•  S-au revoltat pe rând medicii de la CPU şi apoi medicii de la Obstretică-Ginecologie
  •  Replica faţă de petiţionari a conducerii: comisia de disciplină
  •   Lipsa de personal din spital ascunsă sub preş de comenduirea unităţii spitaliceşti

Nimeni nu trece peste decizia unui singur om ajuns şef peste Spitalul Municipal Făgăraş. Mariana Câju, numită de primar,  semnează şi ia decizii  pentru activitatea unităţii spitaliceşti, iar dacă vreun angajat, fie medic, asistent sau auxiliar îndrăzneşte să se plângă este trimis direct în comisia de disciplină unde decide tot Câju. Actuala directoare Mihaela Pandrea, numită în funcţie din luna august, nu are curajul să facă vreo declaraţie fără acordul aceluiaşi personaj. ,,Nu ştiu, vorbiţi cu Mariana Câju” este răspunsul directoarei Pandrea la orice întrebare legată de activitatea spitalului. În vară, medicii de la CPU vădit epuizaţi de timpul peste normă petrecut lângă pacienţii ajunşi la Urgenţe  au îndrăznit să declare ziariştilor de la Monitorul de Făgăraş că secţia se confruntă cu o lipsă acută de medici, fapt ce-i obligă  pe cei 3 aflaţi efectiv la program să acopere necesarul, însemnând, aşa cum au susţinut medicii de aici,  şi 36 de ore efectuate în continuu de un medic. Când a  aflat  conducerea despre criticile aduse  şi de problemele reale ale secţiei, i-au trimis pe petiţionari direct în comisia de disciplină. Asta în loc să găsească soluţii pentru a eficientiza activitatea CPU în favoarea pacienţlor şi a angajaţilor. Mai mult au găsit vinovaţi în reporterii care au publicat realitatea prezentată de angajaţi. Este o atitudine de tipul ,,ascundem gunoiul sub preş”, iar făgărăşenilor le servim doar laude.  Cu alte cuvinte, unitatea spitalicească din Făgăraş  bate doar la extreme, de la ,,spitalul morţii” la laude  fără acoperire.

Medicii de la Secţia Obstretică Ginecologie au rupt tăcerea

Şi medicii de la Secţia Obstretică şi Ginecologie (OG) de la Spitalul Municipal Făgăraş au rupt tăcerea şi s-au adresat în scris atât şefiei spitalului, dar şi comisiei de Sănătate din cadrul CL Făgăraş, Legislativului şi Executivului   pentru a lua măsuri asupra problemelor grave ce afectează buna funcţionare a secţiei şi siguranţa pacientelor.  Şi la această secţie lipsa personalului îşi spune cuvântul. Numai că tot Mariana Câju este cea care a decis, aşa cum explică directoarea Mihaela Pandrea în răspunsurile date  nenumăratelor solicitări scrise ale  şefei de secţie de la Obstretică Ginecologie, dr. Simona Vasiliu, privind angajarea de asistente medicale şi infirmiere. ,,Având în vedere solicitarea dvs nr…. din data …. privind scoaterea unui post de …. la concurs, nu se aprobă, conform Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 69 din 10.09.2019”.  Toate demersurile şefei de secţie OG,  dr. Simona Vasiliu,   către Consiliul de Administraţie al spitalului şi la Consiliul Director  s-au soldat cu astfel de răspunsuri negative.

Situaţii periculoase create chiar de Comitetul Director

Problema ridicată de medici se referă la lipsa personalului şi refuzul de a se face angajări pe posturile rămase vacante. Semnatarii petiţiei sunt medicii: Simona Vasiliu, Doina Cerghit, Adela Coltofean, Antoanela Sebestyen, Cristian Baiulescu, Mircea Ticuşan.

,,Vă aducem la cunoştinţă următoarea stare de fapt: în lunile iulie şi august 2019 au plecat din secţie 6 asistente, o infirmieră şi 2 îngrijitoare de curăţenie (prin angajare la Bloc Operator, pensie anticipată, pensie la termen şi promovare ca asistentă). În luna august s-au angajat 2 asistente: una la Sala de Naşteri şi una la Patul bolnavului. Numeroasele noastre apeluri verbale şi scrise (referate) în vederea angajării de urgenţă, de personal mediu şi auxiliar au fost refuzate pe motivul cheltuielilor salariale foarte mari ale spitalului (deşi aceste cereri sunt pentru a completa la minim normativul de personal). În acest fel hotărârile CA, contrasemnate surprinzător de Comitetul Director (septembrie 2019) interferau grav cu actul medical: ar fi fost ture în care Sala de Naşteri ar fi funcţionat (?!)fără asistentă sau prin delegarea unei asistente fără atribuţii (în fişa postului) şi fără experienţă în acest sens (situaţie de-a dreptul periculoasă!) Dacă pregătirea unui medic în această specialitate necesită 5 ani, cum putem cere şi gira, noi medicii, act medical responsabil din partea unor asistente fără experienţă?” se plâng medicii în memoriu.

,,Deciziile Consiliului de Administraţie conturbă  grav actul medical”

,,Totuşi la sfârşitul lunii spetembrie, Comitetul Director a înaintat, după îndelungate rugăminţi şi argumente legislative Primăriei solicitarea de a scoate la concurs 2 posturi de asistente şi un post de infirmieră. Tergiversarea acestor decizii şi în acest fel menţinerea unei permanente stări conflictuale în secţie şi cu conducerea Spitalului, ca urmare a hotărârilor Consiliului de Administraţie luate cu bună ştiinţă sau nu, conturbă grav activitatea actului medical, timpul necesar pregătirii asistentelor începătoare, întocmirea protocoalelor de specialitate fără de care un spital nu poate fi acreditat şi actualizarea Regulamentelor de Ordine Interioară şi Organizare şi Funcţionare a spitalului cu date specifice secţiei” se arată în memoriul medicilor.

Medicii refuză o acceptare  obedientă a unor decizii impuse de Comitetul Director

,,Atragem atenţia asupra faptului că neangajarea la timp a unui număr suficient de asistente la Sala de Naşteri şi Patul Bolnavului, prelungesc criza de personal pentru luni de zile (primăvara anului 2020), neţinând cont de repausul săptămânal, concedii, evenimente personale, starea de sănătate a asistentelor şi a personalului auxiliar, cuprinse în graficul de lucru. Rugăm a lua în considerare cele expuse şi a înţelege că demersul nostru vizează o colaborare respectuasă cu Consiliul de Administraţie şi nu una de acceptare obedientă a unor decizii impuse de Comitetul Director în urma cărora ar avea de suferit pacientele care se adresează spitalului, dar şi asistentele şi medicii responsabili de actul medical” se arată în memoriul semnat de medicii de la Secţia OG.

Concursuri

  •  În perioada 22-30octombrie se desfăşoară concursuri pentru:un post de asistentă la CPU, un post de asistentă la Compartimentul Dermatoloie, un post de asistentă la Pediatrie, un post d eregistrator medical la Laboratorul de analize.
  •  În perioada 6-14 noiembrie se desfăşoară concurs pentru  un post de asistent medical la OG, un post de asistent la Sala de naşteri şi un post de îngrijitoare

2 COMENTARII

  1. Pentru a cata oara se dovedește vădit, implicarea primăriei prin protejata primarului Sucaciu doamna Câju, în tot ceea ce tine de spital. Spala banii prin firme aservite și își impun proprii oameni, majoritatea de la Drăguș in funcții de conducere.

  2. Chemati DIICOT-ul si CORPUL DE CONTROL , pana la urma Urmel este vorba de viata si moarte si nu de o situatie de asfaltare sau de recuperare a deseurilor …
    Aceasta Caju trebuie indepartata cat mai repede , cu tot cu „AMBALAJ“ si aduca o persoana care apara interesele pacientilor si personalului .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here