•   Într-un an au fost numiţi patru administratori speciali la Ecoterm, care şi-au dat demisia
  •   Administratorul special Iosif Baki a avut o leafă de 80 lei/lună, iar următorii trei au fost remuneraţi cu câte 2000 lei/lună
  •  Salarii generoase la Serviciul de Termie nou înfiinţat, care golesc bugetul local
  •   Directorul serviciului va avea un salariu de bază de 6.282 lei/lună plus sporuri

 

Serviciul public de termie din municipiul Făgăraş, care va lua locul SC Ecoterm SA intrată în faliment, va avea 30 de angajaţi coordonaţi de patru directori. Cel puţin aşa arată iniţiativa primarului, care a fost prezentată în plenul CL Făgăraş de joi, 28 noiembrie a.c., începând cu ora 18.00. Proiectul de hotărâre a  aşteptat votul consilierilor şi pentru organigrama serviciului, statul de funcţii şi nivelul salariilor angajaţilor. Edilul a fost darnic şi de data aceasta folosind bugetul local şi a propus lefuri minime de 3.000 lei şi maxime de 6.280 lei la care se adaugă sporuri. În privinţa numărului de angajaţi, a păstrat tot 30 de posturi, aşa cum a avut falimentara Ecoterm când a avut 1.300 de apartamente branşate la sistemul centralizat, dar şi când a avut 5.000 de abonaţi. Maşina de vot din CL Făgăraş a votat proiectul de hotărâre.

Mulţi angajaţi la noul serviciu de termie

Conform propunerii iniţiatorului, directorul general al serviciului, absolvent cu studii superioare, va fi remunerat cu un salariu de bază de 6.282 lei/lună. Economistul angajat la compartimentul defalcare costuri va fi plătit cu 4.403 lei/lunar. Şeful Compartimentului tehnic, energetic, mediu va avea un salariu de încadrare de  4.714 lei/lunar, la fel cu şeful Compartimentului juridic. Persoanele care vor conduce compartimentele economic şi exploatare vor fi plătite cu câte 5.699 lei/lună. În cadrul Compartimentului economic vor mai lucra alte trei persoane care vor avea următoarele lefuri: economist la facturare cu 4.714 lei/lună, casier/gestionar studii medii cu 3.790 lei/lună, secretar relaţii cu publicul, studii medii, cu 3.790 lei/lună.

La Compartimentul exploatare vor fi încadrate 22 de persoane:

  •  inginerul şef va avea un salariu de bază de  5.699 lei/lună
  •   inginer exploatare: 4.714 lei/lună
  •   cu un salariu de 3.989 lei/lună vor fi plătite următoarele posturi cu studii medii: 4 posturi de dispecer/fochist, un post dispecer, 3 posturi de electrician, un post de electromecanic, 4 posturi de lăcătuş mecanic, un post de mecanic auto.
  •   Un muncitor necalificat va fi încadrat cu 2.616 lei/lună.
  •   Cu 3.885 lei/lună va fi plătit un magaziner.

Nivelul salariilor s-a stabilit în baza Legii 153/2017 şi vor fi completate cu sporuri.

Faliment fără vinovaţi

Ecoterm SA este o dovadă clară că Municipalitatea nu poate gestiona serviciile publice de care ar trebui să beneficieze făgărăşenii. Din 2011 până în prezent Ecoterm SA a fost pusă pe butuci de conducerea acesteia fără ca aleşii locali să încerce să blocheze afacerile firmelor căpuşă. Iţele încurcate de la Ecoterm i-au determinat pe administratorii speciali din ultimii trei ani să-şi dea demisia unul după altul. Şi asta întrucât Municipalitatea nu i-a susţinut în luarea unor decizii precum eliminarea taxei pe ţeavă. Prin urmare, taxa pe ţeavă se pretinde şi în prezent.

Iosif Baki, fost administrator special la Ecoterm: ,,Primarul n-a susţinut eliminarea taxei pe ţeavă”

Am acceptat să fiu administrator special la Ecoterm, la propunerea primarului, în primul rând pentru a elimina taxa pe ţeavă. Dacă făgărăşenii uită, le reamintesc că eliminarea taxei pe ţeavă a fost una dintre promisunile electorale ale lui Sucaciu. Salariul pe care Consilul Local Făgăraş l-a decis pentru această funcţie a fost de 80 lei/lună. Consilierul local Ovidiu Popa a cerut chiar să nu existe nicio remuneraţie pentru acestă funcţie. Încercarea mea de a scoate taxa pe ţeavă a fost respinsă atât de primar, cât şi de administratorul judiciar Top Expert SPRL. Discuţiile pe care le-am avut cu Marian Brescan, reprezentantul lichidatorului judiciar, au fost fără finalitate. Acesta a susţinut că taxa pe  ţeavă este pentru Ecoterm o sursă de venit la care nu se poate renunţa. Adresele pe care le-am trimis Consiliului Local şi primarului au rămas fără răspuns şi finalitate, deşi puteau lua decizii, CL Făgăraş fiind acţionar  unic la Ecoterm SA. În final, constatând că eliminarea taxei pe ţeavă nu era un scop pentru aleşii locali, ca de altfel nici reabilitarea societăţii în folosul abonaţilor, mi-am dat demisia din funcţia de administrator special. Făgărăşenii trebuie să ştie că nu am fost plătit în perioada în care am deţinut funcţia  respectivă şi că accesul în incinta Ecoterm mi-a fost blocat de conducerea executivă. Nu pot să nu amintesc faptul că următorii administratori speciali numiţi la Ecoterm de primar şi CL Făgăraş au fost remuneraţi cu 2000 lei/lună“ a spus Iosif Baki, care a deţinut funcţia de Administrator Special la Ecoterm în 2018, timp de trei luni.

Afacerea termia şi suveica de firme căpuşă

Reamintim că, în anul 1998, Făgăraşul avea cel mai nou sistem centralizat de termie din ţară, cu un randament de 98% şi peste 10.000 de abonaţi. Era o investiţie finanţată dintr-un împrumut bancar de două milioane de dolari dela BERD. Declinul societăţii a început după anul 2010 când managementul societăţii a făcut ca beneficiarii sistemului de termie să se retragă, ajungând  la nici 3000, iar astăzi sub 1300 abonaţi persoane fizice alături de unităţile publice. Din anul 2012, Ecoterm a intrat în insolvenţă, cu datorii la nivelul a  2.462.454 lei, ca în 2014, datoria Ecoterm să se dubleze, la  5.035.651 lei,  iar în următorii 3 ani acestea să crească din nou cu 48%, respectiv  7.436.574 lei, iar în 2018 să ajungă la  9.863.800 lei. Nici administratorul judiciar, Top Expert SPRL, şi nici Primăria Făgăraş n-au urmărit modul în care conducerea Ecoterm a gestionat situaţia economică a societăţii. Aşa se face că şefia de la Ecoterm a intrat în colaborare cu firme private în detrimentul Ecoterm, invocând nişte contracte de împrumut. Firmele  private nu erau altele decât cele care au gravitat în jurul centralei de cogenerare construită în Făgăraş şi care s-au înscris la masa credală. Aşa se face că gradul de îndatorare al societăţii ajunsese la 152,5%, iar capitalul propriu s-a redus drastic, de la 1.748.438 lei cât era în 2014 la minus 1.199.334 lei în 2017. ,,Afacerea termia“ de la Făgăraş a folosit o suveică de firme care duceau la aceeaşi persoană, Eduard Wiland Muller.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here