•   La Şcoala Gimnazială Viştea de Jos elevii sunt atraşi pe băncile şcolii prin proiectul ,,Viitor pentru şcoală”
  •   71 de elevi rămân în şcoală după cursuri, primesc mâncare caldă şi îşi fac temele
  •   Şcoala îi şcolarizează şi pe adulţii analfabeţi prin proiectul ,,A doua şansă”
  •  

    Comunitatea din Viştea se implică în cazurile sociale din comună

Abandonul şcolar este o problemă cu care se confruntă şcolile din Ţara Făgăraşului. La fel şi sărăcia, zona fiind considerată un pol al sărăciei la nivel naţional. Este şi motivul pentru care multe familii făgărăşene au luat calea Occidentului fără să mai ţină cont de copii, de bătrâni, ci doar de obţinerea de bani pentru un trai decent. Aşa au rămas în satele făgărăşene copiii în grija bunicilor, rudelor sau vecinilor, iar pentru aceştia  şcoala a ajuns pe ultimul loc. Se poate spune  că  abandonul şcolar a căpătat în şcolile făgărăşene dimensiunea unui fenomen. Nu este şcoală din Ţara Făgăraşului, fie de la oraş sau sat, în care să nu se înregistreze  elevi care au renunţat la studii.  Scăderea numărului de elevi înscrişi la şcoală a dus şi la închiderea multor unităţi şcolare, copiii fiind arondaţi la alte şcoli. Astfel multe clădiri, deşi reabilitate, au rămas închise, fără a primi alte destinaţii. În mai toate comunele făgărăşene sunt astfel de situaţii.  În comuna Viştea funcţionează doar Şcoala Gimnazială Vitea de Jos cu clasele I-VIII şi o grădiniţă în Rucăr, unităţile din Viştea de Sus şi Olteţ fiind închise.  În ultimii ani, la această unitate şcolară abandonul şcolar a bătut recordul, caz în care conducerea şcolii şi a comunei au căutat soluţii pentru a readuce copiii pe băncile şcolii. Anul trecut şcolar,  s-a realizat un parteneriat cu un ONG care a reuşit să acceseze fonduri europene uzând de Programul Operaţional Capital Uman (POCU), prin proiectul ,,Viitor prin şcoală”. Similar a procedat şi Primăria Voila şi şcolile din această comună.

Abandonul şcolar este istorie la şcoala din Viştea de Jos

,,Mai mulți elevi de la Școala Gimnazială din Viștea de Jos erau la un pas de a abandona orele de curs. Părinții acestora erau plecați în străinătate, iar minorii au rămas în grija rudelor. Copiii lipseau de la  şcoală. Această situație am întâlnit-o în anul școlar 2016 – 2017. Atunci mi-am dat seama că minorii au nevoie de sprijin. Din 2016 colaborez ca voluntar cu organizația ,,Salvați copiii din România” şi i-am cerut ajutorul.  Astfel că în luna septembrie 2018 am reușit să obținem un proiect finanțat din fonduri europene prin care am redus abandonul școlar” a spus Alina Ileana Cârje, directoarea de la Școala Gimnazială din Viștea de Jos.  Proiectul denumit ,,Viitor prin școală” a fost implementat încă de la  1 septembrie 2018 și se va finaliza în 10 aprilie 2021. Șapte instituții școlare din țară beneficiază de acest  proiect.  Este vorba despre activități de tipul ,,şcoală după școală”  în cadrul cărora  elevii beneficiază de o masă caldă şi de un program în care îşi fac temele la şcoală în prezenţa dascălilor. ,,Unii elevi nu mai vor să plece acasă, aceștia spun că este mai bine la școală” a mai spus Cârje Alina Ileana, directoarea instituției.

Școala a doua casă

72 de elevi de la Școala Gimnazială din Viștea de Jos din clasele primare și gimnaziale beneficiază de  proiectul ,,Viitor prin şcoală”. ,,Elevii stau în incinta școlii opt ore pe zi. De la ora 12.00 începe programul școală după școală. Elevii beneficiază de o masă caldă, apoi fac temele cu ajutorul dascălilor, după care desfășoară activități creative, educative  și de socializare. Grupul țintă al proiectului sunt copiii care provin din familii cu venituri scăzute, copiii din familii de rromi, copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, dar și copiii ai căror părinți sunt analfabeți” a mai spus directoarea. Trei învățătoare, un profesor și un asistent social sunt implicaţi în acest  proiect implementat de organizaţia ,,Salvaţi copiii din România”. Programul  elevilor şi al dascălilor  se desfăşoară în fiecare zi  din săptămână,  de luni până vineri.  Dascălii sunt plătiţi pentru activitatea desfăşurată,  bugetul lefurilor fiind cuprins în bugetul general al proiectului.

Sală de mese autorizată

Pentru a derula  acest proiect, instituția școlară a amenajat o sală de mese pentru elevi. ,, La parterul instituției am amenajat sala de mese cu mobilier adecvat şi apă curentă  pentru igiena copiilor. Reprezentanții de la DSP  au venit în control, iar în urma analizei realizate au putut elibera  autorizația de funcționare. Sala de mese are 20 de locuri, iar elevii mănâncă pe rând.  Primii elevi care intră la masă  sunt cei din ciclul primar,  urmează cei din ciclul gimnazial. Părinții sunt foarte mulțimiți de acest proiect pentru că nu plătesc niciun leu, iar copiii vin cu drag la școală. Aici și-au găsit refugiul, unii copii cu greu vor să plece acasă. Anul trecut în iarnă, un elev  ne-a rugat să mai stăm o oră la școală pentru că ,,aici e cald și bine”. Vă dați seama în ce condiții trăiesc aceşti copii?” a mai spus directoarea instituției.

38 de elevi la ,,A doua şansă”

La Școala Gimnazială din Viștea de Jos a fost implementat și programul ,,A doua șansă” structurat pe două nivele: învățământ primar și învățământ gimnazial. ,,Aici nu există limită de vârstă, însă condiția este ca elevii să fii depășit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei. De asemenea, pentru a intra în proiect, elevii trebuie să se afle în următoarele situații: nu au fost niciodată la școală, au fost înscriși, dar au abandonat învățământul primar sau nu au absolvit până la 14 ani învățământul primar. În  anul școlar 2019 – 2020, s-au înscris 38 de elevi minori și adulți  în proiectul  ,,A doua șansă”. Pentru  învățământ primar s-au înscris 12 elevi. Majoritatea nu au fost niciodată la școală  pentru că au fost plecați cu părinții în Polonia. Din cei 12,  patru elevi au peste 25 de ani, ceilalți opt elevi au vârste cuprinse între 12 și 16 ani. Aceștia  sunt elevi în clasele a II, III și a IV-a” a mai spus directoarea.  Pentru programul ,,A doua șansă” la ciclul gimnazial sunt înscriși 26  de elevi care  au realizat că fără o diplomă de IV sau VIII clase nu se pot angaja.  ,,Vrem să ne angajăm, dar nu avem opt clase și nu ne-am găsit un loc de muncă. Nu ne place școala, dar am fost nevoiți să ne înscriem pentru că avem  nevoie de diplomă” au spus elevii.

Oameni săritori

În comuna Viştea sunt multe familii cu situaţii financiare precare şi care trăiesc la limita sărăciei.  S-a format un comitet local care monitorizează aceste cazuri sociale.  Se implică  primăria, biserica, școala, dispensarul și poliția  care identifică familiile  care au nevoie de ajutor şi, din donaţii, sunt ajutate. ,,Mulți părinți pleacă la muncă în străinătate, iar copiii rămân în grija rudelor. În aceste cazuri comunitatea se implică” a mai spus directoarea. (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here