Într-un fel îţi duci traiul cu un salariu minim pe economie sau cu o pensie minimă, dar trăieşti decent dacă beneficiezi măcar de  venitul mediu lunar. Cei mai mulţi români  intră în categoria persoanelor sărace deşi au un loc de muncă. Aşa cum arată  cel mai recent sondaj, peste un sfert dintre angajaţi  recunosc că nu le ajung banii din salariu de la o lună la alta şi, prin urmare, nu doar că nu reuşesc să economisească nimic, ba chiar trebuie să se împrumute mai mereu de la familie sau prieteni până la următorul salariu pentru a se putea descurca.  Acelaşi sondaj arată că  27% dintre respondenţi se găsesc şi ei deseori în situaţia de a nu mai avea bani până la salariu şi de a împrumuta, iar  alţii, 26%,  uneori se împrumută de la o leafă la alta.  Au fost luate în discuţie  persoanele care câştigă mai puţin de 2.500 de lei pe lună net. Potrivit unei statistici europene,  cei mai bogaţi 20% dintre români au venituri de 7 ori mai mari decât cei mai săraci. Un decalaj mai mare decât acesta se  în  Bulgaria, cu o rată de 8,2 şi Lituania, cu 7,1. Românii îşi cheltuie veniturile lunare  în principal pe datorii,urmând medicamentele, utilităţile şi alimentele, iar dacă le mai rămân bani din leafă sau pensie se încumetă să-şi cumpere haine sau să facă repaaţii la locuinţe. Trei din zece respondenţiii ultimului sondaj de opinie  spun că peste 45% din salariul lunar se duce, în mod obişnuit, pe datorii, iar restul pentru coşul zilnic.    Aproape jumătate dintre respondenţi nu pun niciun leu deoparte, o treime economiseşte sub 10% din ceea ce câştigă lunar şi numai 11% dintre respondenţi spun că reuşesc să economisească ceva mai mult, de până la un sfert din salariu. Pentru a se încadra în banii pe care îi câştigă lunar, românii taie cel mai mult din bugetul de călătorii (64% dintre respondenţi), de haine (57,6% dintre respondenţi), din cel de relaxare la teatru, film, concerte etc. (47,8% dintre respondenţi), iar 47% dintre respondenţi reduc mesele luate în oraş.

Mulţi români rămân fără bani   înainte de salariu. Conform ING: România 69%, Turcia 58%, Austria 55%, Italia 54%, Germania 43%, Polonia 42%, Luxemburg 36%.  Astfel că recurg la împrumuturi de la rude. Confon ING: România – 42%,
Turcia – 31%, Marea Britantie – 24%, Polonia – 22%, Franţa – 11%, Luxemburg – 8%. Nici făgărăşenii nu stau mai bine la acest capitol. Cei care au un venit de până la  2500 lei lunar,  reuşesc să plătească datoriile, utilităţile şi să se hrănească,  dar nu reuşesc să facă economii de la o lună la alta. În cazul în care au cheltuieli neprevăzute,  ei  recurg la împrumuturi.  Majoritatea făgărăşenilor care au venituri de până la 2000 lei net nu-şi permit să meargă în concedii, să  mănânce la restaurant sau să  călătorească. De ajutor le  sunt părinţii sau bunicii care îi aprovizionează cu produse de la ţară. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii despre acest subiect, iar opiniile lor sunt redate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.
 

Iulia Popa, 43 ani, Victoria

  • ,,Am un venit lunar de 1.250 lei şi aproape lunar mă împrumut de la părinţi. După data de 20  rămân fără bani, până primesc salariul trebuie să mă împrumut. Este foarte greu, salariile sunt mici, consumurile în lunile de iarnă sunt mari, iar mâncarea este  scumpă”.

Gaboş Jozzsef, 77 ani, Făgăraş

  • ,,Nu am obiceiul să mă împrumut, venitul pe care îl am îmi ajunge de la o lună la alta.  Am o pensie de 2.050 lei pe lună, după 55 de ani de activitate la TRCL, firma de construcţii care a construit aproape toate blocurile din Făgăraş. După ce am ieşit la pensie, am mai lucrat 18 ani în domeniul urbanism pe baza unor contracte de prestări servicii. În perioada respectivă am reuşit să strâng nişte  bani. În urmă cu câteva luni am fost bolnav, iar medicii mi-au recomandat tratament cu acupunctură. Timp de 4 luni am făcut naveta la Braşov pentru  acest tratament.  În perioada respectivă am cheltuit  jumătate din pensie, 1.000 de lei erau  şedinţele de acupunctură”.

V.B., 69 ani, Făgăraş

  • ,,Nu ne putem plânge, pensia ne ajunge de la o lună la alta, deşi cheltuim lunar o sumă substanţială pe medicamente. Pot să spun că îmi cumpăr puţin din  sănătatea pe care am pierdut-o din cauza fostului primar şi viceprimar. În 2010 aceştia au venit cu o măsură de reorganizare a aparatului administrativ lucru care a afectat mai mulţi oameni cu studii superioare în domeniu. Şi fiul meu a fost afectat de această decizie. În perioada respectivă m-am îmbolnăvit şi eu şi soţul meu. Pe medicamente lunar cheltuim mulţi bani, deşi acestea sunt compensare. Doar pentru un fel de medicament  compensat plătesc  lunar 210 lei”.

Adriana M., 62 ani, Făgăraş

  • ,,Am o pensie de 2.493 lei şi mă descurc de la o lună la alta. Locuiesc singură, iar cheltuielile nu sunt mari. În 2017 am ieşit la pensie şi până atunci  am făcut multe  credite bancare şi am plătit lună de lună rate şi dobânzi. Fără datorii nu puteam face nimic, însă de când am ieşit la pensie mi-am propus să nu mai  fac împrumuturi”.

Maria Pantilimon, 50 ani, Jibert

  • ,,De la o lună la alta mă împrumut de la mama pentru că salariul nu îmi ajunge. Sunt asistent persoanal al  mamei, iar venitul lunar este de 1.200 lei. Mama are o pensie mai mică, dar reuşeşte să facă economii. De câte ori am nevoie, apelez la mama şi mă ajută. De la bancă nu am curaj să mă împrumut pentru că pe lângă rată se plăteşte  dobândă”.

Monika Fofeldea, 23 ani, Făgăraş

  • ,,Nu este cazul să ne împrumutăm, avem un venit bun şi lunar reuşim să economisim o sumă de bani. Suntem  norocoşi pentru că bunicii locuiesc la ţară şi ne ajută. Aceştia ne trimit legume, fructe, carne, ouă şi cartofi”.

Cristina Miclăuş, 29 ani, Făgăraş

  • ,,Anul trecut am făcut un împrumut de 30.000 lei la bancă şi ne-am cumpărat un apartament în Făgăraş. Rata lunară este de 650 lei pe o perioadă de 5 ani.  Deşi avem o rată destul de mare, încă nu am avut nevoie să ne împrumutăm”.

Nicolae Mailat, 63 ani, Făgăraş

  • ,,Am o pensie de 2.300 lei pe lună şi mă descurc la limită. Lunile de iarnă sunt mai grele pentru că facturile sunt mari şi uneori pensia nu îmi ajunge  de la o lună la alta.  Nu de mult, am făcut un împrumut la bancă şi mi-am cumpărat o maşină. Rata lunară este de 400 lei pentru următorii  doi ani.  În această perioadă trebuie să fiu atent la cheltuieli să nu apelez la rude”.

Gabriela Bogdan, 53 ani, Făgăraş

  • ,,De regulă, salariile ne  ajung de la o lună la alta.  În urmă cu câteva luni am trecut printr-o perioadă grea, am avut probleme de sănătate şi am suferit o intervenţie chirurgicală costisitoare. Din acest motiv am făcut un împrumut la bancă să pot acoperi costurile operaţiei. De  regulă nu ne împrumutăm, dar în acest caz nu am avut de face”.

Angela P., 62 ani, Viştea de Jos

  • ,,Pensia ne ajunge de la o lună la alta, locuim la ţară şi avem grădină, păsări, porci. Doar în cazul în care am făcut lucrări prin casă sau prin curte atunci am făcut un împrumut la CAR”.

Dorina V., 65 ani, Făgăraş

  • ,,Am o pensie de peste 2.000 lei şi pot să spun că trăiesc decent. Pensia îmi ajunge de la o lună la alta dacă nu apar cheltuieli neprevăzute. Când plec în concediu sau dacă execut unele lucrări la casă, fac  împrumut la bancă. Nu mă rog de nimeni, îmi fac un calcul şi lună de lună îmi plătesc rata”.

,,Aborşoaie Artemiza, 64 ani,  Victoria

  • ,,Venitul lunar al familiei este de peste 3.000 lei. Pensiile  ne ajung la limită de la  o lună la alta, dar de regulă  urmărim  ofertele din supermarket-uri. Suntem bolnavi  şi lună de lună  cheltuim mulţi bani pe medicamente. Până în prezent nu a fost cazul să ne împrumutăm”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here