•  Trei minore au fost victime ale unor bărbaţi care au abuzat de ele
  •  Bărbaţii sunt condamnaţi şi încarceraţi la penitenciarul Codlea

Dacă n-a ieşit în evidenţă cu mai nimic, comuna Jibert s-a dovedit a fi campioană la violuri.   Numai într-un an, din noiembrie 2018 şi până în prezent,  3 minore au căzut pradă unor bărbaţi care le-au siluit, iar a patra a scăpat ca prin minune din mânile violatorului. Oamenii legii au aflat despre faptele bărbaţilor foarte târziu, caz în care aceştia au repetat infracţiunile nestingheriţi.  La data de 3 noiembrie 2018, Liviu Paraschiv de 38 de ani din Dacia a încercat să o violeze pe fetiţa concubinei lui de 12 ani.  După alte 8 luni, bărbatul a vrut să o folosească pe sora victimei, o fetiţă  de 10 ani pentru a-şi satisface plăcerile trupeşti. În niciunul din cazuri, nu s-a ajuns la viol, aşa cum susţin poliţiştii,  care au cercetat faptele bărbatului. Sătenii din Dacia spun că nu este de mirare că minorele au căzut în plasa concubinului mamei lor. ,,Paraschiv Liviu este din Dacia şi stă cu mama fetelor de mai mulţi ani. Locuiesc într-o singură cameră la fostele grajdiuri ale satului, el lucrând pentru un fermier din sat. În acea cameră sărăcăcioasă locuiesc vreo 9 -10 persoane. Femeia le are pe aceste două minore şi un băiat cu alt bărbat, Paraschiv  are un copil din altă căsătorie, iar împreună mai au încă 4 copii. Toţi stau grămadă într-o încăpere. Întrebarea noastră este alta: de ce au lăsat fetele să stea în continuare cu violatorul încă o jumătate de an de la prima tentativă? Cum au fost apărate aceste fetiţe?” au spus sătenii din Dacia.

Condamnat de Judecătoria Rupea

Sesizarea ajunsă pe masa poliţiştilor din Jibert se pare că  a aparţinut mamei minorelor, care spune că a aflat din sat despre isprava concubinului. Aşa cum spun procurorii de la Parchetul de pelângă Judecătoria Rupea, autorul a fost reţinut 24 de ore după care s-a dispus control judiciar. Liviu Paraschiv a fost trimis în judecată, cauza fiind pe rolul instanţei din Rupea care a emis soluţia de condamnare de 3 ani cu închisoare pentru autor la data de 18 iunie 2019.  ,, Solutia pe scurt: În temeiul art.396 alin 2 C.pr.pen cu aplic art.32 Cp şi art.396 alin 10 C.pr.pen condamnă inculpatul Paraschiv Liviu, la pedeapsa de 2 ani şi 3 luni închisoare pentru fiecare din cele două fapte de tentativă de viol, prev. de art. 32 Cp rap. la art. 218 al. 1 , 3 lit. a, c Cp ( persoane vătămate Ioji Cristina Maria şi Ioji Mihaela).  În baza art. 91 Cp dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare, iar în temeiul art. 92 Cp stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani . În temeiul art.38 alin 1 Cp rap. la art.39 alin 1 lit b Cp inculpatul va executa pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare.  În temeiul art.93 alin 3 Cp obligă inculpatul să presteze 60 de zile o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe raza Primăriei Jibert sau Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor. Constată că persoanele vătămate nu s-au constituit părţi civile .În temeiul art.274 C.pr.pen instanţa obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 2800 lei, din care 940 lei onorariu avocat din oficiu pentru camera preliminară şi fond pentru persoanele vătămate şi 520 lei onorariu oficiu pentru inculpat în camera preliminară şi fond se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei.Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare” se arată în Hotarârea  100/ 18.06.2019 emisă de Judecătoria Rupea.  Parchetul Rupea a făcut apel la Curtea de Apel Braşov care  l-a condamnat pe  autor, prin   Hotarârea  832/   12.11.2019, la 3 ani de închisoare  şi o pedeapsă complementară, însemnând interzicerea exercitării dreptului prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. f din Codul penal, respectiv dreptul de a fi tutore sau curator, pe o perioadă de 5 ani, în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. c din Codul penal.

Încarcerat în penitenciarul de la  Codlea

,,La data de 15 ianuarie 2019 a fost trimis în judecată un bărbat de 38 de ani din Jibert aflat în control judiciar pentru două infracţiuni de tentativă de viol asupra a două minore de 10 şi 12 ani. Curtea de Apel Braşov l-a condamnat pe autor la data de 12 noiembrie la 3 ani de închisoare cu executare” a spus Vlad Teodorescu, prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov.  În aceeaşi zi poliţiştii de la Secţia 6 Poliţie Rurală Hoghiz au fost pus în executare mandatul de executare a pedepsei, aşa cum arată comunicatul dat de IJP Braşov, bărbatul fiind depus la Penitenciarul Codlea.

 Minoră din Văleni violată de un bărbat de 42 de ani

O minoră din Văleni, comuna Jibert, a fost violată de un bărbat  de 42 de ani din Făgăraş, dar care locuieşte  în vecinătatea familiei copilei. Dacă fapta nu era descoperită la timp de mama fetiţei, sora acesteia, tot minoră, ar fi avut aceeaşi soartă. S-a întâmplat la începutul lunii iulie 2019, iar acum violatorul este trimis în instanţă şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 12 ani, aşa cum explică  Cristina Andreea Cardaşol, prim- procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea.  Sătenii din Văleni sunt şocaţi de fapta bărbatului petrecută chiar sub ochii lor, fără ca nimeni să bănuiască gândurile violatorului. Familia din Văleni are 4 copii minori, 3 fetiţe şi un băieţel, cea mai mare are 14 ani, următoarea 13 ani,  cea mică 7 ani, iar băieţelul, 11 ani. Părinţii copiilor trăiesc în sărăcie, veniturile lor constând în alocaţiile copiilor şi munca cu ziua prin sat a părinţilor. Fetiţa  cea mare, de14 ani, a fost victima unui vecin, Florin Câzu,care sub pretextul că o cheamă să-i măture curtea, a tăbărât pe ea şi a violat-o .   Poliţia Jibert a început cercetările a doua zi după viol, iar fetiţa a fost supusă unui examen ginecologic al cărui rezultat a confirmat afirmaţiile mamei şi ale fetiţei. Cazul a fost prezentat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, iar reprezentanţii instituţiei s-au deplasat la faţa locului şi au dispus internarea celor 4 copii, în regim de urgenţă, la Centrul ,,Domino” din Codlea.  Audierile în cauză  au durat peste o lună, iar poliţiştii au   înaintat  dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea cu concluzia ,, act sexual consimţit de ambele părţi”.  Copila traumatizată a fost introdusă într-un program   de consiliere specializat  la DGASPC Braşov.  În cursul lunii august, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea a finalizat la rându-i cercetările, a schimbat încadrarea  şi a trimis dosarul în instanţă. ,,Cercetările au fost finalizate  şi s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului F.C. de 42 de ani pentru săvârşirea infracţiunii de viol  asupra unei monore. Conform Codului Penal, art 218, alin 3, lit c, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 12 ani” a explicat atunci Cristina Andreea Cardaşol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here