•  Filmul regizorului Toma Enache va fi prezentat la Casa de cultură din Arpaşul de Jos miercuri, 6 noiembrie 2019, ora 17.00
  •  Organizatorul evenimentului cultural este ziarul ,,Monitorul de Făgăraş”

Filmul ,,Între Chin şi Amin”  al regizorului Toma Enache  va fi prezentat şi în Ţara Făgăraşului în cadrul periplului organizat la nivel naţional după lansarea oficială de la Bucureşti din data de 1 octombrie a.c.  În Ţara Făgăraşului este organizată o premieră de gală, aşa cum o numeşte regizorul Toma Enache, la 6 noiembrie 2019, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură din Arpaşul de Jos.  Este un ambient modern, peste nivelul multor case de cultură din oraşe sau municipii, dar autentic, în satul făgărăşean în care suferinţele luptătorilor anticomunişti au culminat cu represiuni aspre şi moarte.  Pe covorul roşu de la Casa de Cultură din Arpaşul de Jos vor călca regizorul Toma Enache şi mare parte din actorii filmului dintre  care amintim pe  Constantin Cotimanis, Kira Hagi, Vali V. Popescu,  Ciprian Necula, Ioachim Ciobanu, Bogdan Sălceanu, etc. Evenimentul este organizat de ziarul Monitorul de Făgăraş şi poate fi catalogat ca fiind cel mai important eveniment cultural din Ţara Făgăraşului din anul 2019.  ,,Este o mare surpriză pentru mine să particip împreună cu actorii din distribuţia filmului la o premieră de gală într-un sat din Ţara Făgăraşului. Vom fi aproape de acei oameni care au suferit în acei ani, atât cât mai sunt, vom afla poveştile lor, îi vom asculta cu drag. Este cea mai aşteptată premieră de noi, cei care am adus acest film în faţa publicului. Constantin Cotimanis şi-a rezervat deja ziua pentru Ţara Făgăraşului pentru că şi-a anunţat participarea în doar trei localităţi, Cluj, Constanţa şi Ţara Făgăraşului. Întâlnirea cu această zonă va fi emoţionanţă” a spus regizorul Toma Enache.

Făgărăşeni chinuiţi de călăul Ţurcanu

Filmul artistic  ,,Între Chin şi Amin” prezintă  iadul din închisoarea Piteşti, acolo unde deţinuţii politici au fost supuşi demascărilor prin cele mai cumplite metode de tortură fizică, psihică şi spirituală.  Au trecut prin ,,Experimentul Piteşti” şi luptători anticomunişti din Ţara Făgăraşului.  Virgil Radeş din Berivoi a ajuns în închisoarea Piteşti pe la sfârşitul fenomenului de dezumanizare, dar a supravieţuit.  N-a suportat să relateze  prea multe despre ororile suportate în acest penitenciar, dar a menţionat că  au fost cumplite, la fel ca în toate închisorile şi lagărele de muncă.   A fost condamnat la 15 ani de muncă silnică în 16 iulie 1951,  după ce a scăpat cu viaţă din confruntarea directă cu Securitatea în casa învăţătorului Ioan Pridon din Părău, când Marcel Cornea a fost împuşcat mortal. După Piteşti a suportat regimul dur din Aiud şi Gherla. Călăul Ţurcanu l-a chinuit şi pe Ioan Roşca din Mândra, dar în timpul reeducării de la  Gherla. ,,Într-o seară a intrat Ţurcanu  în camera noastră. Avea un ceas la mână şi ţigări. Era un tip de 1,78 , bine făcut şi o faţă ca sculptată, hotărât şi dur. Ne-a zis şi eu sunt condamnat la 7 ani, fac reeducare, sunteţi bandiţi.Şi a început…” a relatat Ioan Roşca, 8 ani de închisoare. Petru Săbăduş a suportat demascările lui Ţurcanu, iar în 1953 a fost ucis la Gherla condusă de torţionarul Goiciu. Şi Ioan Mogoş şi Nicolae Mazilu din Toderiţa au trecut prin închisoarea Piteşti, dar înainte de experimentul demascărilor orchestrate de călăul Ţurcanu.

,,Este o onoare pentru Comuna Arpaş”

Primarul comunei Arpaş, Constantin Văcariu, este mândru că la Arpaşul de Jos se va organiza un eveniment cultural de o aşa amploare. ,,Chiar m-am gândit când am auzit despre acest film istoric că ar fi o mândrie pentru comună  să facem o prezentare a lui în faţa satului.  Casa de Cultură din Arpaşul de Jos este o investiţie nouă prin care vrem să  punem comuna pe harta culturală. Mulţumesc redacţiei Monitorul de Făgăraş că a ales să organizeze premiera de gală la Arpaşul de Jos” a spus primarul Constantin Văcariu.

Expoziţie inedită

Evenimentul organizat de Monitorul de Făgăraş este susţinut de mai mulţi parteneri locali sau de la nivel naţional, care susţin promovarea istoriei României. ,,Este un eveniment care trebuie organizat în Ţara Făgăraşului, acolo unde represiunea comunistă a atins cel mai înalt nivel. Generaţiile de azi trebuie să cunoască această parte a istoriei locului şi să o transmită mai departe. Mulţumesc ziarului Monitorul de Făgăraş că se implică în astfel de acţiuni, iar noi sprijinim cu tot ce este necesar” a spus Teodora Ţarog, directorul general de la firma Dedienne Roumanie.  Intrarea la premiera de gală se va face pe bază de invitaţii care pot fi procurate de la redacţia Monitorul de Făgăraş. Participanţii vor avea prilejul să afle multe detalii despre Rezistenţa Anticomunistă din Ţara Făgăraşului şi din expoziţia organizată  cu acest prilej de Lucia BAKI, directorul ziarului Monitorul de Făgăraş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here