În sezonul rece este necesară imunizarea organismului împotriva răcelii şi gripei. Unele persoane folosesc vaccinurile antigripale, alţi cetăţeni însă apelează la  produsele naturiste. Medicii şi Ministerul Sănătăţii recomandă vaccinurile antigripale, numărul de doze gratuite achiziţionate fiind din an în an tot mai mare. Gripa este o afectiune gravă, care poate duce la spitalizare şi, uneori, chiar deces. Fiecare sezon de gripă este diferit, iar gripa poate afecta diferit persoanele.

Dintre produsele naturiste recomandate de naturişti sunt:

  •   Tinctura de propolis, un  remediu naturist pentru tot felul de problem şi un  antibiotic natural.
  •   Tinctura de echinacea, ajută la întărirea sistemului imunitar, tratează virozele respiratorii, gripa şi oboseala.
  •   Tinctura de arnică tratează răcelile, afecţiunile căilor respiratorii şi durerile în gât.
  •   Fructele proaspete, se pot consuma ca atare, amestecate cu miere, sau sub formă de suc, gem şi sirop.
  •   Cătina sub formă de fruct, ulei, tinctură sau praf  este plină de antioxidanţi, betacaroten, flavonoide şi conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele,fiind recomandată  pentru  tratamente în caz de anxietate, depresie, anemii, până la afecţiuni ale splinei, probleme hormonale, hepatită, pneumonie, gripă, diaree, ulcer, gingivite.  Vaccinul antigripal cumpărat de Ministerul Sănătății anul acesta nu se poate administra copiilor sub 3 ani, susțin unii medici. Asta, în condițiile în care  programul naţional de imunizare gratuită cuprinde copiii de la 6 luni, până la 5 ani.   Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu 200.000 de doze în plus față de 2018. Vaccinul achiziționat acoperă 4 tulpini gripale, având formula recomandată de OMS. În cadrul Acordului Cadru pe care Ministerul Sănătății îl are încheiat cu cei 5 furnizori de vaccin gripal, Ministerul Sănătății asigură și 10 000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor între 6 luni și 3 ani, din categoriile cu risc de îmbolnăvire, cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, hepatice, neurologice metabolice, renale,  diabet zaharat, obezitate,  sindrom  imunodeficienta primară sau astm.    Vaccinurile gripale traditionale (trivalente) sunt făcute pentru a oferi protectie impotriva a trei tulpini ale virusului gripal: în general, cele două tipuri de virusuri A (virus gripal A (H1N1) şi virsul gripal A (H3N2)) şi virusul gripal B. De asemenea, există vaccinuri făcute pentru a proteja împotriva a patru virusuri gripale, se numesc vaccinuri tetravalente,  acestea oferă protecţie împotriva aceloraşi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adaugă un virus suplimentar B.  Vaccinul gripal oferă, spun medicii,  cea mai bună protecţie împotriva gripei sezoniere şi reduce semnificativ răspandirea virusurilor gripale. Cu cât se vaccinează mai multe persoane, cu atât sunt mai mici şansele ca gripa să se răspândească în comunitate.    Vaccinarea ca măsură de prevenţie împotriva gripei este deosebit de importantă pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicaţii legate de gripă. Au risc crescut de complicaţii severe ca urmare a gripei următoarele categorii:
  •   Toţi copiii între 6 luni şi 4 ani
  •   Persoanele peste 65 de ani
  •   Femeile însărcinate, cele care au în plan să rămână însărcinate, au născut recent sau alăptează în timpul sezonului gripei.

 Nu pot fi vaccinaţi:

  •   Copiii sub 6 luni, care sunt prea mici pentru a fi imunizaţi
  •   Persoanele cu alergii severe la vaccin sau orice ingredient al acestuia, cum ar fi gelatina, antibiotice etc.

Făgărăşenii sunt mai reticenţi  la vaccinurile antigripale şi nu puţini lanumăr refuză să se vaccineze, susţinând că  vaccinurile prezintă reacţii adverse. Există însă şi o categorie de localnici care  se prezintă la medicul de familie în fiecare an şi cer imunizarea cu vaccns antigripal. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbăcu cititorii, opiniile lor fiind redate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.

Elena Blaj, 85 ani, Făgăraș

  • ,,Vineri, 1 noiembrie a.c., am fost programată la cabinetul medicului de familie pentru administrarea vaccinului antigripal. De când a început campania națională de vaccin antigripal sunt pe lista beneficiarilor. De regulă, vaccinul îl fac în luna noiembrie, atunci când dozele ajung la cabinetul medicului de familie. Cea mai eficientă metodă de a ține răcelile la distanță este acest vaccin, în condițiile în care se administrează an de an”.

Livia Stoica, 57 ani, Făgăraș

  • ,,În urmă cu doi ani, am cumpărat o doză de vaccin antigripal și l-am administrat la cabinetul medicului de familie. Imediat am făcut reacții adverse, mi-a fost  rău, am făcut febră mare, frisoane și dureri de cap. A fost alegerea mea, dar nu mă așteptam să fac reacții alergice. În viața mea nu o să mai fac vaccin antigripal”.

Maria Tudor, 65 ani, Făgăraș

  • ,,Nu mi-am făcut niciodată vaccinul antigripal, deși gripa este o afecțiune gravă care dacă nu o tratezi corespunzător se poate agrava. Nu am fost diagnosticată cu gripă și din acest motiv nu am făcut vaccinul antigripal. În această perioadă mănânc fructe și legume pentru imunitate”.

Mihaela M., 62 ani, Făgăraș

  • ,,Nu am făcut niciodată vaccinul antigripal, deși sunt bolnavă cronic și sunt pe lista beneficiarilor. Am o prietenă care a făcut reacții alergice după ce și-a făcut vaccinul antigripal și din acest motiv îmi este frică să-l administrez”.

Pop Ovidiu, 62 ani, Făgăraș

  • ,,Nu am nevoie de acest vaccin antigripal pentru că sunt sănătos. În urmă cu doi ani, am fost la medicul de familie și mi-a recomandat un set de analize, iar rezultatele au fost în limitele normale și nu am nevoie de  tratament. Vaccinul antigripal este foarte bun pentru persoanele care au imunitatea scăzută și pentru bolnavii cronici. Aceste categorii de persoane trebuie să se protejeze împotriva gripei”.

Costache Ilie, 83 ani, Făgăraș

  • ,,În ultimii 20 de ani nu am fost răcit și din acest motiv nu am făcut vaccinul antigripal”.

Andreea Moldovan , 17 ani, Făgăraș

  • ,,Ani la rând, am făcut vaccinul antigripal la recomandarea medicului de familie. Anul acesta încă nu l-am făcut, dar urmează să fiu programată în cursul lunii noiembrie 2019  la cabinetul medicului de familie. În ultimii patru ani, am făcut acest vaccin și în această perioadă am fost protejat de gripă”.

Bunaciu Florina, 72 ani, Făgăraș

  • ,,Nu am făcut niciodată vaccinul antigripal pentru că nu am avut nevoie. Am 72 de ani și nu am făcut nicio  injecție. Nu am fost diagnosticată cu gripă și nu cred că este necesar acest vaccin antigripal”.

Stoica Sorin, 40 ani, Drăguș

  • ,,Programul național de vaccinare antigripal este foarte bun pentru persoanele care suferă de boli cronice și persoanele cu imunitatea scăzută. Nu am făcut vaccinul antigripal pentru că  nu am avut nevoie. De mulți ani nu am fost răcit. Am auzit unele persoane care ar vrea să facă acest vaccin, însă le este teamă de reacțiile alergice”.

Mureșan Bogdan, 29 ani, Făgăraș

  • ,,În urmă cu 10 ani am făcut primul vaccin antigripal și ultimul. Sunt o persoană care nu agreez medicamentele. Chiar dacă sunt răcit nu iau pastile să-mi otrăvesc organismul cu chimicale. Răceala trece de la sine în două, trei zile”.

N.L., 49 ani, Făgăraș

  • ,,Niciodată nu am făcut vaccinul antigripal, deși îl primeam gratuit la spital unde lucram. În urmă cu câțiva ani, la recomandarea medicului de familie, mama a beneficiat de  vaccinul antigripal fiind bolnavă cronică. După vaccin i-a fost foarte rău, atunci  am hotărât să nu fac acest vaccin cu riscul de a mă îmbolnăvi.”

Silviu Luca, 44 ani, Făgăraș

  • ,,La recomandarea medicului de familie am cumpărat vaccinul antigripal și la sfârșitul lunii octombrie a.c., l-am administrat. În perioada următoare temperaturile vor scădea și încep bolile de sezon. Am hotărât să fac acest vaccin antigripal pentru ca organismul să aibă anticorpi pentru a lupta cu boala”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here