•  Susţine ing. Ciprian Ţeţiu, directorul Serviciului public de termoficare al Municipiului Făgăraş
  •   Serviciul va avea 30 de angajaţi, cel mai mic salariu de încadrare fiind de 2.616 lei/lună pentru un muncitor necalificat, iar încadrarea cea  mai mare revine directorului general, de 6.282 lei/lună.

SC Ecoterm SA, societatea cu unic acţionar UAT  Făgăraş, care asigura agentul termic pentru  municipiu, a dat faliment.  S-a înfiinţat Serviciul public de termoficare tot sub umbrela Primăriei Făgăraş, care să continue activitatea de termie din municipiu.  Mulţi ar spune aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie.  Falimentara Ecoterm  a funcţionat vreo 10 ani şi a fost manageriată, dacă ar fi să credem declaraţiile celor care au condus-o,  spre unicul scop  ,,dezvoltarea societăţii şi asigurarea agentului termic la cele mai mici preţuri folosindu-se investiţiile realizate din împrumut bancar, 9 centrale termice de cartier cu un randament de 98% şi reţelele termice aferente”. Numai că realitatea arată altceva,  falimentul Ecoterm şi  datorii ce depăşesc de zeci de ori valoarea patrimoniului. Dezastrul de la Ecoterm n-a fost sancţionat de nimeni, nici măcar   acţionarul unic, UAT Făgăraş, n-a căutat vinovaţii şi nici n-a cerut penalizarea lor.  Serviciul public de termoficare înfiinţat anul trecut prin votul CL Făgăraş are, începând cu data de 9 ianuarie 2020,  un director. În urma concursului  organizat de Primăria Făgăraş la care s-au înscris doi candidaţi  a obţinut postul inginerul  Ciprian Ţeţiu din Făgăraş. Ciprian Ţeţiu a cunoscut activitatea Ecoterm SA  în timpul relativ scurt în care a fost  administrator special la această societate, funcţie din care a demisionat având în vedere decizia instanţei de a accepta falimentul societăţii şi închiderea insolvenţei, firma Top Expert SPRL nefiind în stare să ruleze programe care să salveze societatea.

Reporter: De ce aţi ales să conduceţi un serviciul public de termie, având în vedere că aţi condus  intreprinderi mari, precum Viromet SA.

Ciprian Ţeţiu: Sunt două motive importante. Pentru a încerca să punem în valoare activele existente în patrimoniul municipalităţii, centralele termice de producere a agentului termic şi a apei calde. Consider că se poate realiza acest obiectiv dacă există deschidere din partea tuturor factorilor. În plus acest post este pentru mine o provocare, ţinând cont de tot ceea ce a avut de trecut Ecoterm SA. În al doilea rând mi-am dorit un loc de uncă în domeniul ingineriei acasă, în Făgăraş,  pentru a renunţa la naveta pe care o fac de mulţi ani.

R.: Cum va funcţiona acest serviciu public? A fost singura variantă pentru asigurarea serviciilor de termie din municipiu pentru abonaţi?

C.Ţ.: Da, consider că a fost singura variantă pentru a asigura agentul termic şi apa caldă pentru abonaţi, fie persoane fizice, fie instituţii. Serviciul va folosi activele Ecoterm care aparţin municipalităţii, centralele termice şi reţelele termice.

Serviciul va prelua  angajaţii Ecoterm

R.: Pentru funcţia de director s-a organizat concurs, dar pentru celelalte posturi prevăzute în HCL Făgărăş prin  care s-a aprobat înfiinţarea serviciului se va organiza concurs?

C.Ţ.: Noul serviciu preia activitatea şi personalul de la falimentara Ecoterm SA.  Va avea 30 de angajaţi, cei care  sunt în organigrama Ecoterm,  pentru a se putea asigura activitatea. Va avea sediul în strada Teiului, la Ecoterm, sediu ce aparţine municipalităţii. Nu va fi concurs în perioada următoare.

Salarii mai mari la noul serviciu public

R.: Angajaţii Ecoterm sunt din nou norocoşi prin preluarea lor de către noul serviciu public.  Salariile lor lunare vor fi mai mari decât la Ecoterm?  

C.Ţ.: Nivelul salariilor angajaţilor este cel aprobat de CL Făgăraş odată cu înfiinţarea acestui serviciu. Dar deocamdată  eu sunt singurul angajat al acestui serviciu.

R.: Care sunt atribuţiile imediate ale funcţiei d-voastră?

C.Ţ.:   Vom începe cu preluarea activelor de la Ecoterm la noul serviciu. În acest sens vom avea nevoie de un inventar care să fie asumat şi de Ecoterm şi Top Expert şi de UAT Făgăraş.  Voi lucra la fundamentarea bugetului care trebuie să fie unul realist şi să evidenţieze  costurilor de producţie, a celor de furnizare agent termic. Un alt punct important se referă la obţinerea  licenţelor  şi avizelor de funcţionare şi a obligaţiilor legale ce decurg  din asigurarea agentului termic. Deocamdată  serviciul funcţionează pe licenţele Ecoterm.

R.: În prezent sunteţi angajatul Primăriei Făgăraş?

C.Ţ.: Da, voi încheia un contract de muncă în baza căruia voi activa la acest nou serviciu. Am un birou la sediul Ecoterm.

R.: Care sunt abonaţii Ecoterm, care vor fi preluaţi ulterior de acest Serviciu?

C.Ţ.: În prezent sunt cam 1500 apartamente  branşate la reţeaua de termie şi instituţii publice, şcoli, licee, spitalul, grădiniţe.

R.: Cât costă Gcaloria? Veţi întâmpina aceleaşi probleme ca şi falimentara Ecoterm?

C.Ţ.:   Preţul de vânzare pentru agenţii economici este  290 lei/Gcalorie şi 242 lei/gcalorie pentru populaţie. Este tariful aprobat de CL Făgăraş în 2012. Preţul de producţie  este mai mare şi oscilează în funcţie de consumurile lunare, de preţul gazului metan, de temperatura exterioară. Problemele vor fi aceleaşi, dar depinde cum sunt gestionate. În cazul persoanelor fizice preţul este subvenţionat de Primăria Făgăraş. Şi în viitor Primăria Făgăraş trebuie să subvenţioneze preţul Gcaloriei pentru populaţie, altfel se va ajunge în aceeaşi situaţie. Este o povară care trebuie asumată.

Acelaşi subiect: taxa pe ţeavă

R.: Veţi renunţa la taxa pe ţeavă, o doleanţă veche a făgărăşenilor, dar de care nu s-a ţinut cont până acum?

C.Ţ.: Vor fi reanalizate toate costurile comune astfel încât toţi utilizatorii să fie în măsură să justifice cheltuielile atât ale utilizatorilor racordaţi cât şi cele ale  celor neracordaţi. Pe de altă parte, intenţionăm să continuăm investiţiile pentru montare de module individuale, acum existând 200 apartamente beneficare de acest lucru. În cazul lor  nu există alte costuri comune, deci nu putem vorbi de taxa pe ţeavă.

R.: Cu ce fonduri veţi face aceste investiţii?

C.Ţ.: Aceste module sunt foarte utile şi vom găsi fonduri. Ne gândi la bugetul local sau proiecte finanţate prin programe naţionale de dezvoltare energetică sau europene. Toate acestea sunt însă de durată. Important este să fie asigurat agentul termic pentru abonaţi şi activitatea serviciului.

,,Dacă va exista deschidere vom continua împreună”

R.: Ce deschidere credeţi că aveţi din partea UAT, având în vedere că timp de un deceniu Ecoterm n-a fost o prioritate pentru edilii locali?

C.Ţ.: Pot spune că acest nou serviciu public este o povară pentru Municipalitate, dar conducerea oraşului trebuie să şi-o asume având în vedere legislaţia care obligă la asigurarea serviciilor de termie.  Voi încerca să pun pe masa conducerii oraşului date reale, să aduc un buget de venituri şi cheltuieli realist, fără cheltuieli  inutile. Dacă va exista deschidere vom continua împreună.     Este motivul pentru care am spus că acest post este o provocare pentru mine.   ( Lucia BAK)

Salarii mai mari decât la Ecoterm

Serviciul public de termie din municipiul Făgăraş  va avea 30 de angajaţi şi 4 posturi de conducere,  aşa cum arată organigrama aprobată de CL Făgăraş în şedinţa din data de 28 noiembrie 2019, la iniţiativa primarului. Atunci s-a votat  organigrama,  statul de funcţii  şi nivelul salariilor.  Vom publica salariile de încadrare cuprinse în HCL, valori  stabilite  în baza Legii 153/2017, care  vor fi completate cu sporuri.

  •    directorul general al serviciului -salariu de bază de 6.282 lei/lună.
  •    Persoanele care vor conduce compartimentele economic şi exploatare vor fi plătite  cu câte 5.699 lei/lună.
  •  Şeful Compartimentului tehnic, energetic, Mediu şi  şeful Compartimentului juridic:  salariu de încadrare de  4.714 lei/lunar.
  •   Inginerul şef va avea un salariu de bază de  5.699 lei/lună
  •   Inginer exploatare: 4.714 lei/lună
  •   Economistul care se ocupă de  costuri-  4.403 lei/lunar.
  •  Economist la facturare cu 4.714 lei/lună,
  •   Casier/gestionar  studii medii, –  cu 3.790 lei/lună,
  •    Secretar relaţii cu publicul, studii medii, cu 3.790 lei/lună.
  •   Magazioner: cu 3885 lei/lună
  •   4 posturi de dispecer/fochist, un post dispecer, 3 posturi de electrician, un post de electromecanic, 4 posturi de lăcătuş mecanic, un post de mecanic auto, fiecare cu 3.989 lei/lună.
  •   Un muncitor necalificat va fi încadrat cu 2.616 lei/lună,

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here