• Spun făgărăşenii în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului” care se declară şocaţi de numărul mare de atacuri ale urşilor asupra oamenilor, animalelor domestice şi culturilor agricole

Urşii au băgat groaza în localităţile  făgărăşene. Cetăţenii semnalează tot mai des prezenţa  urşilor în preajma gospodăriilor, dar şi pe străzile din Făgăraş şi din Victoria. S-au înregistrat şi multe victime omeneşti, urşii atacând persoanele care le ies în cale atunci când coboară din păduri în localităţi în căutare de hrană.  AVPS Făgăraş  monitorizează 217 urşi în cele şapte fonduri proprii de vânătoare. În zona  Strâmba Mira, aşa cum susţine Sorin Şuler, sunt  38 urşi, la Veneţia 41 urşi, Felmer 33 urşi, Şoarş – Bărcut 25 urşi, Făgăraş  4 urşi, Cincu 43 urşi şi la Voila 33 urşi. Anul trecut  erau înregistraţi 177 de urşi, numărul lor crescând  cu fiecare an ce trece.   ,, În data de 31 iulie a.c., am solicitat de la Ministerul Mediului  împuşcarea a 22 de urşi din cele şapte fonduri de vânătoare, însă până acum nu am primit niciun răspuns. Pe fondul de vânătoare gestionat de AVPS Făgăraş trebuia să avem  33 de urşi, dar  monitorizăm 217 urşi. Din cauza numărului mare de urşi, zilnic primim sesizări cu privire la pagube de culturi şi atacuri la animale domestice. Persoanele păgubite fac sesizare către primăria unde au domiciliul şi apoi se convoacă comisia de constatare şi  evaluare a pagubelor. Cele mai multe sesizări au fost la culturile de porumb din zonele: Şinca Veche, Şinca Nouă, Perşani, Felmer, Hălmeag, Şoarş, Hârseni, Copăcel, Berivoi şi Şercaia. În 2019, la sediul AVPS Făgăraş am înregistrat peste 60 de procese verbale de constatare a pagubelor. Însă proprietarii nu au recuperat pagubele de la Ministerul Mediului. Este vorba de peste 60 mii lei pentru pagubele înregistrate la culturi şi peste 20 mii lei pentru pagube la animale domestice” a explicat  Sorin Şuler, directorul  executiv de la AVPS Făgăraş.  Făgărăşenii consideră că legea vânătorii ar trebui modificată, în sensul alocării de cote de vânătoare pentru animalele sălbatice, fie urşi sau mistreţi. Mulţi dintre făgărăşeni susţin că  o măsură importantă ar fi împuşcarea urşilor şi nu doar îndepărtarea lor în păduri prin acţiuni de goană. ,,Viaţa oamenilor este mai importantă decât a urşilor” spun făgărăşenii acuzând şi ONG-urile care se opun împuşcării urşilor. Pe de altă parte sunt voci care  acuză  pe cei care au dat liber la tăiatul pădurilor. În ultimi ani au fost organizate campanii media prin care ONG-urile au prezentat ,,genocidul din păduri” pus la cale şi susţinut  chiar de cei din conducerea ţării. Făgărăşenii susţin că tăierea pădurilor a dus la migrarea urşilor spre localităţi în căutarea de hrană. În ultimii doi ani au existat 10 victime ale urşilor, persoanele atacate ajungând în spital cu răni grave. Opiniile făgărăşenillor despre acest subiect sunt redate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.

Ionel Caţavei, 34 ani, Lisa

  • ,,Din 2016 este interzis vânatul la urşi. În ultimii ani aceştia s-au înmulţit foarte mult şi sunt periculoşi. În Ţara Făgăraşului sunt înregistrate peste 200 de exemplare de urşi, însă  pe acest fond de vânătoare ar trebui să fie 30 de urşi. După părerea mea, legea vânătorilor trebuie schimbată, zeci de urşi trebuie împuşcaţi. M-am săturat să aud părerile unor ONG-urile care apără animalele sălbatice. Acestea  nu cunosc situaţia din teren. Viaţa unui om este mai importantă decât viaţa unui animal. În acest an,  urşii nu vor intra curând în hibernare şi vor ajunge tot mai des în localităţile din Ţara Făgăraşului. Trist este faptul că aceştia fac pagube mari la culturile agricole, iar proprietarii nu îşi recuperează paguba de la Ministerul Mediului”.

Bogdan Anton, 70 ani, Făgăraş

  • ,,Ursul este protejat de lege, dar pe om cine îl protejează? Cred că urşii agresivi trebuie să fie izolaţi într-o rezervaţie să nu mai ajungă în oraş. În anumite condiţii aceştia sunt agresivi. Animalele sălbatice nu au nicio vină, pădurile au fost tăiate şi normal că urşii au plecat din habitatul lor şi ajung tot mai des în localităţile făgărăşene. Noi suntem vinovaţi de această situaţie”.

Claudiu Şerban, 47 ani, Făgăraş

  • ,,Legea vânătorilor trebuie schimbată. Urşii se înmulţesc de la an la an şi situaţia va deveni mai gravă. În primăvară, am fost la pescuit pe râul Olt, în zona Galaţi,  şi am văzut un urs. Acesta înota şi se îndrepta în direcţia noastră. De frică am fugit, m-am şocat când am văzut ursul. Animalele sălbatice trebuie să stea în pădure, nicidecum între oameni. Urşii trebuie împuşcaţi. Vinovaţi de această situaţie cred că sunt vânătorii care nu le asigură hrana în pădure”.

Roibuleţ Elena, 62 ani, Făgăraş

  • ,,Din cauza pădurilor tăiate, urşii au ajuns în oraş şi au făcut victime. Animalele sălbatice caută hrană.  În aceste condiţii trebuie să se ia măsuri, dar nu sunt de acord să-i omoare. Urşii sunt frumoşi şi cineva trebuie să-i protejeze”.

Costache Gheorghe, 73 ani, Făgăraş

  • ,,Administraţia publică locală trebuie să se implice să nu se mai întregistreze victime. Ce se întâmplă nu este bine. Am auzit foarte multe cazuri când oamenii au fost atacaţi de urs şi nu s-a luat nicio măsură. Legea interzice vânatul la urs, dar unde este legea care apără drepturile  omului”.

Stoican Silviu, 51 ani, Făgăraş

  • ,,În ultimii ani, în Ţara Făgăraşului s-au înregistrat multe victime, dar nu s-a luat nicio măsură. Nu este corect, vânătorii ar trebuie să protesteze. Am impresia că se exagerează cu protecţia animalelor. Victimele au de  suferit răni grave şi cui îi pasă de situaţia lor, cine îi despăgubeşte?”

Tatu Monica, 36 ani, Făgăraş

  • ,,Pădurile sunt tăiate, iar urşii coboară în căutare de hrană. Aceştia  nu trebuie să fie înpuşcaţi, dar trebuie hrăniţi. Asociaţiile de vânătoare şi vânătorii  trebui să se implice în aceste cazuri”.

Gherman Ion, 64 ani, Făgăraş

  • ,,După părerea mea ar trebui împuşcaţi cei care au tăiat pădurile. Asociaţiile de vânătoare nu mai duc hrană la animale în pădure, iar urşii caută hrană. Ar trebui să împuşte câţiva urşi pentru trofee, iar din banii respectivi să cumpere hrană pentru animalele sălbatice. Noi suntem vinovaţi de aceste situaţii, i-am votat pe unii şi pe alţii care au vândut pădurile, iar efectul îl vedem”.

Perşa Viorica, 77 ani, Victoria

  • ,,Suntem vinovaţi de această situaţie. Pădurile s-au tăiat, iar urşii au rămas fără mâncare. Acum câteva zile ursul a trecut pe lângă blocul nostru de pe strada Salcâmilor, iar doi minori au suferit răni uşoare.  În urmă cu 30 de ani, animalele sălbatice primeau cotă de hrană, dar acum animalele trebuie să-şi procure singure hrana”.

Bîrsan Ioana, 26 ani, Victoria

  • ,,Trebuie să se ia măsuri de urgenţă pentru că animalele sălbatice sunt periculoase. Urşii trebuie îndepărtaţi din zonele de locuinţe, iar asociaţile de vânătoare trebuie să asigure hrana acestora”.

Florea Florin, 45 ani, Victoria

  • ,,Oamenii sunt vinovaţi de această situaţie. Pădurile au fost tăiate, iar urşii nu mai au habitat. Aceştia  îşi caută hrană şi aşa ajung în comunitate. Dacă sunt flămânzi, normal că sunt şi agresivi. Este o adevărată problemă, de câţiva ani asociaţiile de vânătoare nu  mai au cote pentru a împuşca urşii”.

Ana Maria Dumitru, 57 ani, Victoria

  • ,,Siguranţa cetăţeanului trebuie să fie mai importantă decât un animal sălbatic. La noi în ţară sunt mii de urşi, iar în alte ţări sunt doar câteva exemplare. În Ţara Făgăraşului s-au înregistrat multe victime şi nu s-au luat măsuri. Urşii care ajung în oraş  trebuie împuşcaţi fără milă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here