sdr

 

A devenit o tradiţie ca  rucărenii să sărbătorească Ziua Recoltei în fiecare toamnă, în luna octombrie. Duminică, 13 octombrie 2019, evenimentul a ajuns la ediţia a VIII-a şi s-a sărbătorit în  vatra satului. Totul a început dimineaţa, la biserică, unde preotul paroh Silviu Goga  a oficiat o slujbă specială de mulţumire pentru recoltele obţinute în acest an.  Tot în biserică a început şi anul agricol când preotul  a oficiat o slujbă religioasă, cerând Cerului un an bun pentru recoltele sătenilor. Este un ciclu anual deschis primăvara şi încheiat  toamna târziu prin recunoţştinţa sătenilor pentru recoltele bogate  ca rod al muncii lor de peste an.  Sătenii s-au reunit  apoi la căminul cultural unde au gustat din preparatele pregătite din produse locale de bucătari pricepuţi.  Sărbătoarea a fost un bun prilej al sătenilor de a sta împreună şi a se distra pe ritmuri de muzică populară.

Maslul de obşte la începutul anului agricol

La fiecare început de an agricol, se organizează în satul Rucăr un maslu de obşte. Preotul paroh Silviu Goga oficiază o slujbă religioasă specială dedicată recoltelor ce se vor obţine în acel an. De opt ani se practică acest ritual, care însă se încheie toamna, pe la mijlocul lunii octombrie, tot printr-o slujbă specială  de mulţumire pentru recoltele obţinute. ,,Este un The Deum de mulţumire” explică preotul paroh Silviu Goga. ,,A fost un an bun, cu recolte bune, nu am avut parte de intemperii sau calamităţi, inundaţii, secetă mare sau grindină, am fost feriţi de astfel de evenimente neplăcute. Rucărul este între munte şi deal, care ne protejează şi în plus ajută şi credinţa sătenilor.  Oamenii  sunt mulţumiţi pentru recolta din acest an” a spus Florin Ioani, primarul comunei Viştea, fiu al satului Rucăr.

Un specialist în horticultură

Evenimentul a avut şi o parte educativă, aşa cum explică primarul Florin Ioani. ,,Am invitat în faţa satului un inginer specialist în horticultură care să aducă sătenilor acele sfaturi şi idei care să-i ajute să dezvolte afaceri în acest domeniu al pomiculturii, viticulturii. A acceptat invitaţia noastră ing. Sorin Corneiu Borzea” a adăugat Florin Ioani.   Inginerul Sorin Corneliu Borzea a prezentat  publicului problemele pe care le poate avea un pomicultor la începutul unei afaceri în domeniu, dar a adus şi sfaturile necesare rezolvării problemelor.    ,,Am fost foarte încântat de participarea masivă a oamenilor şi de  modul în care am fost primit. Aici, în zona aceasta,  sunt unele probleme legate în primul rând de textura solului. Se pretează pentru pomicultură. Vreau să-i ajut să facă rost de materialul săditor. Se pretează  soiurile sâmburoase precum  piersic, cais, prun şi nuc. Materialul trebuie procurat  din pepiniere  autorizate care sunt libere de viroze. Avem o colaborare la Aiud, cu pepineriştii de acolo, care ne-au furnizat întotdeauna material de calitate şi la preţuri acceptabile. Voi susţine sătenii şi cu tehnologii pomicole. Ca prim sfat al meu, trebuie să aibă curaj şi să se apuce de treabă” a explicat ing. Sorin Borzea.

O masă bogată şi gustoasă

După toate prrezentările, s-a dat drumul distracţiei.  Cele mai bune preparate au ajuns în farfuriile rucărenilor.  ,,Am pregătit doar preparate locale, tradiţionale. S-a preparat o ciorbă tradiţională şi un ceaun din carne de viţel de bivoliţă. Preparatele sunt asezonate cu rachiu şi vin din belşug. La astfel de acţiuni vine cine vrea, se stă atât cât vrea fiecare şi atât cât poate.  Lumea se simte bine în sânul satului nostru” a mai  spus primarul  Florin Ioani.  Ambientul a fost asigurat de formaţia condusă de Horia Vâgu, fiu al satului. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here