•  

    Sunt de părere făgărăşenii care consideră că ajutoarele sociale şi voucherele de vacanţă trebuie tăiate, iar banii să fie alocaţi persoanelor vârstnice singure şi fără venituri

Imaginea acelor bătrâni pe care nu-i mai vrea nimeni şi care au ajuns o povară  din cauza neputinţei lor este tot mai vizibilă în ultima vreme.  Mai toţi îi numesc generic ,,bătrînii nimănui” şi trec în grabă pe lângă ei fără măcar să le arunce o privire sau o mână de ajutor.   Sunt oameni de vârsta a treia care au poveşti de viaţă, au amintiri, dar de care nimeni nu mai este interesat. Stau retraşi pentru a nu deranja pe nimeni şi îşi duc neputinţele şi bolile în singurătate.   Unii dintre ei ajung în spitale unde sunt îngrijiţi sporadic într-un sistem sanitar deficitar, dar aici ei aşteaptă mai mult alinarea singurătăţii şi tristeţii lor decât vreun tratament pentru vindecarea bolii. Cu puţin noroc pot ajunge în vreun azil, dar şi acolo dacă sunt locuri libere. Pentru bătrânii singuri  principala cauză care le afectează existenţa este singurătatea, dar puţini sunt cei care, în ziua de azi, se mai apleacă asupra lor cu generozitate şi iubire.  Un bătrân a cărui viaţă  nu mai contează pentru nimeni  îşi duce zilele în parc sau în Gara Făgăraş.  A fost cioban  toată viaţa, iar  anii în care a muncit pe la stânile din zonă nu figurează în catastifele oficiului de pensii. Degeaba a bătut pe la uşile acestei instituţii întrucât  pentru  inspectorii de aici bătrânul este un nimeni. Sunt mulţi bătrâni care cer milă, dar nu mai ajung să o primească.  Autorităţile statului român sunt surde la strigătele lor de ajutor   şi  nu se apleacă  asupra nevoilor acestora.  Statul şi-a luat mâna de pe ei, sunt o povară prea grea. Neoficial, sunt peste 1 milion de bătrâni rămaşi singuri acasă, peste 20% din populaţia de peste 65 de ani a României are nevoie de îngrijire la domiciliu, însă nici măcar 1 % nu beneficiază de astfel de servicii. Sistemul de asistenţă socială este depăşit.  În România, fiecare asigurat are dreptul la 90 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu gratuite, decontate de Casa de Asigurări. Pentru aceasta, Casa de Asigurări apelează însă  la furnizori privaţi, care primesc 75 lei pe zi de pacient, în primele 42 de zile din cele 90, şi 50 lei pe zi, de pacient, pentru următoarele 48 de zile. Dar câţi dintre bătrâni au parte de aceste servicii? Foarte puţini. Cei mai mulţi sunt  condamnaţi la o bătrâneţe degradantă, trăiesc în mizerie şi mor cu zile. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cititorii despre ,,bătrânii nimănui”, opiniile lor fiind redate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.

Pintea Nelu, 73 ani, Făgăraş

  • ,,Persoanele vârstnice care nu au venituri trebuie ajutate. Administraţiile publice locale trebuie să identifice aceste cazuri, iar statul român să aloce fonduri pentru cazare, masă, medicamente şi tot ce au nevoie. Nu de mult, am cunoscut o persoană care a rămas fără casă, masă şi nu are niciun venit.  Acesta a fost cioban şi nu a contribuit la asigurările sociale, iar  la bătrâneţe s-a trezit fără pensie. Acum a ajuns pe stradă şi majoritatea timpului îl petrece în Gara din Făgăraş, iar oamenii cu suflet îl ajută fiecare după posibilităţi. M-a impresionat acest caz şi am plâns când  mi-a povestit drama prin care trece şi greutăţile pe care le întâmpină zi de zi. Bătrânul a ajuns să trăiască din mila unor necunoscuţi. Bărbatul este din Șoarş, a divorţat de soţie şi are trei fete,  fiecare cu copiii, soţ şi probleme. Una din fete locuieşte în Italia şi îl ajută din când în când cu sume cuprinse între 50 – 100  euro, însă şi aceşti banii ajung greu la el pentru că bătrânul nu are domiciliu. Acest caz m-a impresionat, se apropie sezonul de iarnă, iar bătrânul va îndura frig pentru că nu are unde locui. Nici nu vreau să mă gîndesc cum e să dormi sub cerul liber pe o bancă. La noi în ţară, nimeni nu mai are frică de Dumnezeu, nu mai există milă şi respect. Îmi este scârbă de tot ce se întâmplă, este strigător la cer, cineva trebuie să i-a măsuri în astfel de cazuri”.

Garofiţa Grădinariu, 59 ani, Făgăraş

  • ,,În aceste cazuri, statul român trebuie să-i ajute. Parlamentarii şi senatorii trebuie să găsească sursa de finanţare pentru aceste categori de persoane. Aceşti oameni, au fost bolnavi sau au avut alte motive de nu au putut munci. Nu trebuie să-i judecăm, au ajuns  bătrâni şi nu beneficiază de o pensie.  În aceste cazuri, trebuie să existe o lege care să le asigure un minim pentru a supravieţui. Administraţia publică locală  trebuie să se implice în aceste cazuri. Bătrânii fără venituri trebuie ajutaţi. Cum supravieţuiesc? Cine le oferă o farfurie cu mâncare? Cine le oferă medicamente? Administraţiile publice locale trebuie să aloce fonduri pentru aceste categorii de persoane, dacă nu sunt bani la bugetul local, atunci să acceseze fonduri europene. Să depună proiecte pentru bunicii noştri sau să  renunţe la vaucherele de vacanţă a funcţionarilor publici.  Fondurile respective să fie redirecţionate pentru aceste cazuri. La noi în ţară legile sunt făcute doar pentru anumite categorii de persoane, pentru cei care sunt la putere, ei au  salarii mari, iar alţii mor de foame”.

Crişan Gheorghe, 70 ani, Făgăraş

  • ,,Primăria trebuie să ajute aceşti bătrâni prin biroul de asistenţă socială. În Făgăraş sunt multe cazuri care trebuie monitorizate. Cunosc un caz,  o bătrână a ajuns la azil după ce şi-a pierdut casa. Cineva a înşelat-o şi aşa a ajuns în stradă, apoi la azil. Unii bătrâni sunt foarte creduli şi ajung în stradă.  Legile din România  trebuie schimbate, iar persoanele care fac astfel de fapte să fie condamnate cu închisoarea. Bătrânii care nu au venituri  trebuie să primească un ajutor financiar de la stat pentru a supravieţui. Ajutoarele sociale trebuie tăiate, iar banii respectivi să fie redirecţionaţi către aceste cazuri,  pentru cazare, mâncare şi medicamente. Nu trebuie să ne batem joc de aceşti bătrâni pentru că în viaţă toate se plătesc”.

Sas Maria, 70 ani, Făgăraş

  • ,,Nu vreau să mă gândesc cât de greu este să nu ai niciun ban în buzunar. Cum trăiesc aceste persoane? Din ce supravieţuiesc? Am o pensie de 700 de lei pe lună şi  locuiesc împreună cu nepotul meu de 30 de ani care nu şi-a găsit un loc de muncă. Lună de lună, împărţim sărăcia. De câteva luni nu mi-am luat medicamentele pentru că pensia nu ne ajunge de la o lună la alta. Sunt foarte supărată, lunar trebuie să plătesc 26 lei pentru gunoi. Primarul şi consiliul local trebuia să  se gândească la persoanele care au venituri mici, să le ofere o reducere. Atunci când au majorat taxa nu s-au gândit la săracii din Făgăraş?  Sunt foarte supărată pentru că au majorat taxa. Cineva ar trebui să dea un semnal de alarmă, persoanele cu venituri mici să beneficieze de o reducere”.

Șoneriu Angela Maria, 43 ani, Făgăraş

  • ,,Statul român trebuie să le ofere locuri gratuite în azilele de bătrâni. Parlamentarii şi senatorii trebuie să se gândească la aceste cazuri.  Să  lase interesele personale şi să vadă realitatea. Mii de bătrâni trăiesc la limita sărăciei. Unii nu beneficiază de pensii, iar mulţi au pensii de cîteva sute de lei pe lună. După părerea mea ajutoarele sociale trebuie să dispară, iar fondurile respective trebuie alocate către aceşti bătrâni. Doamne fereşte să nu ai copii şi să ajungi la mila statului”.

Magdalena Rotaru, 49 ani, Făgăraş

  • ,,Pentru aceste categorii de persoane statul român trebuie să găsească o sursă de finanţare. La ştiri mereu am văzut bătrâni cu pensii de 10 lei pe lună sau de 100 de lei. Aceste situaţii sunt dramatice, ar trebui dată o lege să nu existe pensii mai mici de 1.000 de lei. În ultimii ani s-au scumpit utilităţile, alimentele şi medicamentele, iar bătrânii rămân fără banii de la o lună la alta”.

Marian Dănuţ, 68 ani, Victoria

  • ,,Bătrânii care nu au venituri  trebuie ajutaţi. Administraţiile publice locale trebuie să se implice să facă anchete sociale şi să ia măsurile necesare. Nu de mult, am întâlnit un bătrân fără venituri care a fost transportat şi internat de urgenţă  la Spitalul Municipal Făgăraş. Persoana respectivă nu mai avea pe nimeni şi trăia în condiţii mizere. Acesta a beneficiat de tratament, suferea de o boală gravă şi apoi a fost internat la azil. Mi-a fost milă de persoana respectivă, însă mă bucur că în acest caz s-a găsit soluţia cea mai bună”.

Laura Tănase, 34 ani, Victoria

  • ,,Persoanele vârstnice care nu au venituri sau veniturile acestora sunt mici trebuie ajutate. Angajaţii biroului de asistenţă socială din cadrul primăriei cred că au  o evidenţă.  La Victoria există un cămin de bătrâni, iar cazurile sociale beneficiază de servicii gratuite. Persoanele care nu au familie, nu au venituri, nu au locuinţă, pot beneficia de un loc în căminul de bătrâni din Victoria, unde beneficiază de cazare, masă şi tratament. Am auzit că la azil condiţiile sunt bune”.

1 COMENTARIU

  1. Va rog sa ma scuzati ca apelez la dumneavoastra si nici nu stiu daca este aici ceea ce caut ,dar totusi va las un mesaj prin care va rog sa contactati pe mama mea care locuieste singura in fagaras str.Tudor Vladimirescu Bl.5 Sc.A Ap.18 .Este foarte bolnava cu picioatele si nu poate sa se deplaseze sa si cumpere nici mincarea zilnica ,are 77 ani si nu are deocamdata nimeni sa o ajute .Va rog daca puteti sa o contactati la nr 729609285 ,poate se gaseste o persoana sa o ajute pina ajung eu la ea sa o i au la mine.Va multumesc si sa ma scuzati pentru ca am indraznit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here