•   Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la  Casa de Cultură din Victoria

 

Biblioteca orăşenească din Victoria a găzduit miercuri, 15 ianuarie 2020, începând cu ora  17.00,  un eveniment cultural care a marcat Ziua Culturii Naţionale.  A fost creat un cadrul prielnic pentru a omagia 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Profesorul de fizică Gheorghe Bucşa  a lansat un nou volum de carte intitulat   ,,Şi eu am fost copil”.  Mariana Ciuculescu, profesoara de limba şi literatura română,  a realizat prezentarea volumului semnat de profesorul Gheorghe Bucşa.    ,,Cartea e bine structurată, păstând în mare parte cronologia pentru a vedea transformările din lumea rurală. Important este faptul că această lume e relevată din perspectiva maturului ce priveşte retrospectiv punând  ca liant  relatările unui copil  implicat, responsabil, inteligent, atent observator.  Nu întâmplător titlul este ,,Şi eu am fost copil’’ adverbul de mod de întărire evidenţiază ideea că mulţi au trăit aceleaşi vremuri, dar le-au receptat diferit în funcţie de sensibilitate. Pronumele personal ,,eu” subiectivizează materialul prezentat ca în orice text memorialistic astfel  încât termenul copil devine element regent pentru nenumărate completări. Toate aceste completări creează o lume de care se simte atât de legat profesorul Gheorghe Bucşa. Iată o posibilă cheie de lectură pornind de la nucleul ,,copil”. Se simţea liber pentru că putea să ia decizii, deşi era urmărit din umbră de  părinţi, însă libertatea o simţea. Nu avea un program strict, deşi enunţurile părinţilor începeau cu ai grijă, ai grijă să nu ne faci de râs, ai grijă cu cine te însoţeşti. Era liber pentru că strada era un vast loc de joacă pentru şotron şi fugă. Vara înota în iaz şi era un copil fericit. Fericit pentru că intra în rolul unor personaje din cărţile citite, pentru că asista bucuros la rolurile din teatru de păpuşi, unde sora avea cea mai mare contribuţie deoarece ea compunea ceea ce juca. Mai târziu cea care confecţiona păpuşi din cârpe a urmat şcoala populară de artă şi apoi facultatea de cinematografie. Autorul era un copil sensibil şi milos. Când pilotul Aldea a venit de pe front mutilat a înţeles ororile războiului. A avut milă faţă de saşii care au fost deportaţi în Rusia. A fost marcat de gestul făcut cu mâna şi de lacrimile unor fete, care au plecat făcând cu mâna spre geamul unde era copilul Gheorghe. Pe acele săsoaice nu le-a mai văzut niciodată. Şi-a imaginat cum ar fi fără dragostea părinţilor, dacă ar fi fost în locul copiilor aduşi din Moldova  în timpul secetei din 1946 – 1947.  I-au rămas pe retină chipurile palide, triste, trupurile firave, vestimentaţia sărăcăcioasă a acestora,  care au fost distribuiţi precum pachetele la poştă luaţi de nişte părinţi adoptivi, măcar pentru moment. Copilul artizan,  meşteşugar meticulos, dibăcia şi răbdarea din copilărie au fost păstrate până acum la anii senectuţii’’a spus în prezentarea volumului, prof. Mariana Ciuculescu.

Diplomă de excelenţă

La eveniment a fost prezent şi primarul din Victoria, Gheorghe Cristian, care a înmânat o diplomă de excelenţă profesorului Gheorghe Bucşa pentru întreaga activitate didactică şi publicistică.  Profesorul Gheorghe Buşca a fost surprins când oamenii prezenţi la eveniment i-au cântat ,,La mulţi ani!” ,,Fosta elevă, colegă şi actuala prietenă Mariana Ciuculescu mi-a făcut o frumoasă caracterizare de nu îmi vine mie să cred că eu am scris cartea. Se pricepe bine. Acum trebuie să-i mulţumesc directorului de la Casa de Cultură,  Corinei Hoajă, primarului Gheorghe Cristian şi viceprimarului Cristina Bratu pentru că şi ei s-au străduit  la organizarea  acest eveniment’’ a spus profesorul Gheorghe Bucşa, autorul volumului lansat.

Mesaje despre carte

  •  Mariana Ciuculescu a citit impresiile scrise de profesorul Ion Funariu despre cartea ,,Şi eu am fost copil’’. ,,Cartea este un roman, liric şi memorialistic, având ca temă esenţială copilăria care este prezentată în opere cu caracter memorialistic. Este vorba despre perioada copilăriei, copilului universal. Acea perioadă minunată din viaţa omului, este definită prin fericire. Acea perioadă în care apare copilul inocent trăind în lumea jocului, a visului, a aventurilor  şi a poveştilor. În microromanul ,,Şi eu am fost copil’’ apare copilul universal fericit, liber, protejat de  bunici, de părinţi, de lumea satului prietenoasă şi amabilă. Copilul domnului profesor Gheorghe Bucşa se joacă dea locomotiva, fotografie, cinematograf. Confecţionează jucării complicate din materialele existente din şură şi din  curte. Acestă  vocaţie de constructor fiind la baza celorlalte invenţii ale profesorului Gheorghe Bucşa. Eroul cărţii  ,,Şi eu am fost copil’’ parcurge un proces de formare, a învăţat nu din sfaturi şi dădăceli ci prin imitaţie. A avut un model comportamental pentru că i-a avut pe părinţi dascăli şi a învăţat că munca nu e doar necesară e şi frumoasă. Cu asemenea zestre de deprinderi reuşeşte să devină premiantul cu nota maximă la celebrul liceu Gheorghe Lazăr din Sibiu’’ a scris profesorul Ion Funariu.
  •    ,,Nu am putut să cred că domnul Bucşa a fost copil aşa cum am fost şi eu, cu prostii şi trăit la ţară. Domnul Bucşa pentru mine a fost profesorul îmbrăcat în costumul gri şi mi-a rămas în imagine  şi în minte momentul când ne-a predat la fizică arcul electric şi când a făcut experienţa. După ce am citit cartea mi-am dat seama că am greşit, gândind că domnul profesor nu a fost copil. Cartea este foarte frumoasă, merită să o citească foarte mulţi tineri pentru că ea face apel la rădăcini. Noi avem încredere în tineri,  ei vor împinge sociatatea în care trăim spre bine. Ca să o poată face trebuie să se uite la fundament, la carte, la viaţa de la sate. Cartea spune să înţelegi pe aproapele tău. Este o carte ce merită citită şi înţeleasă. L-am întrebat pe domnul diriginte Bucşa despre cuvintele arhaice folosite în carte. Mi-a răspuns că pe măsură ce scria i-au venit în minte’’ a spus profesorul Gheorghe Leţea.
  •   ,,Vreau să felicit autorul pentru descrierea  satului cu obiceiurile şi tradiţiile din Ţara Făgăraşului. Cartea ,,Şi eu am fost copil’’ ne-a adus aminte  de copilăria noastră. Nu diferă mult de cea a autorului pentru că şi părinţii mei au fost dascăli şi mereu îmi  spuneau ai grijă pe unde mergi, să nu ne faci de ruşine. Felicitări!’’ a spus profesorul Trifonof  Pompiliu
  •  ,,Felicitări domnule profesor! Am citit cartea până la jumătate  şi mi-au plăcut cuvintele frumoase din zona noastră şi cinstea oamenilor din sat. Îmi amintesc că aveam 7 – 8 ani, iar un tânăr lipsit a furat un sac de grâu de la un om înstărit. Ani de zile se discuta despre acest furt” a spus inginerul Neagoie.
  •   ,,Sunt emotivă şi evit să vorbesc, dar nu mă pot stăpâni. Mariana Ciuculescu trebuie să editeze cartea cu ceea ce a spus la începutul evenimentului. Am urmărit-o foarte atent şi a făcut o descriere academică a profesorului Bucşa. Acţiunea a fost interesantă, descrierea şi părerile despre carte. Cartea m-a determinat să-mi amintesc de copilărie. Apreciez calităţile profesorului Bucşa Gheorghe,  vă felicit şi aşteptăm următoarea carte’’ a spus profesoara Grigorovici. (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here