dav

 

 

CL Beclean  s-a întrunit în data de 30 septembrie a.c., începând cu ora 15.00, la căminul cultural din satul Hurez. Aşa cum arăta ordinea de zi a şedinţei ordinare, se anunţa o întâlnire presărată cu  incidente şi  discuţii aprinse între aleşii locali. Ca de fiecare dată, şi acest plen a fost dominat de disputele politice susţinute de reprezentanţii unor partide politice prezente în Legislativul de la Beclean.  Proiectul de hotărâte care a dat frâu liber scandalului a fost  cel legat de modernizarea iluminatului public din satele comunei. Era pentru a doua oară când acest subiect s-a aflat în dezbaterea aleşilor locali. De data aceasta însă  în sala căminului cultural de la Hurez au fost prezenţi şi hurezenii care s-au declarat interesaţi de problemele comunei.   Ordinea de zi a avut 7 proiecte de hotărâre, dar şi un punct ,,Diverse”. După modul în care a decurs  votul, trei dintre proiecte au fost retrase de pe ordinea de zi, cele referitoare la drumuri şi la buget.

Modernizarea iluminatului public respins de consilierii locali

Modernizarea  iluminatului public din satelre comunei  Beclean a aprins  din nou  spiritele în  Legislativ.    Investiţia în valoare de 519.314,95 lei  a fost agreată doar de patru consilieri locali (PNL), în timp ce şapte s-au abţinut de la vot.   Asta în condiţiile în care cetăţenii prezenţi la şedinţa desfăşurată la Hurez au susţinut că investiţia este necesară şi trebuie realizată. ,,Am adus din nou în dezbatere acest  proiect de hotărâre în urma discuţiilor noastre legate de  iluminatul public. Am luat ca exemplu de bună practică investiţiile din alte comune făgărăşene. Am realizat studiul de oportunitate, s-au făcut calcule, se poate extinde reţeaua cu un km  de la Beclean la Hurez, în zona Cotoare.  După cum ştiţi, am depus acest proiect pentru finanţare  la   Ministerul Dezvoltării Rurale la Programul de Dezvoltare  Locală, PNDL II, dar nu s-a aprobat finanţarea.  Am încercat să accesăm  fonduri europene, dar pentru astfel de  investiţii nu au fost deschise linii de finanţare. Având în vedere proiectele colegilor din Ţara Făgăraşului care folosesc bugetul local pentru finanţarea acestui gen de  investiţie, am ajuns şi noi la această soluţie care este viabilă şi care înseamnă înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat şi  extinderea reţelei. Vom   plăti de la bugetul local timp de 4 ani, suma de 10.500 lei pe lună şi vom avea un lucru bine făcut.  Mai mult, ştim cu toţii că am avut evenimente neplăcute pe DN 1, când au murit oameni pentru că nu a fost lumină suficientă” a explicat  din nou primarul Claudiu Motrescu. Opoziţia din CL Beclean prin vocea lui Cosmin Leancu, şi-a justificat la rându-i punctul de vedere, acela de a se împotrivi  finanţării investiţiei din bugetul local, cerând Executivului să găsească surse de finanţare.  Valentin Deceanu, alt consilier local, a contestat modul ales pentru finanţare .  ,,Vă rog să vă gândiţi bine,  această investiţie este utilă pentru comună. În prezent achităm lunar către Electrica facturi de 4.000 – 6.000 lei la care se mai adaugă şi mentenanţa. Dacă vom face această  investiţie valoarea facturilor va scădeala jumătate” a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean. Cosmin Leancu a cerut, pe un ton ironic însă, ca diferenţa dintre costurile din prezent şi oferta firmei care vrea să realizeze investiţia de la Beclean să fie suportată de acea firmă. Un localnic  supărat pe atitudinea consilierilor locali le-a replicat: ,,De ce ne-aţi chemat aici?  Există bani la buget pentru această investiţie? Dacă da, atunci  consilierii locali n-au decât să voteze”  a spus localnicul. Şapte consilieri locali s-au abţinut la vot spunând că nu vor să îndatoreze comuna, iar patru au votat ,,pentru” modernizarea iluminatului public .

 

Deşi drumul trebuie modernizat,  aleşii locali au respins  proiectul

Modernizarea drumului comunal Beclean-Hurez a fost alt subiect dezbătut în contradictoriu de aleşii locali. Proiectul de hotărâre  cerea modificarea indicatorilor tehnico-economici de la această investiţie, era vorba despre lungimea de 3,1 km, lăţimea carosabilului de 5,5 m, realizarea carosabilului (straturi de mixtură asfaltică, piatră spartă, balast) şi a acostamentului.  Investiţia  se ridică, aşa cum arată proiectul, la 3.813.755 lei fără TVA, totalul fiind de 4,5 milioane de lei. ,,Acest drum este intens circulat şi trebuie modernizat. S-a realizat documentaţia DALI şi este nevoie de aprobarea CL Beclean pentru  a se putea întocmi proiectul investiţiei şi a se găsi sursele de finanţare” a spus primarul Claudiu Motrescu. Consilierul Cosmin Leancu a ridicat problema litigiului în care este implicat acest drum.   Primarul Motrescu a ţinut să reamintească plenului că litigiul a survenit după ce lucrările la drum n-au fost executate, dar au fost plătite în vechiul mandat. ,,Dacă vreţi să se facă aceste lucrări trebuie să votaţi, dacă nu, nu” a spus Achim Pepelea, preşedintele de şedinţă. ,,Noi, hurezenii, vrem acest drum, dar se vede că voi, consilierii locali, nu vreţi” au spus localnicii prezenţi la plen. În urma votului, proiectul de hotărâre legat de DC 68 Beclean-Hurez n-a trecut. Un termen la acest litigiu este stabilit la 5 noiembrie 2019.

Dan Octavian, mereu împotrivă

Un alt proiect de hotărâre  suspus analizei a fost legat de drumurile  de exploatare din comuna Beclean, respectiv aprobarea intabulării şi înscrierea lor în Cartea funciară.  Agentul agricol din Primăria Beclean a explicat aleşilor locali calea legală prin care trebuie realizate aceste proceduri.  Dacă mare parte dintre consilierii locali au înţeles situaţia, colegul lor,  Dan Octavian,  s-a opus oricărei  explicaţii. ,,Primăria Beclean  are teren, să dea pentru drumuri de exploatare, nu să se ia din terenurile oamenilor” a spus Dan Octavian.  ,,Nu se va lua teren din proprietatea oamenilor, aceste drumuri sunt create din 2007, dar acum trebuie să le intabulăm” a explicat agentul agricol Lungoci. ,,Mergem fiecare pe unde putem, dar nu dăm din suprafeţele noastre pentru aceste drumuri” a continuat Dan Octavian pe aceeaşi linie. Proiectul d ehotărâre legat de aceste drumuri a fost votat de majoritatea consilierilor locali.

Proiecte agreate

În acelaşi plen au fost aprobate bursele pentru elevii şcolii din comună, la 50 lei/lună/elev, tariful pentru lemnul de foc, la 15 lei/mc şi tariful de salubritate pentru colectarea selectivă la 8 leri/persoană/lună.  Pentru deşeurile menajere taxa de salubritate a rămas la 8,15 lei/persoană/lună. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here