Premiera de Gală a  filmului ,,Între chin şi Amin“,  organizată de Monitorul de Făgăraş  la Arpaşul de Jos,  a creat o ambianţă de unitate sufletească şi bucurie printre făgărăşenii care au umplut sala de spectacol  a Casei de Cultură din localitate.  Printre invitaţi s-au aflat urmaşi şi rude ale partizanilor din munţi, precum profesoara Doina Ilea, oameni din satele Ţării Făgăraşului şi autorităţi locale, iubitori ai istoriei locului. Toţi au ţinut  să-i omagieze  pe cei care şi-au pus viaţa şi libertatea  pentru dreptul pe care noi îl avem astăzi să gândim şi să vorbim liber.

 

Constantin Văcariu, primarul comunei Arpaşul de Jos

,,Este un eveniment unic  pentru Arpaşul de Jos şi, totodată, o onoare deosebită de a găzdui în premieră un film de cea mai înaltă clasă şi calitate, iar aici mă refer atât la artişti, cât şi la regie şi efectele speciale. Din păcate, filmul reflectă o realitate dură a ceea ce poate să facă omul împotriva omului“ a spus Constantin Văcariu, primarul localităţii Arpaşul de Jos.

Bucelea Ioan, secretar AFDPR Făgăraş

,,Un film realizat impecabi, iar  participarea a fost peste aşteptări. Invitaţii au fost afectaţi de  filmul ,,Între Chin şi Amin” şi au ieşit din sală cu lacrimi în ochi. Actorul Constantin Cotimanis a spus că filmul a ajuns acasă, adică aici,  în Ţara Făgăraşului,  unde a fost inima Rezistenţei, unde s-a reacţionat, s-a luptat  cu arma în mână. Filmul a fost foarte dur, însă a redat realitatea din  ,,Fenomenul Piteşti”. Am avut ocazia să discut cu domnul Nicolae Purcărea care a fost închis la Piteşti în perioada de reeducare şi mi-a povestit despre ororile care au avut loc în închisoarea  Piteşti. Această persoană a trăit un infern şi a reuşit să supravieţuiască.  Cine vrea să cunoască mai multe detalii despre perioada respectivă să citească cartea ,,Urlă Haita” semnată de Nicolae Purcărea.  Am vizionat cu atenţie filmul şi am remarcat implicarea actorilor în rolurile avute.  Cred că au muncit mult până s-au  transformat în rolurile respective. A fost o misiune complicată şi pentru actorii care au jucat în   filmul ,,Între Chin şi Amin”. Toţi membrii de la Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Făgăraş, au fost în sală, doar  o singură persoană a lipsit pentru că este bolnavă la pat. Deţinuţii politici care au fost închişi la Gherla nu au suferit ororile care au fost la Piteşti.  Reeducarea de la Piteşti a fost importată, a fost preluată de călăul Eugen Ţurcanu  de la rusul Makarenko.  Premierea de gală a filmului ,,Între Chin şi Amin” a fost  de excepţie”.

 

Zepa Adrian, preotul satului Feldioara

,,Filmul ,,Între Chin şi Amin” a fost pentru mulţi o revelaţie. Noi am fost departe de ,,Fenomenul Piteşti”, dar am citit despre aceste drame. Imaginile din filmul ,,Între Chin şi Amin”, fac cât o mie de cuvinte. Văzând acest film, mi-am completat ceea ce am citit despre închisoarea de la Piteşti. În biserică, duminica, pomenim deţinuţii politici şi poate uneori uităm suferinţa lor. Pentru mine, repet filmul a fost revelator. Am fost impresionat! Filmul ,,Între Chin şi Amin” a fost  aşteptat  30 de ani, iar tânăra generaţie trebuie să înveţe din necazul părinţilor şi al bunicilor. În urmă cu o sută de ani, un protopop de Făgăraş spunea că cine nu a gustat amarul, nu ştie să preţuiască zahărul. Filmul ,,Între  Chin şi Amin” este o pagină de istorie  pe care au scris-o moşii şi strămoşii noştri. Acum ne simţim şi noi  cu adevărat liberi şi trebuie să apreciem ceea ce trăim şi  lucrurile  care ne înconjoară. La premierea de gală am reuşit să stau de vorbă cu regizorul Toma Enache şi i-am spus  că în  sala Casei de Cultură din Arpaş m-am simţit ca în biserică. Repet, acest film este o pagină de istorie vie şi unii vor să o uităm. Guvernul României nu vrea să se cunoască această parte a istoriei şi am văzut că promovează un serial românesc în care se face propaganda homosexualilor”.

 

Gheorghe Paul Voila, 80 ani, Făgăraş

,,Filmul ,,Între Chin şi Amin” a fost  un omagiu  adus tuturor familiilor care au suferit pe vremea  comuniştilor. Scenariul realizat de regizorul Toma Enache s-a bazat pe mărturiile celor care au suferit. Am fost impresionat de acest film. Toţi cei prezenţi în sală am fost emoţionaţi pînă la lacrimi. Mulţi tineri au fost torturaţi, iar familiile lor au suferit din cauza comuniştilor. Organizarea evenimentului a fost la superlativ, mulţumesc echipei ,,Monitorul de Făgăraş” pentru invitaţie”.

 

Gheorghe Serendac, 72 ani, Făgăraş

,,A fost un eveniment deosebit în viaţa culturală din Ţara Făgăraşului. Casa de Cultură  din localitatea Arpaşul de Jos a fost neîncăpătoare. Personal am fost marcat de acest film. Nu aş fi crezut că s-a întâmplat asemenea atrocităţi şi chinuri. Filmul ,,Între Chin şi Amin” trebuie vizionat de elevii liceeni să cunoască această istorie. Sunt la vârsta a treia şi nu am auzit despre ,,Experimentul de la Piteşti”. Acolo a fost iadul pe pământ.  Tinerii închişi în închisorile comuniste au fost chinuiţi, înfometaţi şi însetaţi.  Proiecţia filmului ,,Între Chin şi Amin” a avut un impact emoţional puternic.  Publicul a plâns  impresionat de torturile aplicate tinerilor care s-au opus regimului comunist”.

 

Boieru Alexandru, 70 ani, Făgăraş

,,Filmul ,,Între Chin şi Amin” m-a impresionat, un film dur. Mulţumesc ziarului ,,Monitorul de Făgăraş” pentru că ne-a dat prilejul să vizionăm acest film. Actorul Constantin Cotimanis a spus că filmul ,,Între Chin şi Amin” a ajuns la el acasă, adică în Ţara Făgăraşului. Aici a fost rezistenţa anticomunistă făgărăşană, unde partizanii au luptat pentru libertatea neamului. Regizorul, scenaristul şi actorii au muncit mult pentru a realiza acest film şi vreau să le mulţumesc pentru  prezenţa în sală”.

 

Nicolae Ludu, profesor,  Beclean

,,Felicitări pentru organizarea acestui eveniment. Filmul artistic ,,Între Chin şi Amin” m-a şocat, dar este un film de înaltă ţinută. Nu aş avea curajul să-l mai văd odată, nu aş mai rezista.  Este prea agresiv.  Din câte am înţeles regizorul Toma Enache nu a redat toate chinurile din închisoarea de la  Piteşti. Un film zguduitor despre regimul comunist. Repet filmul a fost agresiv, dur, toţi am fost şocaţi de regizarea filmului. Tânărul regizor, Toma Enache, a realizat acest film ,,Între Chin şi Amin”,  care va rămâne în istorie. Cunoscutul actor Constantin Cotimanis a spus că acest film este o lecţie de istorie vie, iar  elevii liceeni trebuie să conştientizeze ce s-a întîmplat cu o jumătate de secol în urmă.  Organizarea evenimentului  a fost ireproşabilă, nu m-am gândit că la Arpaşul de Jos se poate organiza un eveniment de aşa natură. Un eveniment de nota zece, felicitări  echipei de la ziarul ,,Monitorul de Făgăraş”.

Livia Rugiubei, educatoare, Victoria

,,Un film bine realizat. Multe familii din Ţara Făgăraşului au suferit în tăcere aceste drame. Văzând acest film, mi-am dat seama prin ce au trecut oamenii care au opus rezistenţă comunismului. În Ţara Făgăraşului multe familii au suferit şi mulţi eroii au rămas necunoscuţi deşi şi-au exprimat părerea despre comunişti şi au fost urmăriţi, bătuţi şi torturaţi de regimul comunist.  Un film cutremurător! Acum am realizat ce s-a întâmplat şi ce au trăit cei care s-au opus regimului. Tineretul trebuie să ia aminte, să nu se repete istoria.  Regizorul Toam Enache a realizat foarte bine filmul, a îmbinat scenele de violenţă cu scenele de dragoste.  Un film foarte bun, impresionant până la lacrimi. Greu am rezistat să vizionez acest film. Multe familii din Ţara Făgăraşului au suferit drame şi nu au avut curajul să spună prin ce au trecut. Felicitări regizorului pentru realizarea filmului, felicitări organizatorilor”.

 

  Cristina Cristea, Primăria Arpaşul de Jos

,,Sunt bucuroasă că nu am trăit vremurile din ‘49 şi pe cele dinainte de 1983, anul în care m-am născut. A fost o atmosferă încărcată, plină de emoţii. De fapt, acum suntem nişte oameni răi, dar mai avem empatie faţă de semeni şi chiar vă spun asta din suflet“ .

 

  Dorin Magda, fostul primar al comunei Cârţişoara

,,Mi-a plăcut mult filmul şi am fost preocupat de aceste lucruri încă de când am fost primar în Cârţişoara. Luptătorul anticomunist Remus Budac a fost din neamul meu, pentru că mama se trăgea din neamul lui Budac. Eu mă trag din stirpea haiducului Andrei Budac, despre care s-au făcut atâtea cântece şi circulă legende. El a fost împuşcat de cătanele austro-ungare, de honvezi, în anul 1911. Până la venirea comuniştilor, un alt unchi de-al meu, Ironim Budac, a fost primar liberal în sat. El a fost un personaj cam de filme, pentru că a fost plecat în America şi, în timpul prohibiţiei, a făcut parte din banda lui Al Capone. Este trecut şi în Monografia satului. Remus Budac a fost profesor, şi venea pe la unchiul mamei. Există foarte puţine filme făcute despre rezistenţa comunistă, istoricii nu se amestecă, iar autorităţile habar n-au. Pe Remus l-au prins când ducea alimente partizanilor. Acelaşi sacrificiu l-a făcut şi Badea Cârţan. Când am ajuns eu primar, abia atunci au început aceste discuţii. După ce nu am mai fost eu primar, toate proiectele au rămas în coadă de peşte. Muzeul ,,Badea Cârţan“ eu l-am făcut şi un etaj l-am dedicat rezistenţei anticomuniste. După mine nu s-a mai făcut nimic, pentru că activităţile actualilor sunt mai mult extraşcolare. Este interesant şi Ironim Budac, pentru că, după ce a venit din America, a făcut distilerie de alcool. El nu a avut copii şi l-a înfiat pe Mirel Budac. Când au venit comuniştii, i-au confiscat distileria,  dar până la urmă l-au pus tot pe el şef, pentru că nimeni nu ştia să producă alcool în afară de el. Mai cunosc pe unul din Cârţişoara, fost aviator în armata regală, care a fugit în Germania cu avionul după ce comuniştii au preluat puterea,  dar acum nu îmi vine în minte numele lui“ a spus fostul primar al localităţii Cârţişoara, Dorin Magda.

  Ioan Vulcan, Radio România Actualităţi

,,Am făcut patru clase primare la Râuşor, unde învăţători erau soţii Dâmboiu. Acolo am fost coleg de clasă cu Gheorghe Arsu, cel care i-a sprijinit pe partizani“ a spus cunoscutul om de radio Ioan Vulcan.

 

Adina Bârsan, directoarea Şcolii Gimnaziale Ucea de Jos

,,Filmul este dur, şi redă realitatea dar eu cred că, chiar dacă ni se pare foarte dur, nu redă toate ororile care s-au întâmplat acolo, în închisarea de la Piteşti“ a spus învăţătoarea Adina Bârsan, directoarea Școlii Gimnaziale din Ucea de Jos.

Iuliana Mihăiescu, Şcoala Gimnazială Ucea de Jos

,,Din punctul meu de vedere filmul a fost foarte impresionant. Știam în mare despre aceste întâmplări, dar realitatea depăşeşte cu mult ceea ce ştiam eu. Ceea ce m-a impresionat foarte mult la film a fost intercalarea lumină-întuneric. Mi-a plăcut la sfârşit, când domnul Cotimanis a spus că trebuie vizionat în şcoli“ a spus Iuliana Mihăiescu, administrator financiar în cadrul şcolii din Ucea de Jos.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here