Sâmbătă, 14 decembrie a.c., începând cu ora 15.00, s-a desfășurat la Cincu cea de-a II-a ediție a Festivalului ,,Colinde de Crăciun în Țara Făgărașului”. Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei Cincu în colaborare cu grupul de copii ,,Sirinx”.  La spectacol a participat și solista de muzică populară Nicoleta Florea. ,,Ne aflăm la cea de-a II-a ediție a festivalului pe care l-am intitulat ,,Colinde de Crăciun în Țara Făgărașului”  pe care l-am inițiat împreună cu Titi Cârstea, cel care coordonează întreaga activitate artistică. De la anul ne dorim să aducem, pe lângă Sirinx, care este un grup reprezentativ al Țării Făgărașului, și alte grupuri artistice din satele și comunele Țării Făgărașului. În viitor vrem să extindem activitatea acestui festival pe durata a două zile, cu mai multe evenimente diferite. Anul acesta participă  copiii din Cincu, Arpaș, Făgăraș, Ucea și Victoria. Vreau ca acești copii să păstreze tradiția de colinde și de sărbători într-un mod organizat” a spus Sorin Suciu, primarul comunei Cincu. Prestația artiștilor din grupul ,,Sirinx”, elevi talentați, selectați din toate localitățile  Țării Făgărașului, a fost aplaudată de public. Voia bună s-a împletit cu glasurile copiilor care au adus în sufletele celor prezenți bucuria așteptării Nașterii Domnului.

  •   ,,Sunt elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Cincu și fac parte de trei ani și jumătate din grupul ,,Sirinx” coordonat de profesorul nostru- Titi Cârstea. Am emoții mari înainte de această serbare și mă simt foarte bine îmbrăcată în haine românești. Trăiesc un sentiment de bine și de iubire pentru țara noastră în momentul în care interpretez pe scenă cântece patriotice. Cânt atât coral, cât și instrumental, pentru că studiez chitara. Ne-am pregătit mult pentru acest concert” a spus Alexandra Teodora Popa, în vârstă de 12 ani, din Cincu.
  •   ,,Nu am emoții deloc, sunt mai bine de un an în ,,Sirinx”, cânt la voce și la pian pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac. Cel mai mult îmi place la serbare atunci când nu am emoții. Îmi place cel mai mult muzica ușoară” a spus Alexandra Maria Flueraș, elevă în clasa a II-a la Colegiul Național ,,Radu Negru” din Făgăraș.
  •   ,,Sunt de un an în Sirinx, cânt la voce și la orgă, iubesc cel mai mult muzica ușoară și nu am emoții, pentru că sunt bine pregătită” a spus Iris Maria Stermin, elevă în clasa a II-a la Școala Gimnazială Ucea de Jos.
  •   ,,Sunt de un an în grup și cânt la voce. Iubesc atât muzica ușoară, cât și cântecele patriotice” a spus Alexia Molodovan, elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Ucea de Jos.
  •   ,,Cânt vocal, de doi ani fac parte din ,,Sirinx” și cel mai mult îmi place muzica populară, dar mai ales muzica patriotică. Simt emoție și fericire când sunt pe scenă și vreau să le-o împărtășesc tuturor celor prezenți” a spus Alexandra Tomescu, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Ucea de Jos.
  •   ,,Mă simt super-bine la spectacol și este o atmosferă foarte plăcută aici, la Cincu” a spus Alexia Stermin, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Ucea de Jos.
  • ,,Sunt de mai bine de patru ani în grupul profesorului Titi Cârstea- ,,Sirinx”, cânt la chitară atât muzică ușoară, dar și populară. Simt multă bucurie când sunt pe scenă” a spus Iulia Rus, elevă la Colegiul ,,Radu Negru” din Făgăraș.
  •   ,,Îmi place foarte mult lucrul în echipă, fac parte din grupul ,,Sirinx” de doi ani, am început cu orga iar de un an cânt și la acordeon” a spus Andrei Damian”, un promițător virtuoz al acordeonului. Andrei este elev la Școala Gimnazială din Arpașu de Jos.

 

Veronica Rus, învăţătoare: ,,Festivalul de la noi a devenit deja o tradiție”

,,Este deja o tradiție să se organizeze la noi acest festival și este o inițiativă foarte bună, pentru că avem copii talentați și, nu în ultimul rând, se păstrează tradițiile și obiceiurile românești. Este singurul spectacol care are loc înainte de sărbători, iar copiii sunt foarte încântați și de-abia așteaptă acest eveniment” a explicat Veronica Rus, învățătoare la Școala Gimnazială din Cincu.

Titi Cârstea: ,,Sunt copii talentați și buni”

,,Sunt copii talentați și buni din toate punctele de vedere. Țin să menționez că toți copiii care fac parte din grupul ,,Sirinx” sunt foarte buni la învățătură, premianți, aici nu vin copiii cărora le place să piardă timpul, pentru că nu este o muncă ușoară și nicio joacă. Foarte mulți dintre ei își doresc să aibă mai departe o carieră artistică, cel puțin paralelă cu ceea ce își aleg în viață din punct de vedere profesional. Am inițiat și la Cincu, împreună cu autoritățile locale, un festival înainte de sărbătorile de iarnă pentru ca acești copii, ai noștri, ai tuturor, reprezentativi pentru Țara Făgărașului, să fie cât mai motivați în ceea ce fac” a spus Titi Cârstea. La sfârșitul spectacolului toți artiștii de pe scenă au primit câte un cadou din partea organizatorilor. Profesorul Titi Cârstea se ocupă de spectacole în cele mai mici detalii. Este  coordonator, profesor,  dar se ocupă şi de sunet.

Nicoleta Florea: ,,Simțim încă de acum emoția sărbătorilor de iarnă”

,,Simțim încă de acum emoția sărbătorilor de iarnă, mai ales pentru că ni le transmit acești copii minunați, care mă fac fericită ori de câte ori am ocazia să fiu cu ei pe scenă. Le doresc tuturor făgărășenilor sărbători fericite, liniște, pace și bucurie” a spus solista de muzică populară Florea Nicoleta care a încântat, la rândul ei, publicul cu o salbă de cântece românești”. (Ștefan BOTORAN)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here