Preotul paroh Florin Butum din Cincu a realizat o biserică unicat în România.   Sfinţii pictaţi în Biserica ,,Buna Vestire” sunt îmbrăcaţi în portul popular  românesc. Lia Flueraş, o localnică, a cuprins în pictura acestei  biserici  pe toţi sfinţii, cuvioşii şi mucenicii români. Pictura a fost completată şi cu sfinţii închisorilor comuniste.  De sărbătoarea Sf. Andrei, 30 noiembrie,  se va sărbători hramul acestei biserici.  Sunt două biserici ortodoxe în Cincu, foarte frumoase şi bine întreţinute. Preotul paroh, Florin Adrian Butum, a reuşit, de 10 ani de când a fost instalat în parohie, să restaureze şi să picteze lăcaşurile.

Biserica cu trei hramuri

 Biserica  mică, aşa cum este cunoscută în sat biserica cu  hramul ,,Buna Vestire”,   a mai primit încă două hramuri  după ce  a fost pictată cu sfinţii români. Este vorba despre hramul  ,,Tuturor sfinţilor români” şi ,,Andrei Şaguna- Mitropolitul Transilvaniei”.  Odată ce păşeşti în interiorul acestui lăcaş de cult  nu poţi decât să îţi exprimi uimirea. Domină albastrul intens, iar picturile sunt vii şi umane. Ai impresia că bolta bisericii te înconjoară rugându-te să o priveşti şi cu ochii minţii pentru a trăi scenele biblice de veacuri. Imaginile Mântuitorului, a Sfintei Treimi şi a Maicii Domnului de pe boltă sunt  evidenţiate prin banda tricolor. Sfinţii pictaţi pe pereţi sunt înveşmântaţi în port popular românesc. Este o pictură unică şi îndrăzneaţă, mai ales că sunt reprezentaţi toţi sfinţii români, cuvioşii şi mucenicii. De bună seamă că la loc de cinste au fost amplasate scenele biblice: Naşterea, Schimbarea la faţă, Botezul, Pogorârea în iad.

Pictură cu mucenicii închisorilor comuniste

Preotul Florin Butum s-a dovedit a fi un mare iubitor al istoriei naţionale şi de aceea a pictat pe pereţii bisericii şi pe cuvioşii închisorilor comuniste, alocându-le un spaţiu generos la intrarea în lăcaş. Îi găsim în medalionul ce înconjoară imaginea Mântuitorului pe părintele Arsenie Boca, părintele  Papacioc, părintele  Stăniloaie, părintele Iustin Pârvu, părintele  Nicolae Steihard, părintele Ioan de la Recea, etc. Sunt luptătorii anticomunişti care au sfinţit pământul românesc prin suferinţele şi rugăciunile lor în secolele XIX şi XX. Au fost reprezentaţi şi mitropoliţii Transilvaniei şi patriarhii români. ,,Pictura bisericii de la Cincu este unică. Au fost pictaţi toţi sfinţii români cuprinşi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Pictura este încărcată de simboluri naţionale, tricolorul, drapelul străjuieşte pe bolta bisericii la cele trei mari scene, Sfânta Treime, Mântuitorul şi Maica Domnului. O parte dintre sfinţi sunt îmbrăcaţi în costume populare româneşti. Ne dorim ca pe pereţii exterior ai  bisericii, pictura să fie realizată cu domnitorii români” a spus preotul paroh Florin Butum.

Harta României Mari pictată pe masa din altar

Masa din altar este îmbrăcată în sticlă care a fost, de asemenea, pictată. ,,Au fost pictaţi pe pereţii sfintei mese din altar Învierea Mântuitorului, Soborul sfinţilor români, harta României Mari ţinută în braţe de Sf. Nicolae şi Sf. Andrei Şaguna- Mitropolitul Transilvaniei. Această pictură va fi şi mozaicul ce-l vom fixa pe exterior, pe turla bisericii” a explicat preotul paroh.

Pictura realizată de Lia Flueraş, o localnică  

Pictura acestei biserici a fost realizată de o localnică, Lia Flueraş. ,,Lia Flueraş este de la noi din sat. S-a străduit, cu timp şi fără timp să realizeze această pictură unică unde a pus toată dragostea şi priceperea ei ca această biserică să fie pictată cu toţi sfinţii români. Venea dimineaţa şi mai pleca seara când îi oboseau ochii şi mâna. Picturile n-au fost făcute la întâmplare, ci am folosit câte 2-3 imagni ale sfinţilor de unde am ales pe cea mai potrivită. Aşa am stabilit cum vor arăta imaginile sfinţilor români, ale cuvioşilor care s-au chinuit în închisorile comuniste şi l-au mărturisit pe Hristos, pe mitropoliţii noştri şi pe patriarhi. Pictura a durat 2 ani, în funcţie de timpul doamnei Lia. Nu este singura lucrare, a mai pictat şi în biserica mare cu hramul  ,,Sfântul Nicolae”. Slujim în ambele biserici, dar în aceasta oficiem slujbele din cursul săptămînii şi pe cele de vecernie.” a completat preotul Florin Butum.


 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here