Căminul cultural de la Sebeş a necesitat pentru edificare cam cât a avut nevoie Meşterul Manole pentru mănăstirea de la Curtea de Argeş. Deşi la Sebeş nu se dărâma noaptea ce se construia ziua, construcţia a avut nevoie de 10 ani pentru a se înălţa spre cer, dominând satul.  Este o  clădire impunătoare, cu etaje, cu multe geamuri, cu amprentă la sol de sute de metri pătraţi, dar  la marginea satului Sebeş.   Sătenii par încântaţi de căminul cultural unde vor face parastasuri, dar spun şoptit că putea fi o clădire mai mică în ton cu mărimea satului lor. În schimb  primarul  declară că se bucură că în sfârşit investiţia poate fi inaugurată în acest an. ,,Proiectul căminului cultural din satul  Sebeş l-am moştenit.  Finanțarea pentru construirea căminului am obținut-o în 2014 prin Programul Național de Dezvoltare Locală I, iar în 2015 am început construcția. Valoarea investiției a fost de 2.300.000 lei. Lucrarea a fost finalizată. În acest an vom inaugura căminul de la Sebeş” a  spus Mihai Olteanu, primarul comunei Hârseni.

Un deceniu pentru o clădire

Căminul cultural a fost un proiect demarat prin 2008 de fostul primar al comunei Andrei Comaniciu, dar pus în practică abia în 2011. A costat 2,5 milioane de lei, bani alocaţi de la bugetul local. Pe lângă povestea fondurilor ajunse la investiţie cu ţârâita, mai există şi o altă poveste, a firmei care a câştigat licitaţia pentru executarea lucrărilor şi care prin 2014 a intrat în insolvenţă. Duplex SA a continuat lucrările, în limita fondurilor primite de la beneficiar, Primăria Hârseni.  ,,Proiectul este grandios,  amprenta la sol este de 400 mp, are două etaje, fiecare cu o suprafaţă de 160 mp. În faţă avem sala de festivităţi, iar la clădirea principală avem demisol unde vor fi amenajate magazii, wc-uri şi camera centralei termice pe gaz. Parterul va fi tot o bucătărie, la etajul I este amplasată sala de consiliu, iar la etajul II se vor amenaja camere de locuit. Sus, peste sala de festivităţi am pus gresie, este un fel de terasă, iar pe clădire este placă din ciment” a declarat Lucian Niţulescu, şef de echipă la  şantierul de la Sebeş.  Edilul comunei spune că este un proiect frumos cu o  sală de spectacole  în formã de semicerc, iar deasupra ei va fi amenajată o terasã. Dotãrile necesare vor fi achizitionate din bani de la bugetul local. Deja am cumpãrat scaunele pentru sala de spectacole” a spus primarul Mihai Olteanu.

Refugiul antiatomic

Ce nu ştiu sătenii însă despre semeaţa clădire din Sebeş,  este  refugiul antiatomic de la subsolul imobilului. Tot primarul Olteanu  spune că   subsolul căminului cultural este un  refugiu antiatomic. ,,Mai trebuie să montăm uşile blindate de la refugiul antiatomic şi totul este gata pentru inaugurare” a explicat primarul. Inaugurarea este programată până la sfârşitul acestui an, aşa cum promite primarul Mihai Olteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here