sdr

 

 

S-a tot vorbit în ultimele luni de copiii abuzaţi de adulţi, de cazuri de pedofilie sau de comportamente neadecvate ale unor adulţi faţă de minori. Majoritatea cazurilor au produs traume victimelor, iar autorii au scăpat nepedepsiţi. Şi asta pentru că victimele acestor indivizi provin din familii dezorganizate, din mediul rural cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, iar copiii rămaşi în grija rudelor sau a fraţilor mai mari. Un  caz şocat s-a întâmplat la Şcoala Gimnazială Voila, iar vestea s-a dus în tot satul. Este suspectat  Horaţiu Hociung, profesorul care predă la clasă geografie şi istorie,  iar victimele lui ar fi  nişte eleve din clasele a V-a şi a VI-a. După ce ziarul Monitorul de Făgăraş a investigat subiectul, acesta a  intrat  în atenţia conducerii şcolii şi a oamenilor legii. Directoarea şcolii Daniela Şerban se declară şocată de situaţie şi spune că acest caz va fi analizat în consiliul de administraţie al şcolii, iar profesorul va intra în comisia de disciplină. Poliţia Voila prin vocea comandantului Ionică Barbu susţine că  a fost deschis dosar penal pe numele profesorului Horaţiu Hociung în care acesta va fi cercetat  pentru  mai multe infracţiuni.  Profesorul  nu recunoaşte acuzaţiile, dar susţine că munca la catedră este stresantă, iar  de multe ori pierde controlul asupra elevilor şi chiar a lui.   Astfel de situaţii înregistrate în şcoli, cu astfel de dascăli la catedră, cu un sistem educaţional  blocat în regulamente surde nu este de mirare că România se află pe primul loc în Europa la analfabetismul funcţional.

sdr
sdr
dav
dav
dav
dav
dav
dav
sdr
dav

Dascălul din fotografii

Totul a început în urmă cu peste două săptămâni, cu o cerere de prietenie  pe care profesorul Horaţiu Hociung  a solicitat-o pe facebook  unei eleve de 11 ani, din clasa a V-a. Alexandra Zanfir  i-a acceptat  prietenia  şi a răspuns dascălului pe FB, iar acesta i-a trimis, în semn de apreciere pentru răspuns , patru fotografii cu el. O cerere similară a fost avansată de acelaşi dascăl şi altei fetiţe, dar din clasa a VIII-a, căreia i-a trimis fotografii similare.

Maria Aldea: ,,Mi-era teamă că profesorul nu se va opri la facebook”

În cazul Alexandrei, s-a revoltat mama acesteia, Maria Aldea de 46 ani, care se afla la muncă în Spania. Femeia spune că a reacţionat pe facebook, purtând un dialog cu profesorul. ,,Am revenit în ţară de urgenţă când am văzut ce se întâmplă cu fiica mea. Am trei copii, doi băieţi de 19 şi 14 ani şi pe Alexandra de 11ani, pe care i-am crescut cum am putut. Prinsesem şi eu un contract de 3  luni în Spania şi veneam acasă la sfârşitul lunii decembrie.  Dar m-a revoltat  ceea ce a scris profesorul că îi trimite şi alte fotografii ,,de gen”. Oare ce însemna acele fotografii? Am lăsat lucrul, mi-am cumpărat bilet şi am venit acasă. M-am dus la şcoală să văd cine este acest profesor care-şi permite să  se apropie de fiica mea, un copil de 11 ani.  M-am dus şi la directoare să reclam cazul, apoi la poliţie, la primar şi la un avocat. De o săptămână bat drumul la şcoală, dar nimeni n-a luat nicio măsură, parcă toată lumea este surdă la ceea ce spun eu. Am intrat în panică, gândindu-mă că noi, fiind o familie de ţigani, nimeni nu va lua în considerare  reclamaţia. Îmi este teamă că acest profesor nu se va opri la facebook şi va atenta la fiica mea, că o va ademeni cu o bomboană sau o ciocolată. Ce aşteaptă toată lumea, să fie violată fata mea şi apoi să ia măsuri? O văd mai dezvoltată pentru 11 ani? Stau în zilele de miercuri şi joi când acest profesor este în şcoală şi o aştept pe Alexandra la microbuzul şcolar. M-am panicat când am aflat că şi alte eleve minore au trecut prin aceleaşi  situaţii.  Le vorbeşte urât, le face în clasă curve, vagaboande, le ameninţă. Am aflat că acest profesor a fost  alungat din unele şcoli unde a mai predat.  Nu cer   decât să fie scos din învăţământ şi să-mi plătească cheltuiala pe care am avut-o plecând din Spania şi lăsându-mi locul de muncă. Mi-am pierdut contractul de muncă, lucram într-o fabrică de ambalat mere, şi am plecat fără să mai încasez orele lucrate. Aveam 200 de ore cu 5 euro/oră, deci 1000 euro. Adaug şi transportul încă 200 euro. Un aşa profesor nu are ce căuta la catedră” a spus Maria Aldea din Dridif, mama Alexandrei.

Directoarea şcolii: ,,Comportament neadecvat la clasă”

Directoarea Şcolii Gimnaziale Voila, Daniela Şerban, a stat de vorbă cu reporterii Monitorul de Făgăraş despre  comportamentul profesorului de geografie. A asistat la discuţii diriginta Alexandrei Zanfir şi o altă profesoară din şcoală, ambele membre în consiliul de administraţie al şcolii.

,,Am aflat despre  această situaţie  şi  o urmărim. Acest profesor este la noi în şcoală de la începutul anului şcolar. A venit repartizat de Inspectoratul Judeţean Şcolar Braşov, are  adeverinţă de la medicul de Medicina Muncii că este apt pentru a  desfăşura activitate în învăţământ. Este din Braşov şi face naveta în zilele când are ore la noi la şcoală, miercuri şi joi din săptămână. N-a lipsit niciodată. Vine cu trenul de la Braşov, dar a venit şi cu bicicleta. Comportamentul  profesorului este de multe ori neadecvat la clasă. Se adresează elevilor, dar în special elevelor,  folosind cuvinte precum panarame, ţipă la elevi. Nu stăpâneşte clasa. Am fost în inspecţie la orele profesorului, dar atunci totul a decurs normal” a spus directoarea Şerban Daniela.

  •  ,,Se aude cum ţipă la elevi de la parter, aruncă în elevi cu cretă, le vorbeşte urât. N-am mai întâlnit un astfel de comportament la un cadru didactic” a spus diriginta elevelor.
  • ,,Am vorbit cu mama Alexandrei şi am aflat acuzaţiile pe care le aduce profesorului de geografie.  Am stat de vorbă cu profesorul, iar  în consiliul de administraţie vom analiza situaţia creată. Vom parcurge toţi paşii prevăzuţi de regulament, vom analiza  cazul în comisia de disciplină  şi apoi vom lua o decizie. În atenţia noastră este elevul, iar dacă sunt derapaje, acestea trebuie  corectate şi eliminate” a mai spus directoarea Şerban.

Ce spun elevele

  •   Ana Maria: ,,Ne înjură, ne face curve. Citeam cărţi de la bibliotecă şi a venit la noi şi ne-a zis că citim cărţi pornografice. Aruncă în noi cu cretă. Este agresiv. Ne apucă de mână în timpul orei  când trece pe lângă noi şi ne suceşte mâna, aşa fără motiv. Nu-mi place  la orele de geografie şi de istorie.  De multe ori îl întrebăm ce scrie pe tablă pentru că nu înţelegem şi atunci ne spune să ne ducem dracului şi nu ne spune. Eram pe hol  şi l-am întrebat  de ce ne spune curve şi  a zis:   mai duceti-vă de aici şi m-a lovit un pic la ochi. Atunci i-am zis doamnei diriginte, apoi am dat o declaraţie şi de atunci nu mi-a mai zis nimic. Am nota 9 la istorie”.
  •   Alexandra: ,,Mie mi-a cerut prietenia pe facebook şi apoi mi-a trimis poze  pe FB cu  el. I-a trimis poze şi Paulei din clasa a VIII-a.    Pe mama a deranjat-o foarte mult, dar pe mine nu atât de mult. Eu am note bune, la  istorie am un 9”.

Dialog cu profesorul Horaţiu Hociung 

Reporter: Există o reclamaţie pe numele dumneavoastră în care sunteţi suspectat că v-aţi apropiat prea mult de nişte eleve,  o relaţie care ar fi depăşit limita unei relaţii profesor-elev. Ştiţi despre ce este vorba?

Profesorul: Da, este vorba despre o elevă, care în data de 9 noiembrie, din ce am verificat şi pe pagina mea de socializare,  m-a întrebat ce fac şi apoi mi-a trimis un stiker.

R: I-aţi cerut dumneavoastră prietenia  pe FB şi eleva a acceptat. Şi i-aţi trimis poze cu dvs. De ce i-aţi trimis poze?

Profesor: I-am trimis poze ca să nu mai vorbesc atât de mult. Patru poze şi cu asta basta. Acele poze nu sunt compromiţătoare, sunt făcute pe un ponton.

R.: Aţi mai trimis şi la alte eleve poze?

Profesor: La o singură elevă, atât. Dar nu credeam că se ajunge la o diversiune, la un tămbălău.

R.: Este adevărat că la  ore le vorbiţi urât, le faceţi pe eleve curve, le jigniţi?

Profesor: Nu. Este adevărat că de multe ori ridic tonul la ei, e adevărat că de multe ori ţin creta în mână şi o arunc în sus să mă mai calmez.

R.: Dar nu reuşiţi să stăpâniţi clasa?

Profesor: Eu am făcut toate eforturile  posibile şi imposibile să-i strunesc, am lăsat şi de la mine, dar am văzut că mi se urcă în cap. Atunci am avut senzaţia că-i pierd pe drum, am simţit că nu mai sunt eu.

R.: Dar câţi elevi aveţi în clasă?

Profesor: Depinde. La clasa unde este această elevă sunt 2 clase simultane, am 2 ore  pe săptămână cu ei, una la istorie şi alta la geografie. Presiunea este imensă. Într-o oră trebuie să scriu pe două table şi vă dau cuvântul meu că e greu. Intru la clasă cu 2-3 minute după ce sună pentru că-i adun pe toţi din pauză. Când intru,  eu  sunt cel care şterge tabla,  tabla este mizerabilă la toate clasele. Pe o tabă scriu o lecţie pentru cei de a VI şi pe cealaltă pentru ceilalţi. Presiunea este imensă, la un moment dat ajung că nu mai pot.

R.: De câţi ani lucraţi în învăţământ?

Profesor:   De 10 ani lucrez în sistemul acesta, dar am două întreruperi la activ, deci  este al 8-lea an la catedră. Tot din cauza stresului am întrerupt.  Prima dată în 2013 am întrerupt, am stat pe bară un an. Aşa am dorit eu, dar am avut demnitatea să termin anul şcolar, apoi am luat o pauză să mă mai reculeg.  Am revenit în 2014.

R.: Sunteţi căsătorit?

Profesor: Are importanţă? În lumea reală nu sunt căsătorit, nu i-am adus doamnei directoare niciun act de căsătorie.  Nu am copii, nu pot să am copii, dacă doriţi putem merge la un medic legist să verifice, dar nu e o ruşine că nu poţi avea copii.

R.: O elevă clasa a VI-a susţine că aţi lovit-o. Este adevărat?

Profesor: Am lovit-o? Aşa spune ea? Eu nu îmi amintesc. Este prima dată când aud o aşa afirmaţie. Nu am lovit-o.

R.: Aţi mângâiat-o pe sâni?

Profesor: Nu. Chiar aş vrea să vină şi ea în faţa dvs şi să spună.

R.: Dar vi s-a întâmplat să fiţi mai apropiat de vreo elevă?

Profesor: Când spuneţi apropiat  mă gândesc  că aş avea cu ea o relaţie mai familiară, mai multă empatie.

R.: I-aţi spus  ce buze senzuale are?

Profesor: Nu-mi amintesc. Nu e posibil. Acum aud fel şi fel de lucruri de-mi fac cruce cu stânga.

R.: Aţi avut ore la liceul industrial din Făgăraş?

Profesor: La Agricol am avut, la Generală 4, am avut  la Hârseni, la Şinca

R.: Şi aţi avut probleme de genul acesta?

Profesor: De senzualitate, nu, nu, până la chestii intime nu s-a mers. S-a mai mers  cu acuzaţii că ţip la ei, că îi speriu, că i-am ameninţat cu note, pe astea s-a mers, s-a folosit canalul acesta. Dar nu s-a folosit un caz de corupere de minor sau ştiu eu…avansuri sexuale sau avansuri intime sau doamne fereşte. Este pentru prima dată când mă văd etichetat cu nişte lucruri   de care eu mă întreb, au legătură cu mine sau e altul?  Acuzaţiile  astea eu le resping, sunt uimit să aud astfel de lucruri.  Îmi pare rău că nu o văd şi eu pe această fetiţă de a …VI-a sau a VII-a? A VI-a, să o văd şi eu.

R.: Dar aţi pipăit-o? Sau aţi vrut să o pipăiţi?

Profesor: Nu fac eu lucruri de genul acesta. Îmi pare rău că acum nu o văd în faţă şi să aibă curajul să spună şi în faţa mea.

R.: Dar aţi fost bătut de nişte părinţi tot pentru aşa ceva?

Profesor: Anul acesta? Nu-mi amintesc să fi fost bătut de părinţi. Trebuia să fiu şi bătut? Doar bătaia este ruptă din rai! Dacă nu mai avem voie să-i atingem, măcar să luăm noi bătaie, nu?

R.: Unde mai aveţi ore? Acolo aveţi probleme de genul acesta?

Profesor: Mai am la Colegiul Mihai Viteazu din Covasna. Acolo nu sunt probleme pentru că elevii au educaţia făcută dinainte.

Va urma. (Lucia BAKI, Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here