titlu sugestiv:  ,,Țațo, ce mai face Schopenhauer?”  Foarte mulți făgărășeni s-au arătat doritori să achiziționeze cărțile și să obțină autografe de la autori.

 

Gala laureaților a încheiat evenimentul

Cea de-a XXI-a ediție a festivalului ,,Ceapa de aur“ s-a încheiat cu Gala Laureaților, moment în care atât tinerii artiști cât și seniorii au obținut diplome și premii pentru prestația lor. Din juriu, alături de Cornel Udrea care a fost președinte, au mai făcut parte Marian Rățulescu, Călin Dumitru și Florin Alexandru.  (Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here