•   Blocul nr. 44 de pe strada Oltului din Victoria şi clădirea fostei fabrici de lapte din Făgăraş sunt ruşinea zonei
  •  

    Dacă la Victoria proprietarul a fost somat de primărie, la Făgăraş proprietarul n-a fost deranjat de Municipalitate

Clădirile de pe strada Negoiu din Făgăraş şi de pe Oltului din Victoria te trimit cu gândul în timpul războiului. Îşi creează teamă doar privindu-le. Ziduri prăbuşite, moloz, şobolani, mizerie, un real pericol pentru locatarii din vecinătatea lor. Dacă   clădirea fostei fabrici de lapte din Făgăraş  este o ruină, clădirea din Victoria, fost bloc de nefamilişti, mai are zidurile în picioare, dar fără geamuri sau uşi şi multă mizerie. Sunt gropile de gunoi ale zonelor în care se află.  Proprietarii acestor clădiri pot fi obligaţi prin lege să-şi  îngrijească  proprietăţile, dar pentru acest lucru conducerea localităţilor trebuie să se implice.

Fosta fabrică de lapte din Făgăraş, o ruină

Era o clădire impozantă în urmă cu aproape 25 de ani. Pe poarta fabricii mai plecau maşini încărcate cu produsele preparate din laptele colectat din Ţara Făgăraşului.  Odată desfiinţată secţia acestei intreprinderi din Făgăraş, totul s-a ruinat. Şi ruinat este totul şi în ziua de astăzi. În Primăria Făgăraş există o comisie care se ocupă de starea clădirilor abandonate de pe raza municipiului. Pe masa acestei comisii sunt zeci de imobile, dar niciun proprietar n-a fost obligat să-şi respecte obligaţiile legale ce-i revin pentru proprietatea deţinută. Printre proprietarii rău-intenţionaţi este chiar şi Primăria Făgăraş, care şi-a abandonat unele proprietăţi.  Conform Serviciului Taxe şi  impozite,  sancţiunile prevăzute pentru astfel de proprietari este un impozit majorat cu 500%. Dar neaplicată această sancţiune, clădirea fostei fabrici de lapte din Făgăraş domină zona prin ruina ce a ajuns.

Imobil abandonat de proprietar la Victoria

Blocul nr. 44 de pe strada Oltului din oraşul Victoria a fost subiect de discuţii în plenul şedinţei ordinare de la sfârşitul lunii septembrie a.c., când aleşii locali au cerut Executivului să ia măsurile necesare pentru starea jalnică în care a ajuns blocul. Acest imobil  arată ca după bombardament, nu mai are geamuri şi uşi, tencuiala a căzut până la cărămidă, iar zidurile sunt negre de la fum. Blocul este un adevărat focar de infecţie şi din cauza şobolanilor care şi-au făcut  aici cuiburi.

 

Impozite mai mari pentru clădirile neîngrijite

,,Legislaţia ne permite să stabilim impozite mai mari pentru proprietarii care nu îşi întreţin clădirile. În viitor, vom dubla sau tripla  impozitele” a spus primarul Gheorghe Cristian. La începutul lunii septembrie a.c., Primăria Victoria a solicitat proprietarului ca până la data de 30 septembrie 2019 să facă curat în imobil. ,,Vă aducem la cunoştinţă că imobilul pe care îl deţineţi  în oraşul Victoria pe strada Oltului, nr. 44,  a ajuns într-o stare deplorabilă devenind un focar de infecţie şi un real pericol pentru siguranţa cetăţenilor. Ca urmare la cele menţionate mai sus vă punem în vedere ca până la data de 30 septembrie 2019 să faceţi curat în zonă, în caz contrar vom sesiza Direcţia de Sănătate Publică Braşov pentru a soluţiona problema” se arată în adresei nr. 13.535 din data de 11 septembrie 2019, semnată de primarul Gheorghe Cristian. Deşi a fost înştiinţat de situaţia imobilului, proprietarul nu a ajuns la Victoria. La Biroul de taxe şi impozite locale  proprietarul blocului nr. 44 de pe strada Oltului a înregistrat o datorie de 1.482 lei.

Istoricul imobilului

Blocul nr. 44 de pe strada Oltului a fost achiziţionat în luna mai 2018, iar noul proprietar este Ciprian Fazacş din Oradea. Acesta a cumpărat blocul cu 20.000 euro şi a promis că-l  va  reabilita  cu fonduri guvernamentale prin programul Start-Up naţional 2018. Proprietarul se lăuda că la parterul imobilului va amenaja 24 de spaţii pentru prestări servicii ce vor fi închiriate. Imobilul nr. 44 de pe strada Oltului nu a mai fost locuit de peste 11 ani şi aparţinea firmei de construcţii Brafcov SA din Braşov care a intrat în faliment. Acesta a fost preluat de SC Concefa SA Sibiu, dar şi această firmă a intrat în insolvenţă. Astfel clădirea a fost lăsată în paragină.  A ajuns apoi  pe mâna unei firme de insolvenţă din Cluj care a scos blocul la vânzare. În prima fază preţul cerut a fost de  208.000 euro şi în final a fost vândut cu 20.000 euro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here